Ny undersökning: Barnskötare tycker att barn går för långa dagar på förskolan

Barn går för många timmar på förskolan. Det menar två tredjedelar av de tillfrågade barnskötarna i en undersökning om deras arbetsmiljö. Dessutom lämnas barn till barnomsorgen trots att de är sjuka.

Det är tidningen Kommunalarbetaren, en fackförbundstidning för medlemmar i Kommunal, som har gjort undersökningen. I undersökningen har 900 barnskötare i Stockholm, Malmö, Luleå, Boden, Piteå och Kiruna svarat på frågor om sin arbetsmiljö.

67 procent av barnskötarna anser att de flesta barn går för långa dagar på förskolan. Vad man menar med för långa dagar varierar dock. En tredjedel av dem som svarat anser att mer än sex timmar är för mycket för små barn, det vill säga barn mellan 1 och 3 år. För de äldre, barn mellan 4 och 6 år går gränsen vid åtta timmar, menar nästan hälften av barnskötarna. Av dem som anser att barnen har för långa dagar säger 46 procent att det leder till att barnen blir trötta, vilket resulterar i konflikter, att barnen inte orkar vara med på förskolans aktiviteter och att det är svårt att planera verksamheten.

Flera barnskötare påpekar dock att det är individuellt vad ett barn orkar med. Det finns också en stor förståelse för föräldrar som inte har något val på en hård arbetsmarknad där många måste pendla och räkningarna ska betalas.

Det finns inget stöd i forskningen för att det skulle vara skadligt för exempelvis inlärningen om barnen har långa dagar på förskolan. Det påpekar Sven Persson, professor i pedagogik vid Malmö högskola, i SvD apropå den nya undersökningen.

– Det går inte att uttrycka sig tvärsäkert om vad som är en lagom tid för barnen. Det beror alldeles på kvaliteten på förskolan och hur den övriga tiden med föräldrarna fungerar, säger han till SvD.

Kommunalarbetarens undersökning visar även att 47 procent av barnskötarna uppger att det minst varje vecka lämnas in sjuka barn på förskolan. 34 procent uppger att det händer varje månad. Nästan alla barnskötare anser att sjuka barn på förskolan drabbar deras arbetsmiljö, främst genom att de själva smittas av barnen. Det ökar också risken för friktion med föräldrarna, 62 procent uppger att det uppstår konflikter med föräldrarna när de lämnar sjuka barn.

– Ytterst är det föräldrarna som avgör om barnet klarar en dag på förskolan men det är ju alltid bra om man är överens med personalen, kommenterar Sven Persson resultatet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!