Barnläkaren: Tänk på det här innan ni går på vattkoppsparty

En het debatt som blommat upp senaste åren är vattkoppspartyts vara eller icke vara. Ämnet engagerar många, så vi frågade barnläkaren Carl Lindgren hur läkarkåren ser på saken.

Hannah Wallerborg Almerud

Vattkoppspartyn är en hyfsat ny grej, som dök upp i språkrådets lista för nyord 2012. ”Partyt” går ut på att om ett barn drabbas av vattkoppor så snackar kompiskretsens föräldrar ihop sig och låter barnen träffas för att få kopporna ”avklarade” eller för att kunna planera in det i sitt livspussel.

Carl Lindgren, barnläkare vid 1177 Vårdguiden menar att just den biten är den enda positiva aspekten på det hela. Det tar ungefär två veckor för sjukdomen att bryta ut och familjen kan på så sätt planera för den bästa tiden att kunna ta hand om sitt sjuka barn.

Det är dock lite mer komplicerat än så.

Nackdelar med vattkoppspartyn

– Vattkoppor är ingen helt banal barnsjukdom, även om den oftast är lindrigare hos unga än hos äldre barn. Vattkopporna kan bli infekterade med bakterier, infektionen kan sprida sig till luftvägaran, kopporna kan sätta sig på slemhinnor i munnen, på ögonen och ge svåra besvär. Men det gäller både barn som smittas medvetet eller blir smittade på annat sätt, säger Carl Lindgren till mama.nu.

Det finns heller ingen allmän rekommendation läkare emellan för hur man ska bemöta frågor kring vattkoppspartyn. Däremot rekommenderas det inte alls till barn under ett år, och vissa menar även att det inte är lämpligt under två års ålder.

– Om mamman inte haft vattkoppor kan barn under sex månader få en allvarlig form av vattkoppor, säger Carl Lindgren.

LÄS OCKSÅ: Vattkoppor: Symptom, vaccin – och det händer om du får det som gravid

Vattkoppsgodis i USA

I USA har trenden med vattkoppspartyn tagits längre. Där kan man köpa smittat godis på vissa sajter, barnet som äter godiset smittas sedan med vattkoppor. Detta tar man avstånd från i Sverige.

– Smittdosen på de där produkterna kan vara betydligt större än vid vanlig kontakt barn emellan. Dessutom är vattkoppsvirus luftburet och ska inte i första hand infektera mag-tarmkanalen. Dessutom kan andra smittämnen än vattkoppsvirus följa med en sådan produkt.

Fakta: Vattkoppor

• Symptom på vattkoppor:Feber, huvudvärk, trötthet, prickar på huden som sedan blir vätskefyllda blåsor, klåda

• Inkubationstid:10-20 dygn, vanligtvis cirka två 2 veckor

• Vaccin mot vattkoppor:Det finns vaccin mot vattkoppor, men vaccinet ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet. Du får därför bekosta det själv.

• Behandling:Alsollösning, kylbalsam, receptfria antihistamintabletter eller vatten mot klådan. Får man vattkoppor under graviditet, och i vissa andra fall efter puberteten så kan annan behandling behövas.Källa: 1177.se

Tips! Du kanske också vill läsa barnläkaren Cecilia Chrapkowskas krönika: ”Att medvetet smitta barn med vattkoppor har jag väldigt svårt för”.