Barnförsäkring – Försäkra bebisen bums!

Teckna en barnförsäkring tidigt – och helst en som gäller både sjukdom och olycksfall. För ju längre du väntar, desto större är risken att barnförsäkringen blir dyrare, eller att du inte får någon.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Mellan 1 000 och 2 400 kronor per år. Det brukar en individuell barnförsäkring med ett försäkringsbelopp runt 1,3 miljoner kronor kosta (30 prisbasbelopp). Väl investerade pengar, tycker de som behövt använda den.

– Man tecknar framför allt en barnförsäkring för att ha ett ekonomiskt skydd vid de värre sakerna som kan hända, sådant man inte ens vill tänka på, till exempel att barnet får så allvarlig sjukdom att det aldrig kommer ut i arbetslivet, säger försäkringsexperten Camilla Bratt, på konsultbyrån Bratt Hagtorn.

– Om ett barn blir långtidssjukt när det är litet kan föräldern dessutom få en ersättning som drygar ut vårdbidraget.

Behövs en barnförsäkring om barnet går på förskola?

För ett barn som blir invalidiserat och aldrig kommer att kunna jobba fullt ut kan försäkringen bli den grundplåt som ger barnet ett drägligt liv.

– Då rör det sig om stora engångssummor eller om månadsbelopp, beroende på vilken barnförsäkring du har, säger Camilla Bratt.

– En barnförsäkring behövs. Den allmänna sjukförsäkringen, som alla har, ger visserligen ett grundskydd mot sjukdomar och olyckor, men ersättningen är låg. Barn som invalidiseras och aldrig kommer ut i arbetslivet får leva på 106 800 kronor per år, eller 8 900 kronor per månad – och det är pengar som man ska skatta för.

Ett annat skäl att vara försäkrad är vårdkostnadsersättningen. När ditt barn på grund av skada eller sjukdom behöver extra tillsyn och du beviljas vårdbidrag från Försäkringskassan kan du få extra skydd från en barnförsäkring.

Det ekonomiska stödet kan göra att en familj kan fortsätta att betala av på lånen och bo kvar i sitt hem.

Men ett barn i skolan eller förskolan är väl försäkrat genom kommunen?

– Den försäkringen täcker bara olycksfall – inte sjukdom, säger Camilla Bratt.

Och den är begränsad: I vissa kommuner gäller försäkringen dygnet runt, i andra bara under skoltid. Men det handlar om ganska låga belopp, framförallt när det gäller de försäkringar som även gäller utanför skoltid – kolla med din kommun.

– Men fler barn blir invalidiserade på grund av sjukdom än efter olycksfall, säger hon.

Camilla Bratt säger att vilket försäkringsbolag som är bäst beror på vad som händer barnet och i vilken ålder. Det viktiga är att se till att försäkringen även täcker sjukdom.

Artikeln publicerades i november 2016.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!