Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Love i utsläppt hår, Gabriella med flätade ”pippilottor” och Alima med flera små tofsar.Love i utsläppt hår, Gabriella med flätade ”pippilottor” och Alima med flera små tofsar.Love i utsläppt hår, Gabriella med flätade ”pippilottor” och Alima med flera små tofsar.
Love i utsläppt hår, Gabriella med flätade ”pippilottor” och Alima med flera små tofsar.

Barn med lockigt hår – här är bästa hårtipsen!

Har ditt barn väldigt lockigt hår eller afrohår, som är lite ömtåligt? Journalisten Rafaela Stålbalk Klose, som själv har afrohår, delar med sig av bästa hårtipsen.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

För föräldrar som har barn med väldigt lockigt hår ­eller afrohår kan det vara en utmaning att veta hur man ska hantera det. Lockigt hår är ofta extra ömtåligt, det har lättare att torka ut och kan vara svårare att vårda än andra hårtyper.

Det menar hårfrisörskan 

Latoya Dennis, som driver en frisörsalong i Malmö som fokuserar på afrohår.

– För att hitta rätt typ av hårvård är det viktigt att veta vilken hårtyp ditt barn har, säger hon. Med hårtyp avses hur rakt, ­vågigt, lockigt eller krulligt håret är (se faktarutan nedan, redaktionens kommentar).

Hur ska man ta hand om sitt barns lockiga hår?

– Det räcker att man tvättar de minsta barnens hår en gång i veckan, eller två gånger vid behov. För barn med täta lockar och grova hårstrån, alltså hårtyp 3A till 3C (se nedan) rekommenderar jag att man bara använder balsam – en liten klick schampo kan tillsättas en gång i månaden för att ta bort smuts och eventuella produkter. För barn med många små lockar (hårtyp 4A till 4C) föreslår jag att man blandar en liten klick schampo med mycket balsam varje gång man tvättar, säger hon.

Att borsta ut håret när det är torrt är ingen bra idé. Då slits det i onödan.

– Kamma eller borsta hellre håret med återfuktande inpackning i, då blir det lättare att reda ut tovor och trassel, säger Latoya Dennis. Man kan också testa lite kokosolja ihop med leave-in-balsam i hår­typerna 4A, 4B, och 4C, tipsar hon.

Latoya har själv två barn med afrohår. Hon menar att det är bra att lyfta fram det positiva med barnens hår och visa dem bilder på kändisar och andra som också har afrohår.

– Det gäller att visa att lockigt hår och afrohår är mångsidigt, roligt och unikt. Involvera ditt barn genom att uppmuntra honom eller henne att ta hand om sitt hår själv också.

– Man kan också kontakta en afrosalong, det går lätt att hitta via Google – eller söka på Youtube för tips och inspiration.

3 bra frisyrer för barn med lockigt hår

Frisyr 1: Lockigt, utsläppt hår

Love, 2, har fått håret fixat med balsam. Han har hårtyp 3B, se nedan. Foto: Rafaela Stålbalk Klose.Love, 2, har fått håret fixat med balsam. Han har hårtyp 3B, se nedan. Foto: Rafaela Stålbalk Klose.Love, 2, har fått håret fixat med balsam. Han har hårtyp 3B, se nedan. Foto: Rafaela Stålbalk Klose.
Love, 2, har fått håret fixat med balsam. Han har hårtyp 3B, se nedan. Foto: Rafaela Stålbalk Klose.

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Tvätta håret med balsam.

2. Låt balsamet sitta i cirka 2 minuter.

3. Borsta ut håret (med balsam i) med en borste som effektivt reder ut trassel (typ Tangle Teezer, brukar finnas på varuhus). Börja med att borsta hårtopparna, sedan mittenpartiet på hårslingorna, och dra slutligen borsten ända från hårbotten.

4. Skölj inte ur allt balsam, lämna lite kvar för att hålla håret återfuktat.

5. Använd en liten handduk för att krama ur balsam och fukt.

6. Låt håret lufttorka.

Frisyr 2: Flätade ”pippilottor”

Gabriella, 3, med flätat hår. hon har hårtyp 4A (se nedan). Foto: Rafaela Stålbalk Klose.Gabriella, 3, med flätat hår. hon har hårtyp 4A (se nedan). Foto: Rafaela Stålbalk Klose.Gabriella, 3, med flätat hår. hon har hårtyp 4A (se nedan). Foto: Rafaela Stålbalk Klose.
Gabriella, 3, med flätat hår. hon har hårtyp 4A (se nedan). Foto: Rafaela Stålbalk Klose.

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Fukta håret med spraybalsam.

2. Borsta igenom håret med en borste som reder ut trassel (typ Tangle Teezer, brukar finnas på varuhus).

3. Dela upp håret i två delar och använd hårsnoddar för att sätta upp håret i två höga tofsar.

4. Fläta håret i de båda sektionerna.

5. Avsluta flätorna med en liten hårsnodd.

Frisyr 3: Små tofsar

Alima, 2,5, har håret samlat i tofsar. Hon har hårtyp 3A (se nedan). Foto: Rafaela Stålbalk Klose.Alima, 2,5, har håret samlat i tofsar. Hon har hårtyp 3A (se nedan). Foto: Rafaela Stålbalk Klose.Alima, 2,5, har håret samlat i tofsar. Hon har hårtyp 3A (se nedan). Foto: Rafaela Stålbalk Klose.
Alima, 2,5, har håret samlat i tofsar. Hon har hårtyp 3A (se nedan). Foto: Rafaela Stålbalk Klose.

SÅ HÄR GÖR DU: 

1. Fukta håret med spraybalsam.

2. Använd en liten kam för att dela upp håret i små sektioner.

3. Använd hårsnoddar för att göra många små tofsar.

Vilken hårtyp har ditt barn? Rakt, vågigt, lockigt eller afro?

Enligt den amerikanske frisören Andre Walkers klassificeringssystem finns det fyra hårtyper som delas upp i en skala från 1–4 och i bokstavskombinationerna A–C.

Hårtyp 1 är den vanliga skandinaviska hårtypen, hår som är naturligt rakt och utan lockar. 

• Hårtyp 2A är ett ganska tunt hår med lite vågor, 2B är lite tjockare med mer vågor medan hårtyp 2C är tjockare hår med lockar (tänk Salma Hayek). 

• Hårtyp 3A till 3C definieras av täta lockar och grova hårstrån (tänk Alicia Keys).

Hårtyp 4A till 4C är ett afrohår bestående av många krulliga lockar (tänk Barack Obama eller Solange, Beyoncés syster). Det är ofta ömtåligt.

Källa till bilden: Glamour.com Källa: Andrewalkerhair.com/whats-my-hair-type/