Grace, 4, föddes med Downs syndrom – med mammas hjälp förändrar hon världen

När läkarna sade till Katie Driscoll att hennes dotter skulle födas med Downs syndrom blev hon rädd, eftersom hon inte visste vilket liv som väntade. Det visade sig vara ett bättre liv än någonsin.

I juni 2009 fick Katie Driscoll beskedet att hennes dotter skulle födas med Downs syndrom. Hon och hennes make hade då redan fem söner.

I ett blogginlägg skriver hon om hur hon tänkte då: "Till en början var vi oroliga. Vi visste varken vad det skulle innebära för vår  familj eller vårt ofödda barn."

Rädslan byttes snart i glädje: "Vår familj blev som förälskade i  vår lilla flicka. Vi blev mer medmänskliga ... Det är ett bättre liv.  Jag känner mig mer levande nu än under mina första 35 år."

Hon insåg att rädslan berodde på okunskap. Ingenstans, vare sig i reklam eller på tv, hade Katie Driscoll sett  någon som liknade hennes dotter. Så hon tog fram sin kamera för att  ändra på saken.

Hennes bilder på Grace blev fler, och växte till kampanjen "Changing the Face of Beauty" med målet att barn med funktionshinder också ska synas i reklam.

"Jag kände att det var min plikt att bana väg för min dotter till en  mer   accepterande värld. En värld där hon kan gå nedför gatan och folk    vinkar hej, istället för att stirra eller titta bort," säger Katie  Driscoll.

Driscoll började kontakta lokala företag och tidningar, och sakta växte intresset för projektet.

I dag samarbetar hon bland annat med de stora klädkedjorna Target och Gap, och skådespelaren Tori Spellings märke "Little Maven".

"Det hon gör är helrätt," säger Cindy Estes, grundare av klädföretaget Seam till Huffington Post. "Budskapet är så hjärtvärmande och jag ser fram emot att fortsätta vara en del av det."

Nu jobbar Katie Driscoll på en nya kampanjer för att företag ska inkludera flera under 2015.

Hon är långt ifrån färdig, men ser ljust på framtiden: "Allt är möjligt. Sätt inga begränsningar för vare sig dig själv eller ditt barn. Det finns många människor som varje dag arbetar för att ändra på uppfattningarna om vad det innebär att leva med ett funktionshinder."

I Sverige föds varje år runt 100 barn med Downs syndrom.

Vill du läsa mer sådant här? Följ Mama på Facebook, så missar du inget!

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!