Sara Tuncel är chefredaktör för Vi Föräldrar och mamma till Eskil, 15, Elsie, 12, och Julie, 9.

Barn gör oss inte lyckligare

Vi blir tydligen inte lyckligare av att blir föräldrar – men det finns hopp, skriver chefredaktör Sara Tuncel.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Med jämna mellanrum kommer forskning som visar att barn inte gör oss lyckliga, tvärtom faktiskt. Vad förklaringen är vet inte forskarna. De har nämligen inte frågat rakt ut ”Är du lyckligare/olyckligare sedan du fick barn?” Detta, enligt uppgift, för att det är tabu att säga något negativt om ett nytt barn. Istället har man utgått från en mer allmän fråga om hur tillfreds man är med livet. Inte så värst, anser tydligen vi som är föräldrar.

Resultatet har gett upphov till många spekulationer. De flesta verkar landa i en förklaring om stress och tidspress. Och det är klart att sömnbrist, kolik, total avsaknad av eget space, relationsgnissel och vabb inte får lyckan att spritta i kroppen. För även om det finns ljusglimtar (en mjuk bebishand mot ens kind, att se sitt barn sova och förundras över hur perfekt en liten människa kan vara, glädjen att få hämta sin älskling på förskolan efter en evighetslång dag) i bebis- och vinterkräksdimman  är det så futtiga stunder jämfört med den kravlösa tillvaro många av oss levde i förut – innan familjen fick tillökning i form av en nyckfull boss som är en tvärhand hög och förväntar sig service 24/7.

LÄS OCKSÅ: Barnvakt har aldrig känts LUGNT

Goda nyheter i sammanhanget är att forskning också visar att lyckonivåerna återhämtar sig delvis efter några år. Kanske för att vi människor är så bra på att anpassa oss. Att få sova ostört i soffan till ett avsnitt av Mandelmanns blir lyxig ”egentid”. En måltid på färdiga köttbullar och makaroner som NÅGON ANNAN lagat känns som ett kärleksbevis.

Men jag tror att det kan finns en annan, mer djupgående, förklaring till de sjunkande lyckonivåerna än själva föräldraslitet. Jag tror att det handlar om att från det ögonblick du får veta att du ska bli någons pappa eller mamma ligger inte längre lyckan i dina egna händer. Mår ditt barn bra, mår du bra. Punkt. Och det spelar ingen roll om ditt barn är 14 månader, 14 år eller 34. 

Sedan jag blev förälder har jag börjat sätta likhetstecken mellan lycka och frånvaro av oro. Med tre barn händer det INTE ofta. 

Så. Finns det någon ljusning? Svaret är tack och lov: ja. För forskning visar att när vi har nått en ålder av 64+ börjar vi som är föräldrar att uppleva högre livstillfredsställelse än de som inte är det. Och kanske, om vi har tur, håller det i sig ända tills barnbarnen kommer.

PS. I World Happiness Report kan du läsa mer om det här.