Bakbloggaren Manuela Kjeilen: ”Låt barnen baka och kladda själva”

Norska fembarnsmamman Manuela Kjeilen började blogga om bakning när familjen gick igenom en kris. Idag är hon en av Skandinaviens största bakbloggare med miljontals följare på Instagram.

När Manuela Kjeilens, 47, man fick en stroke år 2010 började hon baka mer än vanligt för att underhålla de fem barnen och inte låta vardagen bli för påverkad av pappans sjukdom.

– Några gånger fotade jag det jag bakade och delade med mina vänner på Facebook. Det var många som tyckte att mina bakverk såg smaskiga ut och ville ha recept. En dag frågade en av mina vänner mig om jag kunde blogga och dela mina recepten med dem.

Manuela Kjeilen har bloggat om bakning sedan 2010.

Manuela visste inte vad en blogg var, men efter lite research tyckte hon att det verkade spännande att starta en.

Har miljontals följare på Instagram

– Det tog bara några dagar innan jag fick registrera Passion 4 baking och jag publicerade mitt första blogginlägg den 8 mars 2010.

På dagen ett år senare vann Manuela utmärkelsen Norges mest älskade blogg och har sedan dess gett ut flera bakböcker, fått sitt eget bakprogram 

på tv samt över 1,3 miljoner följare på Instagram! Dessutom är hon ambassadör för Bakboxen.

Hur blev du så duktig på att baka?

– Jag har bakat sedan tolvårsåldern. Att baka har varit min passion från början och jag har alltid haft bra känsla för smaker och tyckt mycket om att prova mig fram till nya smaker och bakverk.

Låter barnen vara med i köket

Precis som med allt annat ger övning färdighet och Manuela tipsar om att inte vara rädd för att misslyckas när man börjar baka. Själv är hon inte utbildad bagare eller konditor utan har lärt sig själv.

– När man dessutom har fem barn och är tillsammans med dem genom hela barndomen, blir det mycket kalas. Jag har alltid bakat med mina barn, berättar Manuela, som har varit hemmamamma i 18 år.

Hur kan man involvera barnen i bakningen?

– Det viktigaste är att låta dem prova att baka själva och kladda på egen hand. Barn älskar att baka kakor som går fort och som de kan kan skapa figurer av. Alla typer av kakor är mer intressanta för barnen att baka än komplicerade tårtor. Mina barn har fått mycket uppmärksamhet och beröm för sin bakning, vilket har gett dem extra glädje. Jag har aldrig haft svårt att engagera dem i bakningen.

Vad är skillnaden på norska och svenska bakverk?

– Jag tycker personligen att norska bakverk har mer smak då det används mycket mer färska frukter, mandelmassa, vit marsipan och mycket vanilj, vilket jag älskar.

Vilket är ditt favoritbakverk?

– Mandeltårta med vaniljkräm, det är nog den bästa tårta jag vet.

 

Missa ingenting från din favoritsajt – ladda ned appen mama nu!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!