Svininfluensan

Baconfebern, mer känd som svininfluensan, anfaller

Höstdagar = vabdagar. Vilken mamma bävar inte inför ideliga förkylningar, kräk­sjukor och den nya utmanaren – svininfluensan? Men det finns knep som minskar risken att bli sjuk.  

När du får barn fördubblas den (för många) latenta bacillskräcken – och ju mindre ungen är, desto nojigare är du. Då Gwyneth Paltrow fick sin dotter Apple fick ingen röra vid henne om de inte först tvättat sig med antibakteriell tvål. Och nyblivna bebispappan Alex Schulman bloggar om hur alla petar på hans lilla Charlie, och blir tokförbannad om någon fnyser åt hans svininfluensaskräck.

Det kan vara svårt att stillatigande stå och se hur snor kladdas ut på dagisleksakerna, glada ungar proppar slemmiga nappar i munnen på varandra eller effektivt hostar rakt ut, tjugo centimeter ifrån din bebis. En del är coola och skrattar åt nojorna, ”vi kan väl inte låsa in barnen?”, medan andra sitter och håller andan och gömmer bebisen i jackan om någon nyser misstänkt ofta på bussen.

Och det är ju inte konstigt, på sätt och vis, att en småbarnsförälder får the creeps av baciller och sjukor – att se sin lilla unge sjuk och eländig gör ont i hjärtat, och dessutom hotas jobbet när vabdag läggs till vabdag.  

– Jag och barnen var friska i ungefär två veckor förra vintern, resten av tiden rann näsorna. Jag orkar inte en gång till, berättar en knäckt småbarnspappa.

Att sjukorna denna vinter kompletteras av den läskiga svininfluensan gör inte saken lättare. Men hur farlig är ”svinis”? Och hur undviker vi vinterns alla kräksjukor, förkylningar och annat snorigt och febrigt? 

Vi frågade sjuksköterskan Charlotte Ågren från Medhelp (har hand om sjukvårdsrådgivningen för vårdguiden.se). Så läs och lär, snuviga mamma!

10 bästa influensatipsen

Skillnaden mellan svininfluensan och vanliga influensor är att ”svinis” är ett nytt virus som ingen ännu haft – därför kan du inte heller ha någon motståndskraft mot sjukdomen.

Alla influensabaciller är luftburna, de smittar alltså om någon hostar eller nyser i din närhet, eller hostar i näven och sedan hälsar på dig. Var noga med att inte ta barnen till dagis
eller gå till jobbet om ni är sjuka.

Hur vet du då om du har svininfluensa eller vanlig influensa? Det vet du inte – och är du inte svårt sjuk, kommer du inte heller att behöva gå till doktorn för att ta prover. Klassiska symptom: hög feber, ömhet i lederna och så hosta och snuva
efter några dagar.

Svininfluensan drabbar hårdast den som inte är grundfrisk, samt gravida kvinnor och barn under två år. Kontakta sjukvården där du bor om din lilla verkar sjuk på misstänkt vis.Tvätta händerna! Visst kan handgelé och handsprit vara bra, men tvål och vatten räcker långt. Tvätta också händerna på bebisar, särskilt de som är i krypåldern. Och var ute i friska luften – det stärker immunförsvaret.
Mot influensa finns ingen bot, men du kan minska symptomen med Tamiflu – det förkortar sjukdomstiden och lindrar symptomen.

Räkna med att vara borta från jobbet en vecka. Inkubationstiden är 2–7 dagar, får ni svin-influensa smittar ni i 5–7 dagar. Ha en feberfri dag innan ni går tillbaka till dagis och jobbet.

Kräksjukan är vanlig på skolor och förskolor. Stanna hemma två dygn efter att du eller barnen slutat kräkas, även om du kan må bra redan dagen efter. Att vara lös i magen smittar inte lika mycket som den kräkande kräksjukan. Vissa kan utveckla immunförsvar mot kräksjukor efter några omgångar.

Bli inte hysterisk! Bacillskräck är ett större hot mot hälsan än bacillerna.

Barn får många infektioner de första två åren av sitt liv, man behöver ha 10–11 infektioner per år innan försvaret byggts upp i kroppen.

Virus vs. bakterier

Vad är det för skillnad mellan virus och bakteriella sjukdomar? Den stora skillnaden är att virussjukor (kräksjuka, influensa, förkylningar) inte går att behandla – sjukdomen kan bara lindras, med till exempel febernedsättande.Bakterie-sjukor går att behandla med penicillin (exempelvis halsfluss, streptokocker, svinkoppor, lunginflammation). Men de smittar på samma sätt – genom att någon hostar eller nyser i ens närhet.

Kom ihåg!
För de allra flesta är svininfluensan som en vanlig influensa. Det stora hotet med svin­influensan är att så många riskerar att bli sjuka precis samtidigt – vilket gör att viktiga samhällsfunktioner drabbas hårt, som brandkår, polis och sjukhus.

Ändå orolig?
Du kan läsa mer om vanlig influensa, svininfluensa och kräksjuka på vårdguiden.se och 1177.se, där finns även telefonnummer till rådgivning i hela landet.
 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!