Välkommen till mama, Aysha Jones! Foto: DANIEL STIGEFELT

mamas nya bloggare Aysha Jones: ”Jag brinner för funkisfrågor”

Vi har lärt känna henne som grundare av Black Lives Matter i Sverige. Men Aysha Jones är också en hårt arbetande trebarnsmamma, med två barn med funktionsvariationer. Nu kan vi äntligen välkomna henne som bloggare på mama!

Så sent som i november blev hon utnämnd till Årets viktigaste mama för sitt arbete med Black Lives Matter. Nu får vi se ännu mer av Aysha Jones här på mama – vi är så glada att äntligen få presentera hennes nya blogg.

Varmt välkommen, Aysha! För den som inte känner dig, vem är du?
– Jag är den där jobbiga vännen som drar med en på en massa galna och spontana äventyr som man först säger 'fan heller' till men sen älskar att man faktiskt hakade på! Mamman som låter en bjuda hela klassen på kalas och älskar att fuldansa i bakgrunden av ens Tiktok-video. Men jag är också hon som helst sitter ensam i min lilla vrå med en kopp te, läser och skriver på vad jag hoppas blir böcker snart. 

Berätta lite om din familj!
– Jag har många familjer, den jag är född i och den jag har fött. Men även den jag har skapat och de jag har bjudits in i. Men den familjen som jag brinner extra mycket för är nog den jag själv har fött, sorry mamma!

”Eftersom jag har barn med funktionsvarianter så är det något som jag känner extra mycket för. Men också hur det är för barn som lever som syskon till barn med funktionsvarianter”. Foto: DANIEL STIGEFELT / DANIEL STIGEFELT/BMB

Såklart! Vilka består den av?
– Mig och mina tre barn. Mina två pojkar har olika funktionsvarianter som jag själv. Nasir, 15, är gamern som aldrig vill följa med på något såvida det inte innebär att han får spela något spel. Han bor just nu på ett barnboende (särskilt boende för barn och unga, LSS, reds. anm.) av olika anledningar som jag kommer berätta mer om på bloggen. Min dotter Sohna-Selam, 10, är verkligen en mix av de två fantastiska kvinnorna hon är döpt efter. Hon är otroligt begåvad, lyhörd, empatisk och kreativ. Utan henne stannar allt! PaSulayman, 9, är den coola killen som älskar dans, rörelse och fotboll! Han är en sån energiknippe att det känns som om varje dag är en bergochdalbana. Jag och deras pappa Ous är skilda men han ingår också i den familjen och är en otroligt viktig del i både barnens och mitt liv. Det kommer han alltid att vara så ni lär se mycket av honom i bloggen också.

Vilka mammafrågor brinner du lite extra för?
– Eftersom jag har barn med funktionsvarianter så är det något som jag känner extra mycket för. Men också hur det är för barn som lever som syskon till barn med funktionsvarianter. Jag är också väldigt aktiv i frågor om hur man uppfostrar antirasistiska barn och hur man som förälder ibland missar att leva som man lär.

"Barnen är orsaken till allt jag är och gör", säger Aysha.

Du startade Black Lives Matter-rörelsen i Sverige förra sommaren. Hur ser den kampen ut i dag, snart ett år senare?
– Tyvärr inte alls så som jag hade hoppats på vid det här laget men vi rör oss dit. Jag vill att det ska bli en organisation dit man som svart i Sverige kan få stöd och via organisationen ge stöd till andra. Vi har från dag ett varit en kunskapshöjande rörelse och jag ser att vi tar och ger mer plats för att öka gemene svensks allmänna kunskapsnivå om rasism, anti svart rasism och vikten av ovillkorlig alliering. Vi går också in i det globala nätverket efter mycket hårt arbete och tätare samarbete med grundaren Patrisse Cullors som gett mig sitt stöd och lovordat mitt arbete med att bygga och driva rörelsen i Sverige. 2021 och 2022 kommer bli avgörande och förhoppningsvis fantastiska år för Black Lives Matter Sweden och hela den svenska antirasistiska kampen.

”Jag har en superkul grej på gång med Swedish fashion council som förhoppningsvis släpps redan i april”, avslöjar Aysha. Foto: DANIEL STIGEFELT / DANIEL STIGEFELT/BMB

Det många kanske inte vet om dig är att du även är stylist. Hur kommer det märkas i din blogg?
– Jag är en sån doldis när det kommer till mina egna kreativa ådror, haha! Det kommer nog inte synas på ett utmärkande sätt till en början eftersom jag har så mycket annat att stå i som att bygga min kommunikationsbyrå och heltidsjobb på Helio som jag älskar. Jag har några milstolpar på andra håll jag vill uppnå innan sommaren men efter det kommer jag börja aktivt söka stylinguppdrag som ni får se i bloggen. Jag har också en superkul grej på gång med Swedish fashion council som förhoppningsvis släpps redan i april och då blir det mer styling och mycket mode i bloggen!

Missa inte Aysha Jones blogg här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!