Att byta kladdiga vällingflaskor och blöta pussar mot yrkesarbete är ibland en stor omställning – men ditt föräldraskap kan vara en tillgång på jobbet.

Att få barn gör dig bättre på jobbet

Känns det nervöst att komma tillbaka till jobbet efter föräldra­ledigheten? Dags att tänka om. Att vara förälder utvecklar även dina professionella skills. Här får du bra argument till ­nästa löneförhandling!

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Hallå där, inne i föräldravärlden. Visst känns jobbet långt borta? Du tänker kanske mest på hur du ska få sova en hel natt, våtservetter och bebismat. Och det är också vad du antagligen har gjort i några månader, kanske ett helt år eller ännu längre. Sedan har du kanske läst, öh, tre sidor i en deckare innan du somnat. Allt det här är normalt. Dagarna med bebis handlar om att mysa och gå in i pappa- eller mammarollen.

Och så ska du plötsligt ta det stora klivet och ta dig tillbaka till jobbet igen. Blotta tanken på det kanske får det att pirra i magen och oron kan börja picka.

– Men i stället kan du känna dig full av jobbsjälvförtroende. För all den utveckling du varit med om under ditt år hemma är värdefull för din arbetsgivare, säger Tiina Bruno.

Tiina Bruno, jobbcoach.

Tina Bruno är coach, ledarutvecklare och grundare av företaget Föräldra­smart som bland annat hjälper arbetsgivare, ledare och medarbetare att bättre ta vara på nyvunna ­färdigheter som anställda föräldrar utvecklar.

”Du måste berätta”

Tiina Bruno påpekar att det som ­efterfrågas på dagens arbetsmarknad är mycket av det som man tränar på som förälder: Du blir mer organiserad, effektiv och kreativ. Du hårdtränar på att jobba under stress med bibehållet lugn, och har blivit bra på att hantera kaos och konflikter.

– Och du får allt att funka, trots sömnbrist.

Men hur ska jag få chefen att fatta allt jag lärt mig under året hemma?
–Du måste berätta om det, sätta ord på det, annars ser ingen annan vilka kunskaper du fått. Och det finns en vinst till där, att när du ­berättar höjer du din egen stolthet och självkänsla. Du utvecklar din självkännedom, brukar jag säga.

– Tänk att du ska ut på en kompetensresa! Det bästa är om du ser det så redan FÖRE din föräldraledighet. Du ska för första gången i ditt liv ha det yttersta ansvaret för en annan människa, det kommer såklart att påverka hela din person, säger Tiina Bruno.

Hon tipsar om att välja ut tre till fem förmågor som är viktiga i ens yrkesroll och bestämma sig för att ha dem i bakhuvudet under ledig­heten. Att vara en god förhandlare, att se lösningar under tidsbrist eller att vara öppen för nya idéer? Eller är det att bli en bättre ledare? 

– Vad det än är du vill utveckla kommer du med all säkerhet att få tillfälle att öva på den färdigheten under tiden som föräldraledig.

Ska jag hålla kontakt med ­jobbet hela föräldraledigheten?
– Det första halvåret brukar de flesta inte vilja det, men det är ju individuellt hur mycket man vill ”cocoona”. Två månader före jobbstarten brukar de flesta känna att ”oj, jag ska ju tillbaka snart – tänk så mycket som hänt på jobbet medan jag bara varit hemma … hur mycket har jag sackat efter?” 

En helt naturlig tanke och känsla där och då, menar hon.

– Det kan bli lite tuffare för den som går tillbaka utan att ha haft någon kontakt alls med jobbet under hela ledigheten.

Hur kontakten mellan jobbet och den föräldraledige ser ut är viktigt, menar hon. Det är inte givande att bara lyssna till alla viktiga kurser kollegorna gått på – utan utbytet bör vara tvåvägs och även handla om din kompetensutveckling hemma med barnet.

Man kan begära löneförhöjning

– Du kan till exempel berätta att du blivit en stjärna på att prioritera eller på att se saker med nya perspektiv. Hellre det än att du bara pratar om hur din bebis sover och annat bebisprat. Det kan du ta med dina kompisar.

Tiina Bruno är så pass övertygad om den kompetensutveckling som sker bland anställda föräldrar att hon tycker att den som kommer tillbaka från ledigheten till och med borde kunna begära löneförhöjning.

– Gå in till chefen och lyft fram tre egenskaper som du tycker att du har utvecklat i ditt föräldraskap.

– Jag är övertygad om att din chef kommer att uppskatta det. Många chefer tycker att det är svårt att få upp föräldralediga på banan igen. Genom att själv ta initiativ och ­berätta vad du kan hjälper du din chef och visar motsatsen, säger hon.

Tiina Bruno driver bland annat workshops för föräldralediga, som arbetsgivaren betalar. Grupperna ses regelbundet och lyfter bland annat olika föräldraförmågor som gör nytta på jobbet. En gång fick deltagarna till exempel i uppgift att observera sin förmåga till närvaro hemma – och berätta om den på nästa träff.

– När man sätter ord på den ­utveckling man går igenom kan ­andra också se den lättare, säger hon.

En annan gång fick deltagarna kartlägga förväntningar och förhoppningar inför det nya livet som arbetande förälder. De fick verktyg för att sluta jaga ”balans i livet” och i stället aktivt jobba med smartare prioriteringar i vardagen – både på jobbet och i livet som helhet. 

– Det är också viktigt att då och då fundera över vad man egentligen strävar efter i sin utveckling på ­jobbet, säger Tiina Bruno, som ­tycker att begreppet karriär borde omvärderas lite:

– Karriär handlar för de flesta om annat än en hög chefspost, till exempel att utvecklas som individ och specialist och känna att det du gör är meningsfullt. Din yrkesvision kanske ser annorlunda ut nu när du är förälder. Försök att göra det du drömmer om i livet, då lyckas du med din livskarriär. 

Aktuellt just nu