Astrospecial: Så är du som mamma – enligt ditt stjärntecken

Hur är du som mamma, enligt ditt stjärntecken? Vi frågade en av Sveriges främsta astrologer, Sofia Pontén, vad stjärnorna kan avslöja…
”Traditioner känns plötsligt allt viktigare att hålla fast i”

Stenbocken 22 december – 19 januari

Stenbocksmamman ser sitt barn som en förlängning av sig själv i världen, och för dig råder det ingen tvekan om att denna lilla filur ska bli en uppdaterad version av dig. I all välmening vill du ge den lille allt du kan, vilket gör att du kan gå in i en intensiv spenderarperiod när du blir mamma, och det slutar inte vid gulliga skallror och avancerade babygym, utan fortsätter långt upp i åldrarna. Alla aktiviteter uppmuntrar och hejar du på, och om barnet själv inte kommer med förslag på vad hen vill göra, är du inte sen med att hitta nya utmaningar.

Du kan också märka att du faller in i ett klassiskt mönster när du blir mamma, där traditioner plötsligt känns allt viktigare att hålla fast i. Det är som att världen öppnar sig och att du förstår varför saker gjorts på ett visst sätt under historien, och ditt intresse för detta väcks. Sen gör du gärna egna tolkningar av traditioner, men att ha dem som ett rep att följa livet längs är något du kan överraska dig själv med att känna behov av.

2019 blir ett år av personlig utveckling för dig och även en partner. Om du är ensamstående kan du se ditt barn som din andra hälft och hur ni i växelverkan växer och lär av varandra. Ett transformerande år som tar dig över inre hinder till en ny uppdaterad -version av dig själv.

”Din favoritsyssla är att skratta ihop med ditt barn”

Vattumannen (20 januari – 18 februari)

En mer gör-det-på-mitt-sätt-inspirerande mamma än Vattumans-mamman får man leta efter. Du hittar alternativa lösningar, läser på forumtrådar för underhållning av hur andra följer normer som du skrattar rakt ut åt, och är stolt över att följa ditt barns egna verklighet och skräddarsy ditt föräldraskap efter den. Du ser nya möjligheter i varje utvecklingsstadium barnet går igenom, och längtar ständigt efter att nästa sida ska dyka upp. 

Din favoritsyssla är att skratta ihop med ditt barn, prata låtsasspråk eller ha låtsaskonversationer om allt mellan himmel och jord långt innan barnet förstår orden som sägs. Du är också den förälder som satsar på tygblöjor och bärsjal, gör egen barnmat och i största allmänhet inte är ett dugg rädd för att bli riktigt flummig i din roll som förälder. Det bor en hippie i dig som gärna gör sig synlig när du har en ny liten hippie att visa världen för.

2019 blir ett delvis tungt år, där du kan märka att idéer du har om rätt och fel ställs på sin spets, och där du hela tiden får ändra din bild av hur du ska tänka kring framtiden. Du engagerar dig i fler frågor, diskussioner och debatter än vanligt och man hittar dig säkerligen på både en och två demonstrationer som handlar om planetens framtid – ofta för ditt barns skull.

”2019 blir ett socialt år där du omger dig med människor mest hela tiden”

Fiskarna (19 februari – 20 mars)

Med en Fisk till mamma väntar ett kreativt och omhändertagande lekland där varje lek är en dröm och varje dröm en verklighet. Känslorna är starka hos dig och du knyter snabbt ett intensivt band till din nya familjemedlem där ni två dansar en alldeles speciell emotionell dans. Det är alltså föga förvånande att separation är något som inte direkt är ditt favorittema, samtidigt som du tack vare att du är i kontakt med alla känslor klarar av dem bättre än många andra.

Du tillåter dig själv och ditt barn att utvecklas tillsammans med hela känslospektrumet och är full av ödmjukhet inför hur skör er relation trots sin emotionella styrka är. Du är också allas favoritmamma när det kommer till att leka och pyssla, eftersom du ständigt har en arsenal av pysselmateriel, penslar, färger och saxar med dig. Ibland är du nästan som Skalman vars väska rymmer en hel leksaksaffär.

2019 blir ett socialt år där du omger dig med människor och barn mest hela tiden. Du lär känna nya sidor av ditt barn, sidor som du verkligen imponeras av. Det är också ett starkt jobbår för dig, så om du går tillbaka till jobbet har du chansen att få till riktigt bra förmåner. Använd dig av det om du hamnar i en eventuell förhandling!

”Du älskar att köra på, gunga högre och leka mer…”

Väduren (21 mars – 19 april)

Med en Vädur till mamma blir det inte många tråkiga stunder. Inte bara älskar du att leka själv, utan ditt rastlösa temperament fungerar bra ihop med barn i alla åldrar. Eftersom du själv snabbt kan drabbas av tråkslag om saker intehänder och du blir stimulerad varje vaken sekund, har du lätt för att identifiera samma sorts behov hos någon som inte ens kan uttrycka dem själv, och ser till att ni alltid har saker på gång.

Du älskar att köra på, gunga högre och leka mer, så risken är stor att barnen tröttnar före dig på en given aktivitet. Det är alltså inte ovanligt att man hittar dig sittande med sagoboken långt efter att alla andra somnat, eller i färd med att planera nästa skattjakt samtidigt som den första pågår. Däremot har du inte det bästa tålamodet när det kommer till när det gråts över småsaker eller tålamodet att förstå hur någon inte kan vara redo för den allra brantaste rutschkanan. Det är ju den som är roligast?

2019 utmanas du som mamma i din största brist, att utdraget trösta och vårda när andra behöver mer än bara fart och fläkt – men du har också möjligheten att bjuda på ett oförglömligt äventyr. Öva på att lyssna mer på det som sägs med barnets kroppsspråk för att kunna hjälpa.

”Du kör med tough love i din uppfostran och är inte rädd för att pusha barn att testa sig fram”

Oxen (20 april – 21 maj)

En tryggare mamma än oxmamman får man leta efter. Hos dig är mat = kärlek och ditt hem alla barns trygga punkt. Du tar gärna hand om andras barn så länge de uppför sig, och gör de inte det ser du till att du gör det. Även tydliga gränser är ett sätt för dig att visa kärlek, och du backar inte för att säga åt även andras barn vad du tycker är rätt och fel. Du ser bandet mellan barn och vuxna som en ständigt pågående process av lärande, och tycker alla barn mår bra av att interagera med olika sorts verkligheter och sanningar för att hitta sin egen.

Du kör med tough love i din uppfostran och är inte rädd för att pusha barn att testa sig fram på egen hand, eftersom du vet att du väntar bakom hörnet när de kommer tillbaka. För viktigast av allt är att det finns mjuka soffor, kuddar i överflöd och en trygg punkt att komma hem till, där ingen går hungrig och det finns ett outtömligt förråd av bullar i frysen.

2019 blir ett år där du verkligen får visa att du kan vara klippan som förankrar stormen när känslorna går höga. Alla vill bli hörda och sedda nu, och i konflikter är det du som får dela ut en del orättvisa men viktiga domar. Det blir lätt att även göra andra missnöjda nu, eftersom du vet att du i längden tar ansvar för deras framtida lycka.

”2019 sätter spår i din ekonomi på flera olika sätt”

Tvillingarna (22 maj – 21 juni)

För Tvillingmamman är det livets största lyx att få insikt i barnets värld. Alltifrån deras första medvetenhet om sin omvärld till deras första stapplande meningar fyller dig med en känsla av ”aha!” och ger dig nya dimensioner i din egen upplevelse av livet. Du blir extra bubblig, sprallig och filosofisk i närheten av barn, och du har inget emot att möta barn på deras egen nivå för att verkligen förstå dem. Det betyder inte att du pratar bebisspråk dygnet runt, utan snarare att du tar dem som totala jämlikar.

Det händer att du samtidigt själv ramlar ned några år i åldrarna, vilket både kan hjälpa dig och göra dig en aning barnslig i dina övriga interaktioner. Men vem bryr sig – du lär dig så mycket om både dig själv och andra! Samtidigt är du en rättvis förälder som tidigt vill lära barn att sätta egna gränser, vad som är rätt och fel och att tänka även på andras känslor. Att barn dessutom kommer med obegränsade mängder stök och kladd är inte direkt något du går igång på…

2019 sätter barn spår i din ekonomi på flera olika sätt, och lika mycket som det kan gå upp kan det gå ned. Se till att du gör en långsiktig ekonomisk plan för er gemensamma framtid, men också för barnets. Det är inte direkt så att du som amerikaner måste spara för en college fund, men tanken är inte fel.

”Kräftmamman är inget annat än ett proffs på omvårdnad”

Kräftan (22 juni – 22 juli)

Rent traditionellt skulle du kunna vinna pris som mammornas mamma, för Kräftmamman är inget annat än ett proffs på omvårdnad. Du förutser hunger, står redo med kramar och verkar överlag ha ett sjätte sinne för när någonting kommer gå fel. Förberedd med en stark intuition vet du på en gång när någon behöver bäddas ned med en saga lite tidigare än vanligt, eller när det är dags att helt låta ett känsloutbrott ha sin gilla gång.

Samtidigt kan du behöva se upp med den stora fällan för alla klassiska mamma-stereotyper – att bli för mycket ett med ditt barn. Ni behöver inte ha matchande kläder, bli bästisar eller prata om allt jämt. Det är tvärtom viktigt att du är någon utanför din mammaroll, för att inte drabbas av empty nest syndrome redan när barnen går ensamma till skolan förstagången. Se också upp med att börja ”mamma” alla i familjen – inte bara de som behöver det. Ge dig själv gåvan att njuta av att du tar hand om dig själv lika bra som du tar hand om andra.

2019 blir ett ganska omvälvande år, inte minst mellan dig och din partner om du har en sådan. För singelmammor finns det stor chans att det dyker upp någon som skakar om i ditt liv, och nya liv är verkligen inte uteslutet. I övrigt tar du guld i vardagslivskoll och kan allas schema utantill.

”2019 blir ett år av inre förändring för dig”

Lejonet (23 juli – 22 augusti)

Ingen behöver lära Lejonmamman hur man tar hand om barn. Lika naturligt som att äta, sova, ligga, är att vara mamma för dig, och det tar lång tid innan någon kan fånga din uppmärksamhet på att du kanske har missat någon aspekt av vad ditt föräldraskap egentligen innebär. Å andra sidan vill du absolut lära dig, du är bara inget fan av att överteoretisera något som du upplever faller sig naturligt för dig. För det är naturligt för dig att leda flocken, lära barnen vad som är absolut nödvändigt att veta och sedan se dem testa sig fram i livet och lära av sina misstag. 

Samma attityd som du har till dina egna misstag har du alltså till deras, vilket gör dig till en ödmjuk men samtidigt bossig mamma. Du går också igång på att lära ut allt du kan, och håller gärna föreläsningar kring svåra ämnen redan för storögda 3-åringar. När det kommer till bebisar är ofta just din steget före i utvecklingskurvan, förvisso beroende på vem man frågar, men varför ska man fråga någon annan än experten i frågan – det vill säga dig.

2019 blir ett år av inre förändring för dig, och kanske landar en del insikter om vad det är att vara mamma, ta hand om en familj och vara ansvarig för fleras vardag än din egen. Du lär dig oerhört mycket nu, samtidigt som din kaxighet kan få sig en och annan törn.

”Nästa år kan det uppstå kärlek mellan dig och en ny människa”

Jungfrun (23 augusti – 22 september)

Som mamma kan andra uppfatta Jungfrun som en aning nervös, nästan överdriven, men det här handlar bara om en sak: att ge sitt barn förutsättningar för att lyckas. Oavsett vad du menar med ”att lyckas” så är ditt mål att ditt barn ska känna att du har dess absolut bästa högst upp på listan över prioriteringar. Om det sedan blir en tröja för mycket, varje pedagogisk barnbok som finns och ett babygym som går över alla bebisars nivåer så må det så vara – endast det som ger mest är värt något. Sedan betyder inte detta alls att du är den som slösar på ditt barn, tvärtom.

Du sätter en stolthet i att vara med och bidra rent fysiskt till ditt barns utveckling, vilket innebär att du är redo att lära dig sticka, snickra, safta och sylta alla dagar i veckan. Du håller koll på alla teorier, tekniker och böcker om anknytning såväl som om barnets anatomiska utveckling, och lämnar ingenting åt slumpen utan ger varje idé ett försök.

2019 blir ett underbart mamma-år för dig, där det kan uppstå ny kärlek mellan dig och en ny människa, oavsett om det är ett barn eller en vuxen. Du blir också omgiven av fler i samma livssituation som du, och blir sällan ensam. Dags att skaffa fler sittmöbler till hemmet, för här kommer det bli fullt av folk.

”2019 blir det lite svårare för dig att hinna med att vara mamma”

Vågen (23 september – 22 oktober)

När Vågen blir mamma väcks barnasinnet till liv igen, och en kärlek till det mänskliga sinnet växer sig stark tillsammans med den du ser växa upp. Du älskar att följa hur ett barn lär sig hur världen fungerar, men har också alltid nära till skratt när de bryter alla de ofiltrerade normer som du lärt dig följa. Oavsett om de gör en rolig min åt någon på stan eller säger ettopassande ord de precis lärt sig ser du det som det vackra med mänskligheten – att vi alla kommer från samma spontana och oborstade plats där allt kan hända.

För dig är barn framtiden, bokstavligen talat, och du ser din egen stig – den som ligger bakom dig i flera generationer såväl som den som ringlar sig framför dig – i ditt barn. Det här är ett ganska filosofiskt tillstånd, men inget som du egentligen gräver ned dig i. Istället njuter du av att få göra det fint för ditt barn, och att ge dem det bästa du har här och nu.

2019 blir det lite svårare för dig att hinna med att vara mamma, och du kämpar mycket med att hålla balansen mellan jobb och familj. Ofta känner du att du inte räcker till, eller att det ständigt händer saker du inte kan styra över. Din tröst i detta är att du är en mästare på att göra de små stunder ni har ihop riktigt bra. Gör många utflykter, ett råd du inte kommer ångra om du följer!

”Skorpionmamman vet på ett outgrundligt sätt vad som pågår i barnets liv innan barnet själv vet”

Skorpionen (23 oktober – 22 november)

Den kreativa och intuitiva Skorpionmamman vet på ett outgrundligt sätt vad som pågår i barnets liv innan barnet själv vet. Det är inte alltid det är en fördel, för ofta kan du gränsa till att nästintill beröva barnet på dess upplevelse när du genast är där och tröstar, matar och förklarar. Samtidigt utvecklar du ett ordlöst förhållande till ditt barn genom att känna in och vara närvarande. Magin mellan er uppstår när ni lär känna varandras kreativitet, och att få sitta och måla tillsammans,pyssla eller sjunga.

Du har inget emot att lära ditt barn om de hårda läxorna i livet, och är en mästare på att finnas kvar och trösta även när det blivit ovanligt hårt mellan er. Du löser gärna upp knutarna hos ditt barn med massage och fysisk kontakt, och så fort ditt barn lärt sig sätta ord på hur hen känner och tänker vill du kasta dig in i världen hen upplever och finns i. Ni två och en sagobok kan bli sittandes som en staty i timmar.

2019 blir ett år av gåvor, utflykter och bonusar i alla möjliga former. Festligheter, resor och upptåg överraskar dig, som har vant dig vid att leva ett ganska tillbakadraget liv under de senaste åren. Plötsligt är hela familjen redo att ge sig av och se mer av världen.

”2019 blir ett fantastiskt år för dig, inte minst om du hoppas på tillökning”

Skytten (23 november – 21 december)

Det finns ingen utmaning som Skyttmamman inte klarar av! Ja, förutom att passa tider och verkligen kolla att även regnskyddet finns med i packningen då. Men förutom sådana detaljer så har du läget under kontroll, och kan knappt hålla dig från att explodera i längtan över att som Baloo lära ditt barn allt du kan. Hemma hos er står utflyktsväskan alltid packad, och du är en av de där mammorna som hänger kvar i lekparken lite till efter att alla andra gått hem, eftersom frisk luft och rörelse är det du helst av allt vill att ditt barn ska ta med sig in i livet.

Dina vänner frågar gärna efter semestern ”men hur gör ni för att kunna bestiga berg med en bebis” och du förstår inte riktigt frågan. Bebisar kan man ju ha med överallt? Du har inte heller problem med att vara föräldern som skapar en scen eller två, utan i tysthet uppmuntrar du ditt barn att låta lite mer, synas lite till. Det är bra att skaka om andras värld en aning med sin närvaro!

2019 blir ett fantastiskt år för dig, inte minst om du hoppas på tillökning i familjen. Också för resor, äventyr och familjekul är det ett härligt år som ligger framför dig. Se till att ha koll på ekonomin bara, och tänk långsiktigt, för det är inte billigt att ha och göra allt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!