Asabea och Opokua Britton: ”Vi har bråkat och blivit sams tusen gånger”
En doula och en barnmorska. I grunden har systrarna Asabea och Opokua Britton båda ett stort intresse för födande och utbildande. Nu gör de gemensam sak och startar podd ihop!
Fakta: Systrarna Britton
Asabea Britton
Ålder: 33.
Familj: Sambon Amat och två söner på 3 och 1 år.
Gör: Barnmorska och folkbildande influencer.
Instagram: @asabea
Opokua Britton Cavaco
Ålder: 34.
Familj: Maken Andreas, dottern Irie, 4, bonussonen Seven, 14, och bebis beräknad i februari.
Gör: Forskningssköterska, doula och hypnobirthing-instruktör.
Instagram: @curlydoula
På onsdag smäller det, premiär för er nya podd ”Systrarna Britton”! Vad kommer vi få höra er prata om?
Asabea: – Ja! Så pirrigt. Det är en podd mellan två systrar först och främst. Vi kommer prata graviditet, födsel, föräldraskap, småbarnsliv, sex, postpartum. Ja, allt det där som vi sysslar med som intresserar oss. Det blir både informativt och personligt tänker jag.
Spännande! Ni har (minst!) två gemensamma projekt på gång. Hur är det att jobba med sin syster?
Opokua: – Det är jättekul! Vi gillar varandra, vi litar på varandra och vi har samma höga arbetsmoral. Det blir ju ett otroligt smidigt, effektivt och framförallt kul samspel och samarbete.
Asabea: – Vi har faktiskt fler projekt än två, men det tredje är lite hemligt än så länge. Jag tycker det är väldigt kul hittills att jobba med 'Opo'. Vi är så nära varandra och att jobba tillsammans ger oss tillfälle att umgås ännu mer, vilket jag bara är glad för. Sen är det alltid en speciell dynamik mellan systrar, vi lär ju hamna i nån konflikt vid nåt tillfälle. Men det känns lugnt, vi är systrar och har bråkat och blivit sams tusen gånger.
Det ser vi fram emot! Förutom podden så släpper ni också snart en förlossningsförberedande kurs inspirerad av hypnobirthing. Berätta!
Asabea: – Ja! Vi är så peppade på det. Det är en kurs i ljudformat som ska förbereda både den gravida och hennes stödpersoner inför födsel och första tiden med en nyfödd. Vi är väldigt stolta över den. Vi kommer faktiskt släppa ett poddavsnitt om just hypnobirthing, så är man nyfiken på det så tycker jag man ska hålla koll på podden.
Vad ser ni för fördelar med hypnobirthing? Och har ni praktiserat det själva på någon av era förlossningar?
Asabea: – Jag tycker den skiljer sig från andra filosofier, eller tekniker, vad man nu vill kalla det, att hypnobirthing är holistiskt. Graviditeten är en integrerad del i det. Likaså post partum och hela livet egentligen. Jag använder hypnobirthing i min vardag. Men ja, jag använde det under min andra födsel. Det och badet var min smärtlindring, det var fantastiskt. Funkade bättre än jag hade väntat mig.
Opokua: – Inte inför förra födseln men denna graviditet så jobbar jag dagligen med hypnobirthing och det har jag gjort från typ vecka 10. Det ger mig självförtroende och hjälper mig njuta och ta tillvara på graviditeten.
Opokua, du väntar ditt andra barn i februari. Du ska föda hemma men hur känner du inför förlossningen med allt som händer inom förlossningsvården?
– Än så länge kan jag inte se hur jag skulle påverkas. Det skulle vara om jag behöver åka in på grund av en komplikation. Men då har jag min man och min barnmorska med mig så även det scenariot känns lugnt.
– I min roll som doula så märker jag dock hur otroligt pressad personalen är. En fin sak är att de tycks uppskatta oss doulor mer, vilket gör samarbetet bättre. Men man hade ju velat komma dit utan att det behövts en kris.
Opokua är doula och var med när din andra son föddes, Asabea. Vilken roll kommer du ta när sin syster snart ska föda?
– Jag kommer vara där som stöd utan medicinskt ansvar, så jag kommer ha doularollen tillsammans med vår andra syster. Opo har med sig två mycket erfarna hembarnmorskor. Vid hemfödslar gör ju barnmorskorna generellt inte så mycket, men om de mot förmodan skulle behöva två extra barnmorskehänder så hjälper jag såklart till.
Vilken grej att få dela med varandra! Var kommer ert gemensamma intresse för gravida, födande och folkbildande ifrån, tror ni?
Opokua: – Att vara del av något så existentiellt som livets början gav mig samma kraft och livsgnista som att jobba med döden. Palliativ vård är mitt kall, men arbetsförhållandena är precis som på förlossningen, alldeles för dåliga. När jag märkte att jag fick lite samma känsla av att stötta någon vid en födsel så visste jag att det var för mig.
Asabea: – Vet inte var intresset för graviditet och födande kommer ifrån. Känns som många är intresserade av det? Men att vilja utbilda kommer nog hemifrån. Från våra föräldrar. Båda är professorer och brinner för det de gör.
På måndag träffas vi IRL då ni båda är gäster på Årets mama 2021, Asabea Årets folkbildar-mama 2020 och Opokua nominerad till årets inspiratörsmama 2021. Vad ser ni mest fram emot med kvällen?
Opokua: – Förutom att vinna menar du? 😂 Nä, någon vinst tror jag inte på, men det ska bli kul att klä upp sig, se andra piffade och glada och hänga med syrran.
Asabea: – Jag ser fram emot att få klä upp mig till tänderna och få hänga en hel kväll med Opo. Det ska bli ljuvligt.
LÄS OCKSÅ: Opokua Britton: ”Min dotter vill vara med under förlossningen”
LÄS OCKSÅ: Rösta på Årets inspiratörsmama 2021 – här är de nominerade!