Tids nog hoppas Asabea Britton jobba med födande.

Asabea Britton: ”Jag blev inte barnmorska för att springa mellan födande”

Som influencer har barnmorskan Asabea Brittons utbildat mängder av kvinnor om att bära och föda barn. Men dåliga arbetsförhållanden har hållit henne borta från att jobba där hon faktiskt skulle vilja – på förlossningsavdelningen. – Det är något jag tänker på dagligen.

De senaste veckorna har de kokat inom den svenska förlossningsvården. Barnmorskor och chefer har sagt upp sig från sina trygga tjänster – för att visa att nuvarande arbetsförhållanden inte håller. 

Det är inga nyheter för barnmorskan Asabea Britton som vi har lärt känna genom hennes folkbildande Instagram-konto, där hon utbildar sina följare om graviditet, förlossning och den första tiden med nyfödd.

– Barnmorskor och förlossningspersonal överlag är fantastiska och otroliga på att trolla med knäna och göra sitt bra som möjligt. Men förlossningsvården har gått på knäna länge och nu har det nått någon form av kulmen. Det behövs uppenbarligen drastiska åtgärder för att bli lyssnad på. Tragiskt att det behövs men jag är så stolt över mina kollegor som säger ifrån, säger hon till mama.

Asabea är mamma till två pojkar på ett och tre år: ”De ska ha en mamma som är pigg och glad när hon kommer hem”. Foto: Ebba Barkenbom

”Jag blev inte barnmorska för att springa mellan födande”

Tvåbarnsmamman Asabea, som bland annat jobbat på BB-hotell och på ungdomsmottagning, skulle gärna arbeta med födande i framtiden. Men precis som många nyutexaminerade har hon skrämts av hur jobbet där ser ut.

– Det är något jag tänker på dagligen. Jag längtar efter att jobba med födande men arbetsförhållandena och arbetssättet på Stockholms kliniker är det som håller mig borta. Jag blev inte barnmorska för att springa mellan födande och hålla koll på dem via en CTG-skärm. 

Nu hoppas Asabea att vi får se en förändring. Personligen hoppas hon att hon kan få jobba med det hon drömmer om – och göra skillnad.

– Jag vill förändra inifrån, så jag kommer jobba på förlossningen tids nog. Men just nu med småbarn så är det viktigaste att de ska ha en mamma som är pigg och glad när hon kommer hem.

Barnmorskornas krav om en födande per barnmorska ser Asabea som ett självklart krav. Men också möjligheten att som ny medarbetare få en bra inskolning.

– Det främsta jag hade velat är möjligheten att vårda en födande åt gången. För det krävs antagligen fler förlossningsplatser och bättre arbetsvillkor så fler vill jobba så man kan bemanna upp. Jag hade även velat se att man som ny fick en gedigen inskolning med mentor och att man som erfaren barnmorska blir värdesatt och har möjlighet till löneökning. Så viktigt att de erfarna vill vara kvar och kan överföra sin kompetens. 

Demonstration för barnmorskorna tisdag den 16 november

Tisdag den 16 november anordnade Birth Rights Sweden, Barnmorskeförbundet Stockholm, Sveriges Kvinnolobby, Doulaförbundet, Vårdförbundet avdelning Stockholm och 20-talet ytterligare organisationer en manifestation utanför landstingshuset i Stockholm i samband med Region Stockholms budgetfullmäktige.

– Vi vill att demonstrationen ska leda till riktade och långsiktiga satsningar på mödrahälso- och förlossningsvården. Vi vill att satsningarna ska leda till att barnmorskorna får bättre villkor och att kvinnornas egna val får styra hur vården organiseras. Vi hoppas också på att diskussionen spiller över till alla andra regioner. Som exempel gick Lycksele lasarett nyligen ut med att de stänger under tre veckor i jul på grund av barnmorskebrist, vilket gör att gravida kommer att tvingas åka 40 mil till närmaste öppna förlossningsklinik, sa organisationens ordförande Lisel Næslund nyligen till mama. 

LÄS OCKSÅ: Förlossningskrisen: Så kan du stötta barnmorskorna
LÄS OCKSÅ:
Maria, 41: ”Min förlossningsskada var helt onödig”