Foto: mama

Årshoroskop 2020 - så blir ditt mamma-år

Vad väntar dig under nästa år? Vi frågade en av Sveriges främsta astrologer, Sofia Pontén, vad stjärnorna kan avslöja om ditt kommande mamma-år.

Väduren

21 mars – 20 april
Det blir ett högst aktivt mamma-år, kära Vädursmamma. Du har full fokus på dina barn och deras framtid, och överraskar till och med dig själv med hur uppstyrd du är i år. Det är aktiviteter till höger och vänster, ett fullt schema, och inte minst: stora framtidsplaner. Din ambitionsnivå är ovanligt hög. Det är nästan så att någon skulle behöva påminna dig om att du gör mer än tillräckligt för att säkra dina barns framtid redan. Foka på att hitta aktiviteter utan krav på prestation för din familj och livet kommer med ens att kännas mer harmoniskt. Om du inte är mamma än, eller vill bli det igen men kanske har svårt att bli det, så är 2020 ett år där du kan få goda resultat av att verkligen testa varje knep i boken. Universum kan aldrig lova några mirakel, och undvik extravaganta metoder, men våga tro på lite magi och hokuspokus, vad det än betyder för dig.

Väduren har storslagna framtidsplaner för 2020. Foto: mama

Oxen

21 april – 21 maj
Året inleds med stora besked angående just barn, kära Oxmamma, och det är inga dåliga nyheter. Oavsett vad som pågår, så kommer 2020 präglas av detta stora. Syskonbarn, kompisars barn och tillökning i alla former duggar tätt nu. Många Oxar kommer under 2020 byta hemmiljö, och för dig som mamma innebär det här att ett nytt hem för familjen väntar. Barnrum ska inredas, mängder av inköp väntar, och en flytt kan i vissa fall innebär att en kontinent byts mot en annan. Var ditt sparsammaste och snålaste jag, vänta in rätt tillfälle och köp inte onödigt mycket nytt eller dyrt, utan låt universum dela med sig av det som redan finns. För dig som blir gravid runt årsskiftet väntar en högst aktiv graviditet, med resor, utflykter, besök och mycket annat roligt för dig och den lille som samtidigt växer. Om du inte känner av dessa förändringar i början av året kommer du garanterat märka av dem under sommaren. Planer som gjorts men inte blivit av manifesteras i slutet av juni och i början av juli på löpande band, och drömmar som väcktes redan förra året blir verklighet. Det kan tyckas lurigt att resa och förflytta sig med en hel familj, men Oxmamman räds inte sådana utmaningar detta år. Istället blir det fler aktiviteter, utflykter och äventyr än någonsin.

Många Oxar kommer under 2020 byta hemmiljö. Foto: mama

Tvillingarna

22 maj – 21 juni
Det blir ett väldigt lugnt mammaår för dig, kära Tvillingmammma. Medan mammor omkring dig kan ha ett rasande tempo, så ser du hur saker går enligt plan. Vilka frågor du än ställer till andra, får du svaret ”det är helt normalt”, så varken oro eller förebyggande beteenden verkar spela någon större roll. Årets stora utmaning blir under våren och början av sommaren, nämligen under din födelsedagsmånad, då du inte direkt känner dig som världens bästa mamma. En längtan efter något annat dyker upp och den snåriga balansgången mellan kärlek och uttråkning gör sig påmind när vårkänslorna vaknar. Du vill inte byta ditt liv för något i världen, samtidigt som världen lockar. Vänta bara ut det, för i juni och juli får du nu lust att investera i den sorts vardag du vill ha tillsammans med de dina. Du får möjlighet att ge er nya vanor och saker att se fram emot, och att trolla fram tid för mer än bara det gamla vanliga för er allihopa, men också för dig själv. Överlag är det ett bra år för investeringar, och nu är ett det läge att sätta upp ett sparkonto dedikerat för dig och familjen. 

Det blir ett väldigt lugnt mammaår för Tvillingen. Foto: mama

Kräftan

22 juni – 22 juli
Det blir ett högintensivt år för dig, kära Kräftmamma, där du mer än gärna utökar familjen. Om du längtar efter (fler) barn så har du alla chanser att få med din partner på det tåget, och om du väljer att göra det på egen hand så har du personer i din omgivning som stöttar dig. Många Kräftor kommer också uppleva att det är just någon annans vilja som gör att det blir tillökning, eller att det är just för att den där fantastiska personen dykt upp i ditt liv som du är redo att ta steget. Tre höjdpunkter för dig som mamma väntar: runt årsskiftet 2019-2020, i slutet av mars och i slutet av juni och början av juli. Under dessa perioder påbörjas nya viktiga utvecklingar, och om det funnits spärrar som hållit dig ifrån att våga ge efter för att till exempel skaffa fler barn, så släpper dessa nu. En stöttande partner eller vän är a och o för att du ska våga vara eller bli den mamma du drömmer om, och dessa förutsättningar har du på din sida nu. Se upp för en motgång under början av våren och sommaren, där det känns som att saker inte alls blir så härliga som du hoppats. Ge dig själv tid om du kan.  

För Kräftan kan 2020 innebära en tillökning i familjen. Foto: mama

Lejonet

23 juli – 23 augusti
Kära Lejonmamma. Ta ett djupt andetag, för du är på väg in i ett år av hårt mamma-slit. Det kommer med rika belöningar, men också många, långa dagar och nätter av sömnlöshet, tuff uppfostran och känslan av att vilja slita ditt hår. Du prövas på alla sätt i hur du fungerar som förälder under 2020, och även om universum bara vill dig väl och vill att du ska förstå och lära dig så mycket som möjligt, så kommer det ofta kännas som att du bär på dålig karma av något slag. Speciellt början av året blir tuff – men för varje jobbig timme, så kommer du belönas med kärlek och skratt som du aldrig hade velat vara utan. Så njut ändå! För det är ett lärorikt och spännande år, även om du ofta drömmer om att köpa den där egna ettan, eller åtminstone få bara ett dygn utan att det känns som att alla andras liv också hänger på att du styr upp, ordnar och fixar. Se till att ta hand om dig och de dina, för med allt som pågår så är det lätt att småsaker glider mellan fingrarna och att du missar just de sakerna som är allra viktigast. Och lugn. Efter 2020, är du inte bara kvalificerad proffsmamma, utan riktigt härliga tider väntar. 

Hårt mamma-slit väntar för Lejonet. Foto: mama

Jungfrun

24 augusti – 22 september
Allt, allt, allt handlar om barn och familj detta år, kära Jungfrumamma. Du är zodiakens favoritmamma just nu, och om du inte redan håller i en nyfödd, bär på någon som komma skall eller vaknar omringad av små personer så är någon på väg in i ditt liv. Universum är högst positivt inställt till att du ska sätta barn till världen, och ger dig alla chanser du kan tänka dig. Du spenderar därför större delen av 2020 med att bygga bo, möblera om, fundera över namn och engagera dig i varenda föräldragrupp du kan hitta. Dina vänner kommer tröttna på att det enda du vill prata om är barn, familj, föräldrarollen, uppfostringsmetoder och hemmagjorda lösningar på alltifrån skötbord till gåstolar. All din kreativitet hamnar mer än gärna på detta område, och de som känner dig som en ambitiös person som satsar mycket på jobbet eller intressen kommer bli rejält överraskade över de nya sidorna du visar upp det här året. Det blir alltså ett helt underbart mammaår, för även om andra slutar lyssna efter ett tag så vet du exakt vad du vill ha, och hur du vill ha det. Njut av det, och njut av att få skapa din drömfamilj – hur den än ser ut!

Grattis Jungfrumamman - ett underbart år väntar dig. Foto: mama

Vågen

23 september – 22 september
Det kan bli en del kaos när barn kommer in i livet, kära Vågmamma, och du ser det som din uppgift att kontrollera det kaoset. Det här året gör du allt för att få ordning, både i ditt eget och andras känsloliv, såväl som i vardagsröran. Du gör allt för att hitta de där extra smarta lösningarna som gör att vardagen faktiskt känns lite lättare, och investerar mer än gärna i dessa - men aldrig till ett orimligt pris. Du har en otrolig fingertoppskänsla för vad saker borde kosta och vad du är beredd att betala, och det här är en gräns som du inte rubbar på hur mycket en försäljare eller din partner än argumenterar med dig. Nej, du vet att det går att hitta billiga, om inte gratis, lösningar på alla problem, och att det viktiga inte är att ha sakerna utan att få till harmonin. För även om du inte tycks särskilt harmonisk utåt, så är det det som är målet det här året, och där du lägger energin. Och tro mig, det är ingen dum idé! I längden tjänar du stort på allt ditt jobb detta år, och det kommer du märka av inom en mycket snar framtid. 2021 blir nämligen i sin tur en glädjens och upptäckternas år. 

För Vågen handlar 2020 om att kontrollera kaoset. Foto: mama

Skorpionen

23 september – 21 oktober
Du upplever en trygghet i ditt föräldraskap, kära Skorpionmamma, som inte minst har att göra med att du känner en stark kontakt med ditt barn. Du behöver inte fundera så mycket över vad hen kan tänkas behöva eller längta efter, utan du samlar på dig den information du har genom att lyssna och se. Om du inte alls håller med om detta, så är det dags att du tar eventuella känslor av otillräcklighet på allvar. Och i så fall är 2020 det perfekta året för att söka stöd. Prata med andra mammor, vänner och vem som helst som du ser till upp till för att hitta din väg. Ingen relation är den andra lik, och den du har med ditt barn skapar du tillsammans med barnet, inte genom att försöka göra som andra gör. Så när du pratar med andra, lyssna på dig själv och vad du säger, istället för att enbart invänta deras reaktioner – de kommer du ta in oavsett om du vill eller inte. Men det är överlag ett roligt mammaår du har framför dig, där chanser att resa, göra utflykter, besöka avlägsna vänner eller lära dig helt nya saker om mammalivet kommer i överflöd. Om du känner dig uttråkad, se till att genast anmäla dig till alla babyaktiviteter du kan tänka dig. Du behöver inte vara ensam. 

Ett år av trygghet väntar Skorpionmamman. Foto: mama

Skytten

22 oktober – 21 december
Det råder ingen tvekan, kära Skyttmamma. De andra kan snacka hur mycket de vill, men du råkar redan veta. Dina barn är ändå över alla kurvor i talang och utveckling, och du är inte den som kommer ligga på latsidan när det kommer till att odla och kultivera dem. Workshops, kurser, avancerade babygym och pedagogiska modeller – du lusläser dig fram till vad du tror kommer vara det som i längden ger ditt barn de bästa resultaten och nöjer dig inte där. Det mesta du gör nu i uppfostringsväg cirkulerar kring att uppmärksamma, uppskatta och vårda de sidor hos dina barn som du märker att barnet själv har en naturlig fallenhet för. Om det här innebär att ni behöver flytta, att du behöver jobba mer eller mindre, eller att det behöver prioriteras om i investeringar och inkomster överlag. Men det handlar inte bara om yttre påverkan, utan också om ditt djupa engagemang i ditt barns välmående, något som faller sig naturligt för dig nu. All den kärlek som du gått och njutit av att känna för ditt barn, får nu en fysisk form och skapar viktiga band mellan er. Lyssna speciellt noga till ditt barns önskningar i slutet av mars, då ett nytt intresse gör entré för din lilla, oavsett hur liten, och se till att ta fram kartan för ert nästa gemensamma äventyr.

Skyttenmamman ligger inte på latsidan när det kommer till att odla och kultivera sitt barn. Foto: mama

Stenbocken

22 december – 19 januari
Du har ett lysande år framför dig, kära Stenbocksmamma, och inte bara som mamma. Du kan räkna med att saker fullständigt blomstrar för dig nu, och att det du i tysthet hoppats på är redo att manifesteras. Grattis! Mammaåret blir därför riktigt härligt. Många Stenbockar blir också mammor i år, vare sig det var planen eller ej. Universum vill att du ska ge mer av dig själv, att du ska lysa och skina på alla sätt. Redan tidigt på året händer det mycket, så var vaksam på händelserna under din födelsedagsmånad, då hela ditt liv tycks vibrera av storslagna nyheter och insikter. Som mamma är du nu trygg, stabil, lugn och full av kunskap. Stressen tycks inte längre komma åt dig, utan du vet att du är boss över ditt eget liv och din familj, och låter ingen annan påverka din agenda. Använd den här tiden till att visa för andra, speciellt om det har funnits personer i ditt liv som ifrågasatt dina val, att du vet både exakt hur du vill ha det och hur du ska få till det. Att skydda och ta hand om dina barn blir en barnlek i år, speciellt i ett starkt partnerskap med den andra föräldern eller annan närstående, stöttande, person. 

Grattis Stenbocksmamman! Ditt mammaår kommer bli riktigt härligt. Foto: mama

Vattumannen

20 januari – 18 februari
Goda nyheter väntar tidigt under året, kära Vattumansmamma, och en dröm går i uppfyllelse. Det kan absolut vara drömmen om att bli med barn, eller att bli mamma. Oavsett vad det är för en dröm, så sätter händelserna i januari prägel för resten av det kommande året. Det är ett väldigt lugnt mammaår i övrigt, där det viktigaste för dig är att komma i balans med din mammaroll. Att lära känna dig själv som mamma, hitta vad du trivs med, identifiera dina största brister eller osäkerheter, och att jobba med självmedkänsla och acceptans. Som Vattuman kommer du aldrig göra ”som alla andra”, och det här är något som du i mammarollen lätt tvivlar på. Kanske borde du bara göra saker på det traditionella viset? Så fort sådana tveksamheter dyker upp, stanna och fråga dig själv ”varför”? Du har ett stort behov av att få vara en fri själ, och det behöver du inte plocka bort bara för att du har en ny roll i ditt liv. Tillåt istället dig själv att få vara mamma på ditt sätt, och låt andra göra på sitt sätt. Ni behöver inte vara samma eller göra likadant för att samexistera, och det vet Vattumannen bättre än någon annan. Kanske kan du till och med bli en inspiration för andra mammor, som också längtar efter att få gå sin egen väg.

Goda nyheter väntar tidigt under året, kära Vattumansmamma. Foto: mama

Fiskarna

19 februari – 20 mars
Du tar din roll som mamma på största, blodigaste allvar detta år, kära Fiskmamma. Det finns inte på kartan att du för en sekund skulle glömma hur viktigt det är för dig att vara mamma, eller nej – en proffsmamma. Och det är du, utan problem! Du har stenkoll på allt som ska göras, och ditt hjärta är fullt av all den där magiska mammakärleken som inte alla känner, men hoppas på. Den som gör även motgångar lätta. Men, se upp. För även om du är en riktig supermamma i år, så behöver det inte bli ett jobb. Det behöver inte bli den enda rollen i din repertoar, och du måste inte ständigt prestera på topp. Det tillhör livet att ha dåliga dagar, dagar då vantar försvinner och matkassar går sönder, där alla gråter samtidigt och kärleken är det enda som håller ihop. Ibland styr praktikaliteter och ren vilja, och det är helt okej! Med det sagt, så är det fortfarande ett toppenår för dig som mamma, och du kan framförallt se fram emot en sommar full av stunder som du önskar att du kunde fånga och spara för evigt. Ta vara på dem, och kom ihåg att det krävdes fler än bara du för att skapa dem. Allt jobb ligger inte på dig.

Fiskmamman kan se fram emot en sommar full av stunder som du önskar att du kunde fånga och spara för evigt. Foto: mama

Av: Sofia Pontén

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!