”Med Årets mama hyllar vi traditionsenligt mammor som på olika sätt gjort skillnad för andra kvinnor och barn under året”, berättar mamas chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh.

Årets mama 2020 – här är alla vinnare

En folkbildar-mama, en årets viktigaste mama, en humor-mama, en fashion-mama och en mama-röst. ”Mammor som gör skillnad” var temat när mama delade ut sin årliga utmärkelse Årets mama i fem olika kategorier. Här är listan med alla vinnare 2020.
mamaredaktionen

Måndag den 15 november går Årets mama 2021 av stapeln. Följ den stjärnspäckade kvällen på Mama.nu och Expressen.se. 

De senaste fem åren har vinnarna avslöjats under en exklusiv middag på stjärnkrogen Oaxen i Stockholm, dit ett 70-tal av Sveriges starkaste opinionsbildare – självklart kända mammor – brukar bjudas in. 2020 bjöds vinnarna i stället in till ett gemensamt digitalt vinnarmingel.

– Det blev ett firande väldigt tidstypiskt för 2020, via skärm, berättar Louise Bratt Tidmarsh, mamas chefredaktör. 

Med bubblor, tilltugg, blommor och röda mattan i miniformat uppvaktades vinnarna under tisdagen i sina egna hem.

– Många brukar säga att det roligaste med eventet Årets mama brukar vara att få umgås med så många fantastiska mamas. Och även om det i år fick bli så att våra vinnare firade tillsammans på var sitt håll i sina egna vardagsrum och hemmakontor, så blev det ett fint tillfälle att få hylla dessa mammor, säger Louise Bratt Tidmarsh.

Alla vinnarna av Årets mama 2020.

Priset Årets viktigaste mama går till Aysha Jones, stylist, aktivist och grundare av Black Lives Matter-rörelsen i Sverige. Skådespelaren Ellen Bergström utses till Årets humormama och författaren Sofie Sarenbrant utnämns till Årets mamaröst för sitt starka sommarprat där hon berättade om de sexuella övergrepp hon utsattes för som barn. Årets fashionmama är stjärnstylisten Sara Biderman och Årets folkbildarmama är barnmorskan Asabea Britton för sitt arbete med att upplysa kvinnor om kvinnokroppen, graviditet och förlossningar. 

Vinnare Årets mama 2020

Årets viktigaste mama: Aysha Jones

Aysha Jones är utsedd till Årets viktigaste mama. Foto: DANIEL STIGEFELT / DANIEL STIGEFELT/BMB

Motivering: Hon är stylisten, aktivisten och trebarnsmamman som sommaren 2020 fick 70 000 människor att checka in på USA:s ambassad på Facebook – och därmed blev en av grundarna till Black Lives Matter-rörelsen i Sverige. Årets viktigaste mama är Aysha Jones! Läs vinnarintervjun med Aysha här!

Årets humormama: Ellen Bergström

Ellen Bergström med dottern Elsy. Foto: DANIEL STIGEFELT

Motivering: Hon är skådespelaren och komikern som berättar om sitt nya mammaliv med en stor träffsäkerhet, värme och generositet. Och framför allt får hon oss att skratta högt av igenkänning när det gäller de mindre glamourösa delarna (hej bajsfläckar på tröjan och rörigt hem). Årets humormama är Ellen Bergström!
Läs vinnarintervjun med Ellen här!

Årets mamaröst: Sofie Sarenbrant

Sofie Sarenbrant med sina båda döttrar. Foto: DANIEL STIGEFELT / DANIEL STIGEFELT/BM

Motivering: Efter att ha burit på hemligheten i decennier, gick det inte längre att vara tyst. I ett av årets mest omtalade sommarprat använde hon sin röst för att uppmärksamma sexuella övergrepp på barn, men också för att lägga skulden där den hör hemma – hos förövaren. Årets mama-röst är Sofie Sarenbrant!
Läs vinnarintervjun med Sofie här! 

Årets fashionmama: Sara Biderman

Sara Biderman med dottern Bonnie. Foto: DANIEL STIGEFELT / DANIEL STIGEFELT/BMB

Motivering: Hon är stjärnstylisten alla efterfrågar. Men hon hyllas minst lika mycket för sin egen, och dotterns, stilsäkra garderob, som för de outfits hon klär kändisarna i. Allt ljus på Årets fashion-mama Sara Biderman!
Läs vinnarintervjun med Sara här!

Årets folkbildarmama: Asabea Britton

Asabea Britton med sina båda söner. Foto: DANIEL STIGEFELT / DANIEL STIGEFELT/BMB

Motivering: Hon är barnmorskan som vet att kunskap är makt! Och med just sin kunskap, saklighet och stora portion empati lär hon oss allt som är värt att veta om våra kroppar, graviditet och förlossning. Årets folkbildarmama är Asabea Britton!
Läs vinnarintervjun med Asabea här!