Ständiga överraskningar väntar Stenbocken 2021, medan Kräftan sparar och investerar till sitt barns framtid. Se alla horoskop här.

Stort årshoroskop 2021: Så blir ditt mamma-år

Nu lämnar vi det speciella 2020 bakom oss och går vidare till 2021. Vad säger horoskopet för just ditt stjärntecken om det kommande året? Vi frågade en av Sveriges främsta astrologer bakom namnet Scorpio Rising, Sofia Pontén, vad stjärnorna kan avslöja om ditt kommande mamma-år.

Vilket stjärntecken är du? Ditt horoskop kan nämligen berätta mycket om hur det kommande året kommer att bli för dig. När är bäst tid att ligga för att kanske skaffa ett syskon? Hur kommer relationen med din partner att se ut? 

Väduren

21 mars–20 april
Året börjar i samma ostabila anda som 2020 slutade, kära Vädursmamma, med en stor skillnad – du kan känna hur oro och fokus på jobb rinner av dig, och att du är på väg in i ett mer socialt mode. Det här hjälper dig att våga söka dig till nya kontakter som du ser ett högre syfte med. Du hänger inte bara med den vanliga mamma-gruppen, utan ger dig också ut på nätet, utanför dina vanliga cirklar. Du är redo att ta steget att lära känna inte bara nya mammor och nya barn, utan också att ändra din inställning till hur ni umgås.
Efter ett år av social distansering är du den som kommer på hur ni ska göra för att ändå få till att kunna ses, gärna samtidigt som ni lär er något eller på andra sätt gör sådant som känns rentav samhällsnyttigt. Du är också först med att höja din röst kring saker som inte känns bra, och använder mer än gärna din roll som mamma för att stå upp för andra barns rättigheter. Hur bistert 2020 än var så är du redo att vända 2021 till något helt annat.
Tuffast blir det rent ekonomiskt medan samhället återhämtar sig, så se till att du använder din allra mest uppfinningsrika sida för att lösa och skapa sådant som du tidigare lätt kunde få gjort åt dig, eller för att unna er något extra. 

Oxen

21 april–21 maj
Du är den påhittiga mamman, kära Oxmamma, den lite galna och otippade. Det här är en väldigt ovanlig roll för dig, men det här året har du liksom inget val. Speciellt i början av året är du i full fart med att på olika sätt röra till det lite i vardagen. Du får saker att hända som egentligen tycks omöjliga.
Din udda stil förvånar andra och hjälper dig att kämpa bort trötta och sura miner, även om sådana också är ofrånkomliga. Samtidigt har du inget val annat än att vara lite extra trixig nu, för även om du i första hand är mamma så är det mycket jobb, tankar på jobb eller planering inför framtiden som flyger runtomkring dig. Din framtid, familjens framtid, möjligheter och öppningar är nästan allt du ser nu, och du ägnar en stor del av din tid att planera och få bollar i rullning detta år.
Att kombinera allt det som är jobb och framtid med att vara mamma är det som präglar året allra mest, och det är ofta detta som gör att du tar dig an en lite extra spontan, plötslig och udda mamma-karaktär i år. I stället för att vara ditt mer kontrollerade och jordnära jag, flyger tankarna åt alla möjliga håll, och du blir i stället den otippade lekmamman som överraskar egna och andras barn med att se möjligheter till lek precis överallt. 

Tvillingarna

22 maj – 21 juni
Det blir lättare att vara en mindre orolig och en mer inspirerad förälder detta år, kära Tvillingmamma. I stället för att ramla in i tankar om hur du ska lösa problem som ännu inte uppstått, har du lättare för att genast se lösningar på de problem som faktiskt finns och sedan snabbt lämna dem bakom dig. Det är smart! Du njuter också mer av det relationsbygge som mammarollen innebär nu, vare sig det är med din partner, ditt barn, båda eller hela familjen. Du har i år, till skillnad från förra året, större fokus på drömmar om framtiden, lust att skapa en inspirerande framtid, och en längtan efter att lära ditt barn allt du kan.
Att öppna dörrar för ditt barn blir ett stort fokus, och du kan komma på dig själv med att fundera över vilka böcker, resor eller högre utbildningar du vill presentera som möjligheter för ditt barn i framtiden. Du kan också i högre utsträckning välja att introducera nya idéer och tankar, filosofier och teorier kring uppfostran nu, slukar gärna både föreläsningar och böcker om barns utveckling och pratar mer än gärna om detta med alla som skulle kunna tänkas vara intresserade. Bli inte för nedslagen över att inte alla delar detta intresse.
För dig som längtar efter tillökning är juni och december extra starka månader. 

Kräftan

22 juni – 22 juli
2020 var ett år fullt av gediget relationsbyggande, kära Kräftmamma, där ögon möttes, ljud formades, första ord byttes och ditt stora fokus var att lära känna den här andra. Att ni två skulle hitta till varandra, oavsett om det kändes svårt, ibland omöjligt eller som att annat hela tiden stod i vägen var din enda prioritet. Det här året går du in i något nytt, där den fysiska närvaron är självklar, men där något mer abstrakt byggs upp. Du fylls på med insikter och kunskap som är svåra att definiera eller ens sätta ord på, och lär känna inte bara dina egna eller ditt barns inre processer, utan kontemplerar också över livets rikedom och varifrån du kommer.
Andra kan uppleva dig som rent flummig, men du är alldeles för upptagen av att reflektera kring vad liv är, hur det uppstår och vad det innebär för att orka bry dig om vad andra tänker. Detta innebär också att du funderar över mindre lättsamma ämnen, vilket ibland kan bekymra din omgivning. Men oroa dig inte, för om det är något som är lika naturligt som att skapa liv, så är det att lära känna sig själv genom processen det där skapandet också innebär.
Det här är också ett år där du har möjlighet att börja spara och investera för ditt barns framtid på ett mer påtagligt och självklart sätt.

Lejonet

23 juli – 23 augusti
En lättnad, kära Lejonmamma, är det att vara mamma i år, jämfört med förra året. I stället för att ständigt oroa dig över om vardagen ska gå ihop, om du ska orka med allt som måste göras eller känna dig överdrivet sliten, så får du nu chansen att lägga mer tid på de roliga delarna med att vara mamma. Lära känna dig själv genom dina barn, utöka familjen ytterligare på valfritt sätt och om en gnista saknats i din relation, eller om du längtar efter en relation, känna hur saker börjar bubbla.
I det team du befinner dig i som mamma är det mycket som händer, du är full av kreativitet och vill mest få leka, njuta och expandera. Om din mamma-längtan är stor så har du förhöjd chans att utöka familjen i december. Det som gör det lite lurigt nu är att din jobbsituation ständigt stör de mer härliga planerna, och att du ständigt får improvisera fram lösningar för att hantera oväntade hinder. Det här blir framför allt en känslig fråga mellan dig och en partner, där ni båda kan känna att allting hänger på er, eller att ni inte får utrymme för att göra det ni måste och behöver. Se till att ni gör allt ni kan för att kommunicera kring utmaningarna i att kombinera jobb och familjeliv, så att ni får ordentlig syn på varandras behov. 

Jungfrun

24 augusti – 22 september
Förra året handlade allt om barn, kära Jungfrumamma, och konstigt nog så står det här året för något helt annat. Barn som tema har blivit vardag, men det är inte det enda du kan tänka på eller prata om. I stället ägnar du allt mer tid och kraft åt att skapa en vardag som du trivs med, ett hem som du mår bra i och jobbar medvetet med att få din relation att fungera så bra som möjligt. Det är som att fokuset har gått från själva barnet i sig, till att förutsättningarna runtomkring ska vara på plats.
Många jungfruar kan ha gått igenom en ganska gedigen inre process av att fundera kring om de ens vill ha barn, på vilket sätt de vill ha barn, om det är rätt tid, eller fått kämpa en del med graviditeten i sig. Nu är känslan av gigantisk utmaning med lika många risker som möjligheter på något sätt över, och i stället handlar livet mer om att se till att alla mår bra och att livet rör sig framåt hela tiden.
Du är gärna den som styr upp att alla får röra på sig som de behöver, äter nyttigt och tar sina vitaminer, för om det är något som du faktiskt tänker på mycket i år så är det hälsa. Inte så konstigt kanske – som zodiakens allra noggrannaste tar du det på största allvar att sätta hela familjens hälsa i första rummet. 

Vågen

23 september – 22 september
Vilket magiskt barnaår, kära Vågmamma, ett där du kan räkna med hög aktivitet! Många barn får syskon och kusiner nu, eller nya bekantskaper med nya barn och mammor i grannskapet. Mycket tyder på att det blir mindre fokus på vad som händer innanför hemmets fyra väggar, och mer lek och lust utanför nu. Även om det blir så att vi av olika anledningar stannar hemma, blir det lättare att hitta lekar och skapa en friare känsla detta år.
Den höga nivån av ständig aktivitet kan förvisso komma med en del bakslag. Det är lätt för dig att tro att du ska orka mycket, mycket mer än du faktiskt gör, och ibland slår tröttheten och bristen på engagemang till från ingenstans. Det är som att du inte helt hinner komma i kontakt med ditt eget inre liv mellan varven. Därför är det viktigt att du planerar in stunder av egentid och rutiner som du vet att du mår bra av, och som bara är för dig.
För Vågar med stor barnlängtan är det här ett expansivt år, men också ett innovativt sådant. Olika sätt för att förhöja fertiliteten eller skaffa barn på alternativa sätt ser lysande ut för dig, om du eller ni behöver hjälp på traven. Våga testa det oväntade nu. 

Skorpionen

23 september – 21 oktober
Du satsar mer än gärna på hemmet detta år, kära Skorpionmamma, och det betyder att det blir till att investera en hel del. Det är lätt att gå bananas i att göra om, göra fint, köpa till, bygga bort, på samma sätt som du mer än gärna låter familjen växa nu, något som universum är helt med på. Ett mer grundat fokus på lugn och ro, och ett större utrymme för känslor och tankar fyller ditt liv, i stället för förra årets höga ambitioner och stressiga takt. Nu värderar du långa samtal om framtiden, njuter av att se och uppleva ditt barns mentala utveckling och att verkligen satsa på en utvecklande, inspirerande och frisinnad hemmiljö.
I en relation kan det här skapa lite motstånd. Ni vill inreda, ordna eller organisera hemmet och livet där på helt olika sätt, och du kan ibland undra om någon av er någonsin tänker ge sig, eller om den här envisheten kommer förfölja hela familjen för alltid. Samtidigt förvånas du konstant över hur din bättre hälft skakar om i den ordning ni tidigare haft, vilket får dig att se på hem och familj i ytterligare nytt ljus. Även om det här till en början kan kännas obekvämt, så finns det en poäng i att inte låta saker stagnera – det är ju precis det du inte vill ska hända. Ditt mål för 2021 är hela tiden att ge dig och dina barn högt i tak, möjlighet att växa åt alla håll samtidigt och där har du alla möjligheter att lyckas. 

Skytten

22 oktober – 21 december
Det blir fullt upp med livspusslet i år, kära Skyttmamma. Du behöver ständigt dubbelkolla i kalendern om du verkligen har tid att ta på dig ytterligare en sak. Din bekantskapskrets tycks kunna växa obegränsat, dels fysiskt men också i alla olika typer av former av kontakt, och du får utdelning för alla sociala frön du planterat under 2020.
För mammor med även lite större barn händer mycket på förskola och i skolan nu, och det pågår ständiga diskussioner där hemma – långa frågestunder och oändliga dialoger om hur världen hänger ihop. Hemmet blir en plats av kreativt kaos och alla verkar vilja lära sig mer.
Kusiner, grannars barn och bekantas nya tillskott tar en allt större plats i ditt liv. Ofta kan du detta år känna dig som en ren extramamma, den självutnämnda favoritmostern eller fastern som alltid vet hur saker fungerar eller får tiden att flyga. För det gör tiden, detta år, den flyger fram. Se därför till att du har gott om utrymme för att dra ned på tempot och inte sliter ut dig själv, och etablera gärna en hälsorutin för att verkligen inte missa ditt eget välmående. Det är lätt hänt annars, detta ytterst aktiva år. 

Stenbocken

22 december – 19 januari
2021 är ett år av rikedom, kära Stenbocksmamma, och för dig handlar detta om den otroliga gåva ett annat liv är. Rikedomen att få vara den du är tillsammans med ditt barn och din familj är något som fyller dig med en inre styrka, glädje och stolthet som kommer synas och skina genom hela dig. Förra året låg en stor del av familjeansvaret på dig, och du upplevde allt mer att du hade mycket att leva upp till, medan du det här året kan njuta av att se livet runtomkring dig utvecklas. Du vet vad du har, och du vet hur du ska få saker att växa.
Men visst finns det utmaningar även under 2021. Ingenting går som planerat och ständiga överraskningar verkar vara mer regel än undantag när det gäller dina barn. Allt kan hända, och det gäller även dig och din mammaroll. Det oplanerade styr nu, och gör att du verkligen får anledning att använda dina resurser, tillgångar och talanger för att styra skutan rätt gång på gång. Det kan handla om en oväntad tillökning såväl som ett barn som får för sig att vända upp och ned på hela huset – oavsett vad som händer så kan du räkna med att det enda som är säkert är att det är omöjligt att förutspå, och att det ibland kan kännas som att gudarna testar just dig lite extra i vad ditt tålamod orkar med. 

Vattumannen

20 januari – 18 februari
På många sätt är det här ditt år, kära Vattumansmamma, och det behöver du inte göra någon hemlighet av – även om det ligger i din natur att göra det. Redan tidigt under året befinner du dig i ditt esse, och din självsäkra optimism smittar av sig. Andra kommer till dig för att be om råd och stöd, och du förvånar dig själv med att sitta på fler visheter än du anade. Hade du sådan koll på vad man ska tänka på vid val av barnmorska? Är det dina tricks och tips som underlättar livet för mammorna runtomkring?
Du är resurspersonen för fler än bara ditt eller dina barn. Och det är tur att resurserna finns, för under perioder blir det riktigt stökigt även hemma. En flytt är högst troligt, men absolut det minsta problemet. Det är snarare mer oförutsägbara förändringar i hemmiljön som gör det svårt att hålla huvudet kallt och de goda råden på plats. Det blir en hel del att fixa med i hemmet, och att försöka förutse vad som väntar är mer eller mindre meningslös. Stålsätt dig i stället i vetskapen om att andra får hjälp av dina råd, alltså måste du kunna ge dig själv några också.
För dig som längtar efter tillökning så är juni en helt magisk månad med helt rätt förutsättningar. 

Fiskarna

19 februari – 20 mars
Det oförglömliga 2020 körde rätt hårt med dig, kära Fiskmamma, och samtidigt som du hade stunder av ren eufori, så längtar du något otroligt efter lugn och ro nu. Helt förståeligt, och inte alls omöjligt. Du drar ned volymen och tempot och håller planerna lättsamma. Mottot blir att ta dagen som den kommer.
Självklart kommer 2021 spöka med dessa planer vid flera tillfällen, inte minst när personer i din omgivning inte vill annat än att få med dig på aktiviteter och vara ditt vanliga sociala jag, men du gör rätt i att hålla hårt på att känna in ordentligt inför varje situation vad du verkligen vill. Du har ett ansvar som mamma gentemot dig själv och ditt eller dina barn att vara ditt bästa, allra mest utvilade och närvarande jag, och det har du rätt att sätta i första rummet.
Om du har flera barn kan du uppleva att det är lite bråkigare än vanligt barnen emellan, och det här kan sätta i gång en del oro. Försök komma ihåg att det är så här mänskliga relationer ser ut, ett givande och tagande och att detta är del av en process, samtidigt som du hjälper de små att ta sig igenom sina respektive möten med världen. 

Av: Sofia Pontén

Du kanske också vill läsa den här artikeln om dramat vid Annie Lööfs förlossning: ”Något sprack i buken”
Eller den här roliga listan: Roliga saker kvinnor sagt och gjort under förlossningen (hörde vi lustgas!?) 

Aktuellt just nu