När hämtar du på dagis?

Är du en daggare?

Du jobbar heltid, men den som ringer jobbtelefonen klockan halv fyra på en tisdag ringer förgäves. För du har daggat – smitit iväg lite tidigt för att hämta sötisen. ”Småbarnsföräldrar missköter sina arbeten”, ­säger vissa. ”Inte alls”, svarar andra. mama kollar in daggarna.

Jobba Heltid och ha småbarn, hur går det ihop? Ja det gör det kanske inte – och behöver inte ens göra det. Många är de mammor och pappor som sticker iväg i förtid, långt innan de åtta arbetstimmarna betats av, för att hämta sina leriga små ungar på dagis vid fyratiden ­istället för att anlända med andan i halsen ­precis innan dagis stänger för dagen.

Fenomenet, att smita iväg tidigt från heltids­jobbet, är så vanligt att det fått ett eget uttryck, att ”dagga” (som också kan stå för att ljuga eller dra en rövare, enligt wikipedia). Och det låter ju humant, bra för barnen, smidigt för föräldrarna, och helt okej för arbetsgivarna... eller? Nja.

Enligt Timbros kommunikationschef, tvåbarnspappan Billy McCormac, är det problematiskt med anställda som daggar, kommer sent (för att de lämnat barnen) eller går tidigt (för att de ska hämta barnen). På ­debattsajten newsmill.se skriver han om en ­ledande svensk näringslivsforskare som sa ”något vi alla har tänkt men inte vågat säga: att många småbarns­föräldrar missköter sina arbeten för att hinna hämta och lämna på ­dagis.

Det kanske handlar om en halvtimme här och en halvtimme där, men han trodde att detta i längden innebar en inte oansenlig produktivitetsförlust för vissa företag.”

Billy McCormacs lösning är ­företagsdagis – förskola på jobbet helt enkelt. Barnen kan äta lunch med sin förälder, som slipper stressa livet ur sig för att hämta i tid.

Men förskolläraren Kerstin Ehrenholm håller inte med. Att ha dagis på arbetsplatsen ger oss bara ett ännu mer segregerat samhälle (alla på jobbet är barn till arkitekter, eller lärare, eller bilmeckare), och för barnen är det mer värt att ha sociala kontakter där man bor, skriver hon på samma sajt. Men framför allt ser hon att föräldrarna inte smiter från jobbet – de flexar. Fortsätter jobba efter att barnen somnat, till exempel, eller är på plats före alla andra på morgonen.

Vad säger arbetsgivarna då? Stör de sig på daggarna? Inte alla. – 80 procent av de anställda gav oss betyget 4 av 5 när det gäller möjligheten att förena arbetsliv med föräldraskap, säger Per Nilsson, generaldirektör på Ungdomsstyrelsen och tvåbarnspappa, med stolthet i rösten.

Ungdomsstyrelsen, jämfört med andra statliga myndigheter, är en ”ung” arbetsplats, med en medelålder på 40 år, och många anställda är småbarnsföräldrar i behov av flexibilitet.

Men Per Nilsson betonar att de inte gör avkall på prestationen trots all flex, därför bör alla vara på plats mellan 9 och 15 på dagarna. Bara i undantagsfall lägger man möten sent på eftermiddagen. Det gäller även chefer. – Vi har precis anställt en föräldraledig kvinna som chef. Det är inte meningen att chefer ska jobba dygnet runt, utan kunna ha möjligheten att jobba hemma, exempelvis, säger Per Nilsson.

Blir inte de barnlösa irriterade när jobbarkompisarna går hem tidigt? – Jag har aldrig varit med om att någon blivit sur för att någon annan gått hem, trots att vi har mycket lagarbete här. Sedan kommer den här policyn alla till del, de utan barn kan ju ha andra intressen som gör att de behöver flexa, säger Per Nilsson.

Men alla barnlösa tycker inte att det är frid och fröjd att vissa går tidigt för att hämta barn. Annika, 34, är en av dem. Hon arbetar på ett kontor med 40 anställda, en majoritet är kvinnor. Ungefär hälften av dem har barn. – Jag, som är vikarie, går hem ungefär klockan 18–18.30 på kvällarna. Men de som har barn stannar aldrig längre än till klockan 17, trots att de har fast heltidsanställning.

Kommer de inte tidigare på morgonen då? – Nej, och de äter lunch i en timme precis som vi andra. I Annikas jobb ingår en del resor, och ibland ordnar kontoret informationsträffar på kvällstid. Inte populärt hos dem med småbarn. – Man märker att de inte vill resa eller ordna några kvällsaktiviteter. De vill bara få det nödvändigaste gjort. Det är tråkigt att de är så o­intresserade av sitt jobb, vill inte ge det där lilla extra, som gör jobbet kreativt och dynamiskt.

Samtidigt tycker hon att man ska stötta dem som har barn, av solidaritet. – Alla måste ju kunna ha en familj. Fast det innebär ju att de som inte har barn får en större börda på jobbet.

Skulle inte du göra som dem, om du hade barn? – Jo, det skulle jag säkert, då prioriterar man ju annorlunda. Vad har då småbarnföräldrar för rättigheter? Enligt föräldraledighetslagens sjunde paragraf har föräldrar rätt att förkorta arbetstiden med upp till 25 procent tills barnet blivit åtta år eller avslutat sitt första skolår (fast då får den personen såklart bara 75 procent av lönen också). Den som är gravid har rätt att gå på mvc-kontroll på arbetstid två gånger per graviditet, med bibehållen lön. Facket gillar företag som tillåter föräldrar att dagga. – Gott ledarskap kännetecknas av att chefen kan se sina medarbetare och deras behov, säger Bengt Olsson, andre vice förbundsordförande i Sveriges största fackförbund för den privata arbetsmarknaden, Unionen.

De som väljer att få barn ska inte missgynnas lönemässigt eller i möjligheten att göra karriär. – Det ska vara lätt att kombinera arbetsliv och föräldraskap. Man måste undvika möten på kvällar och morgnar och minska onödiga resor och övernattningar, säger Bengt Olsson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!