Annika Leone: "Sluta prata bebisspråk med vuxna - det är inte gulligt"

Helt okej att prata med bebisröst med bebisar - men till sin partner och andra vuxna? Inte det minsta gulligt, tycker Annika Leone, krönikör och bloggare på mama.nu.

Ni vet det där uttrycket ”det där förstår bara en förälder”? Jag tycker att det är en rätt vidrig och exkluderande sak att säga. Men en sak gör faktiskt bara en förälder och ingen annan bör anamma denna märkliga åkomma. Nej, det finns nog inget bättre ord att använda än just åkomma.

Två mammor med bebisar möts på öppna förskolan. Den enas lilla bebis, en kille, går fram till den andra småttingen och vill leka. Den tar i den andra bebisen, som är en flicka, och då plötsligt:– Jaj tyckej inte om näj du taj på mej föj jag är liiiten bääääbisflicka och jaj jillaj inte killbacillej!

Nej, det här är inget wonderchild som har börjat prata vid cirka tio månaders ålder. Det är i stället en mamma som pratar, likt en full imitatör, genom barnet.

Den andra mamman ser stum ut. Hon skrattar lite nervöst och tar bort sin bebis från bebisröst-mamman.

Några dagar senare på Ica: ”Vad vill pappsen ha föj middaj ikväll?”. Parets bebis ligger i vagnen och sover. Pappan svarar tillbaka, men samma bebisspråk, till ”mamsen” att han är verkligen är sugen på kött och bea. Gulligt? Jag reste jag ragg.

Jag köper att man pratar bebisspråk till sitt barn, jag gör det själv med min dotter ibland. Att använda en mjukare röst till småbarn och djur tror jag på, det är logiskt att det får dem att känna sig lugnare. Men att använda den rösten vuxen mot vuxen? Gör de paren så när de ska ligga också? Barnliv/vuxenliv – kan vi inte separera dem lite mer ändå så att det inte blir fullkomligt osexigt?

Till och med på dejtingappen Tinder, som möter jag pappor som har sitt barn som profilbild. Hallå, jag ska väl inte dejta barnet heller?! Eller ska jag gissa på hur killen ser ut genom dennes barn?

Jag är mamma, och det är den största delen av mitt liv. Mitt barn är självklart det viktigaste – men jag är också vuxen och den personen jag var innan jag blev mamma. Och i mitt vuxenliv finns ingen plats för bebisspråk vuxna emellan, män som vill dejta genom bilder på deras barn eller föräldrar som pratar genom sina bebisar. 

Och för att ni som tar åt er ska förstå: 

 

– Nu fåj det vaja nog, pappsen och mammsen!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!