Centerpartiets Annie Lööf med dottern Ester. Foto: Karl Nordlund / BMB

Annie Lööf inför valet: ”Trygg vård är det viktigaste för mammor”

mama har pratat med Sveriges tyngsta makthavar-mamas för att höra om deras viktigaste mammafrågor inför valet. För Annie Lööf, Centerpartiets ledare och Esters, 2,5, mamma, står vården högst på agendan. Och så vill hon att vi bjussar på våra motgångar för att mammaboosta varandra.

Vilken är den viktigaste mammafrågan i årets valrörelse?
– Trygghet i vården. Alla mammor känner igen otryggheten som gnager – tänk om mitt barn blir sjukt, kommer vi att få rätt hjälp då? Centerpartiet matchar regeringen med en tillgänglighetsmiljard för att korta vårdköerna.

– Alla som vill ska få en fast läkarkontakt. I dag är det bara fyra av tio som vet vad deras läkare heter. Vi vill dubbla den siffran, bland annat genom att göra det lättare för enskilda läkare att öppna egna mottagningar. 

Det låter som ett tufft mål?
– Det är tufft, men inte omöjligt. 

Hur kommer förlossningsvården in i det här?
– Den är en viktig del, och vi vill motverka bristen på barnmorskor genom att låta dem utbilda sig med full lön. Att föda barn är både din svåraste och lyckligaste stund, och det är viktigt att de du möts av inte är stressade och utarbetade. Stödet från personalen var ovärderligt när jag födde Ester, som kom fem veckor för tidigt genom kejsarsnitt.

Missa inte! Häng med bakom kulisserna på mamaplåtningen med Annie Lööf i filmen nedan: 

Mammor hamnar ofta efter i lönerejset, vad kan ni politiker göra för oss?
– Det gör mig så provocerad när kvinnor tjänar mindre än män i samma yrke. Det är omodernt, orättvist och ojämställt. Vi vill underlätta för kvinnor att slippa obetalt hushållsarbete och deltidsarbete genom att utveckla RUT-avdraget. Privatisering av skola och vård har också gett kvinnor större möjligheter att välja arbetsgivare för att göra lönekarriär.

Ingen press på papporna att ta mer ansvar?
– Jo, föräldraförsäkringen behöver moderniseras. Jag och min man delade lika på föräldraledigheten, men jag vet att det inte ser ut så för de flesta. Jag tycker att vi ska uppmuntra till att dela mer lika, med till exempel jämställdhetsbonus. Men utan kvotering och statliga pekpinnar om 50/50.

Många mammor mår dåligt av stressen att jonglera jobb och hem. Hur kan vi komma till rätta med det?
– Det är jättesvårt att få ihop pusslet. Det ställs höga krav på oss yrkeskvinnor, som förväntas klara både jobb och, ofta, ha huvudansvaret hemma. Jag tror att fler behöver erkänna att vi inte kan leverera på topp överallt varje dag. Jag har stått i partiledardebatter med två timmars sömn i ryggen när Ester har hostat hela natten – det är tufft.

– Jag och min man lever väldigt jämställt och delar på hemarbetet. Sedan tar vi hjälp av barnvakt en gång i veckan och har RUT som städar. Och någonstans är det väl mixen som får oss att orka: Att jobba superintensivt i fyra dagar och sedan komma hem för att leka med lera, titta på "Babblarna" och sjunga barnvisor – kombinationen av de två världarna gör mitt liv till en härlig plats.

– Under #metoo var det så befriande för många kvinnor att få höra andras berättelser som liknade deras egna. Det blev en jämställdhetsrevolution – för att vi öppnade upp. Vi borde göra samma sak med livspusslet.

På tal om #metoo, hur pratar du med Ester om jämställdhet, integritet och respekt?
– Jag har så klart inte gått in på könsmaktsordningen än, men vi pratar om att hon är värd respekt, och visar det också, i det stora och det lilla. Och Esters förskola jobbar mycket med ”Stopp min kropp”, eller ”Topp, min topp”, som Ester säger.

Annie Lööfs mama-löften inför valet:

 Skapa trygghet i vården.
 Låta barnmorskor utbilda sig med full lön.
 Bygga ut RUT-bidraget.
 Behålla valfrihet i skola och förskola genom att inte införa vinsttak för privata aktörer.

Läs även Ebba Busch Thors (KD), Annika Strandhälls (S) och Karolina Skogs (MP) löften inför valet! 

Foto: Karl Nordlund
Styling: Malin Rudén
Makeup: Sarah Grundén

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + lampa till barnrummet & kokbok för 159 kr. Köp nu!