Annie Lööf var gravid i vecka 28 när dottern Saga föddes och hon själv tvingades till en stor operation. Foto: Eva Tedesjö / TT NYHETSBYRÅN

Annie Lööf om dramat vid dotterns födsel: ”Något brast i buken”

Annie Lööfs andra dotter Saga föddes prematurt i vecka 28. För Svenska prematurförbundet berättar hon om dramatiken när hennes livmoder brast och de tvingades förlösa dottern: ”Det blev ett omtumlande besked”.

Varje år föds ungefär 6 500 för tidigt födda barn i Sverige, något som uppmärksammas lite extra på Världsprematurdagen den 17 november.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf är en av alla föräldrar till för tidigt födda barn och i ett samtal med Svenska prematurförbundet berättar hon om den omtumlande tiden när hennes dotter Saga kom till världen och hon själv tvingades till tre omfattande operationer efter att livmodern brustit. Då var hon gravid i vecka 28.

– I slutet av november vaknade jag upp en natt av att något brast i buken. Det visade sig senare vara min livmoder som brast av att moderkakan hade vuxit igenom livmodern och in i andra organ. Jag låg inne i en vecka, och först i slutet av veckan gjorde man en magnetröntgen och hittade ett 10 centimeter långt hål på livmodern. Då gjorde man en omfattande operation, där dottern kom och jag blev frisk.

Annie Lööf om för tidigt födda dottern: ”Det var en stor oro”

Än i dag, nästan ett år senare, har Annie Lööf svårt att prata om det som hänt. Lilla Saga blev direkt efter födseln snabbt flyttad till en akutsal för att kunna få hjälp med andningen. Samtidigt blev Annie själv akut opererad och inskriven som patient på en annan avdelning.

– Mitt barn mådde bra, hon föddes frisk men outvecklad och hade svårt med andningen. Dessutom fick hon reflux tidigt, vilket innebar att hon fick andningsuppehåll alltför många gånger varje dygn. Det var en stor oro under de sju-åtta veckorna som vi låg på en akutsal.

”I många fall är det väldigt tufft även för mamman”

I dag mår både Annie och dottern bra och den 3 december fyller Saga ett år. Storasyster Ester har hunnit fylla 5. 

När Annie Lööf ser tillbaka på sjukhustiden är hon väldigt tacksam men hon passar även på att önska ett större fokus på mamman. I samtalet med Svenska prematurförbundet påminner hon om att många prematurföräldrar, precis som hon själv, genomgått svåra operationer.

– Man tänker inte riktigt in mammans ohälsa. Jag hade genomgått två, det kom att bli tre operationer för mig på tre veckor, väldigt omfattande sådana, där jag själv var inskriven som patient och låg på en annan avdelning några av de veckorna. Att som mamma trycka ner sig på en liten bäddsoffa som var svår att komma upp och ner i efter att ha gjort en riktigt omfattande bukoperation, det var jättejobbigt tycker jag. Det är med rätta man har fokus på barnet, att de ska växa och utvecklas och må bra. Men i många fall är det väldigt tufft även för mamman, även på ett fysiskt plan.
Du kanske också vill läsa om Jenny som födde sin son i vecka 25: ”Han var 3 veckor när jag fick se hans ansikte”.
Eller prematurmamman Helenes starka krönika: ”Jag tänkte att det var mitt fel”. 

Aktuellt just nu