Ann Söderlunds glädje efter operationen: ”Ett fungerande underliv”
Problem med blåsan, ett sämre sexliv och tyngdkänsla.
Efter att ha opererat sin förlossningsskada har journalisten och fembarnsmamman Ann Söderlund nu en uppmaning till alla som upplever problem efter att ha fött barn:
– Ni som känner att ni inte kan leva ert bästa liv: Sök hjälp!
Det var efter att hennes femte barn föddes för fem år sen som författaren, journalisten och programledaren Ann Söderlund kände att något inte stod rätt till i snippan.
”Jag kände som att något höll på att ”ramla” ut, kände mindre vid sex (svårare att få orgasm bland annat), ”bassängkänsla”, problem med tömning, problem att ha tampong, känslan av att det trycker på”, skriver hon på Instagram.
På Instagram och i podden ”Inte din morsa” som Ann har med vännen och kollegan Sanna Lundell har hon varit öppen med sina besvär och strax före jul opererade hon sig. Nu har det gått två månader och hon berättar om den stora skillnaden:
– Jag har ett fungerande underliv – för min egen njutning och för min egen person. Jag kan gå och kissa utan att det ”kaskadar”. Jag kan göra en knipövning. Jag kan ha sex och få orgasm. Jag kan ha en tampong, slippa känna tyngd eller ”bassängkänsla”.
”Har inget med skam att göra”
För Anns del så var den bakre slidmuskeln helt av, vilket gjorde att ingen knipövning i världen hade kunnat åtgärda besvären. Operationen som hon gjorde på Södermalms läkarhus i Stockholm via en remiss hos landstinget tog allt som allt 25 minuter.
I en uppmärksammad video på Instagram uppmanar hon nu alla som har besvär efter att ha fött barn att ta hjälp.
– Att föda barn och att få en förlossningsskada har inget med skam att göra. Ni som känner att ni inte kan leva ert bästa liv: Sök hjälp!
https://www.instagram.com/p/CZNQx7QBiKL/?hidecaption=trueNär mama når Ann Söderlund berättar hon mer om alla reaktioner hon fått sedan hon började prata öppet om snipp-besvären.
– Herregud! Det här verkar vara Sveriges mörkaste hemlighet för kvinnlig hälsa. Jag har fått så otroligt mycket reaktioner. Det verkar finnas så lite utbildning om förlossningsskador överlag och folk får så absurda tips.
Vad säger folk till dig?
– Många säger tack. Jag har fått många meddelanden från de som försökt få hjälp, från de som skämts i så många år. Det här är ju en kvinnoproblematik. Man föder barn och sen tar man på sig problemet att man spruckit till exempel, som att det har med en själv att göra?! Det finns en skam och skuldbeläggning här.
– Jag får också många frågor från kvinnor som ska operera sig, ”hur var det för dig?”, ”kunde du träna?”. Vissa är förtvivlade!
Ann Söderlund
Ålder: 49.
Bor: Vasastan, Stockholm.
Familj: Sambon Mathias och fem söner mellan 17 och 5 år: Ossian, Ilon, Dante, Bobo och Frans.
Gör: Författare, journalist och programledare. Har podcasten ”Inte din morsa” med Sanna Lundell.
Instagram: @annsoderlund
”Vi måste se på kvinnohälsa som hälsa, inte som en egen skamfalangel”
Antalet allvarliga förlossningsskador minskade ifjol enligt de senaste siffrorna i Graviditetsregistret. Men fortfarande får 2,5 procent av alla som föder barn en grad 3- eller grad 4-bristning (som innebär att ändtarmsmuskeln är påverkad).
– Min läkare Sophia sa att alla kvinnor har rätt att leva som de gjorde innan barn. Och jag håller med. Är så trött på inställningen att ”man får räkna med att kroppen förändras”. Vaddå menar man? Att man inte ska kunna gå på toa eller träna? Att man ska behöva ligga stilla för att inte kissa på sig under samlag, som kvinnor med inkontinens. Vi måste se på kvinnohälsa som hälsa, inte som en egen skamfalangel. Om du som kvinna lider ska du få hjälp. Punkt slut, säger Ann Söderlund.
Förlossningsskada? Då ska du söka vård!
Sök vård om du har något av de här problemen:
Källa: 1177 Vårdguiden
LÄS OCKSÅ: Maria, 41: ”Min förlossningsskada var helt onödig”