Anitha Schulman om sömnbristen: "Jag var rädd att jag skulle slå honom"

Håller du på att bli HELT galen av sömnbrist? Du är inte ensam! I mamas lilla artikelserie om sömn delar tre kända mammor med sig av sina erfarenheter. Först ut är Anitha Schulman, som berättar om hur sonen Tom-Allans kolik höll på att göra henne galen.

Lisa Nylén

Första åren som mamma gick relativt smärtfritt för entreprenören Anitha Schulman, 37. Nattningen av Penny, nu 5, kunde ta tid, men därefter sov dottern oftast hela nätterna med bara en enda paus för att amma.

Anitha Schulman hade en lätt första tid med dottern Penny. Foto: Hannah Hedin Foto: Hannah Hedin

Med sonen Tom-Allan blev prövningarna däremot större för Anitha. Sonen startade sitt liv med kolik och nattliga skrikfester.

– När det var som allra värst kunde han skrika 72 timmar i sträck. Jag har nog aldrig varit så nära att bli galen, säger Anitha.

Fick hjälp av bvc

Sömnbristen som kom i och med Tom-Allans födelse höll på att ta knäcken på Anitha. Hon  beskriver hur hon hatade både sin make Calle och barnen. Hon kunde inte förstå hur naturen kunde utsätta henne för någonting så plågsamt.

LÄS OCKSÅ: Kolik – 8 knep som lugnar bebisens mage

– När koliken var som värst ringde jag till bvc och berättade att jag var rädd att jag skulle slå honom. Jag var till och med förbi skammen att jag kunde

uttrycka det. Att jag skulle slå mitt barn. Men just då handlade det bara om att försöka överleva från dag till dag.

På andra sidan luren satt en kvinna som i stället för att döma lyssnade och

lovade att det skulle gå över. Det hjälpte Anitha att härda ut.

– Det lättade på trycket bara att få dela med sig av de skamfyllda tankarna.

Och det blev bättre. Sakta, sakta. Sekunder och minuter under kolikskrik går långsamt. Men vid fyra månaders ålder släppte det plötsligt. Kolikpassen kom två gånger per dag och varade ofta inte längre än tio minuter. I  dag har Tom-Allan nyss fyllt två år och sover bra på nätterna och är lätt att natta – ”han får sin flaska och så går man ut”.

Tog hjälp av barnvakt

Trots att Anitha har fått mycket av sin sömn tillbaka, har hon fortfarande svårt att falla i någon riktig djupsömn.

– Jag är morgonpigg, men kunde sova till klockan tio på lediga dagar innan jag fick barn. I dag vaknar jag efter sex timmar, även om barnen inte är med. Är jag och Calle på en weekendresa känns det lite förnedrande.

Hur delade ni upp dagarna under kolikmånaderna?

– Hade jag haft en riktigt tuff natt tog Calle alltid morgonen därpå, så att jag fick chans att återhämta mig.

Bästa tipset för att klara sömnbristen?

– Våga ta hjälp! En period hade vi barnvakt två dagar i veckan, för att få en paus. Det handlar om att överleva, då finns det inget skamligt

i att be om hjälp. Och sätt upp en tavla på väggen med texten ”Det är en fas”, så att ni inte glömmer det. Det kommer att bli bättre.

Av Fanny Wikander

Denna artikel är tidigare publicerad i mama nummer 10 2016. I vår app mama PLUS kan du läsa hela numret digitalt – dessutom helt gratis för prenumeranter!