Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Anita, 38: Dröm gärna om att bli hemmafru – men glöm inte riskerna

För en tid sedan publicerade vi en krönika i vilken mamaläsaren Anna drömde om att bli hemmafru. Nu replikerar trebarnsmamman Anita, som vill få kvinnor att förstå att det inte är helt okomplicerat att stanna hemma på heltid.

Replik till Anna Svalander som undrade varför folk provoceras av att hon vill bli hemmafru.

”Jag tycker att det är fantastiskt att Anna skulle vilja stanna hemma med barnen och ta hand om hemmet. Jag är själv föräldraledig med en sladdis och känner att min tillvaro är underbar. Hela familjen är mer harmonisk än tidigare och jag själv känner ingen stress i vardagen. Jag förstår dig till fullo Anna, men jag förstår även dem som skriker högt över din krönika. Jag tror inte att det är dig de blir arga på, utan över alla de som gjort det du önskar och blivit hårt straffade för det.

Anita Berlin

Ålder: 38.

Familj: Maken Johan och de tre barnen Eskil, 10, Harry, 7, och Majken 8 månader.

Bor: Tranås.

Gör: Gymnasielärare och kommunikatör. Just nu föräldraledig.

Så länge parrelationen fungerar och blir intakt, kommer det aldrig bli några problem. Däremot kan vardagens harmoni grusas genom en separation. Föreställ dig att du och din (i detta fall manliga) partner kommer överens om att du, mamman, stannar hemma. Du kanske får utökat pensionssparande från mannen, men det hjälper föga om han en dag faller för en annan. Det är då problemen uppstår.

Du saknar pensionsgrundande inkomst som inte går att jämföra med privat pensionsspar, och ett samboskap ger ingen trygghet vid en separation. Din man startar ett nytt liv och du står på bar backe. Han har ju betalat alla räkningar medan du inte betalat något, vilket innebär att det kan gå så illa att du saknar rätt till materiella ting.

Jag satt med min mamma och pratade om just detta fenomen för inte alls länge sedan. Vi talade om fattigpensionärer när hon sa att det var tur att hon levde med min pappa, annars hade hon inte kunnat leva på det sätt hon gör.

”Kom ihåg alla de kvinnor som kämpat för friheten att definiera sig som något annat än mamma”

Under min uppväxt fanns mamma där när jag kom hem från skolan, men till en kostnad. Hennes. Hade hon inte trivts med pappa hade hon haft två val; antingen lämna ett olyckligt äktenskap för att leva på existensminimum, eller levt kvar i ett dåligt förhållande. Det finns så många äldre kvinnor som idag lever på existensminimum för att de tog hand om hem och barn eller levde i ett förhållande som blev ett fängelse.

Alla har rätt till sitt eget val, men man måste vara medveten om riskerna samt komma ihåg alla de kvinnor som kämpat för friheten att definiera sig som något annat än mamma. Kanske trivs jag så bra hemma just nu för att jag vet att jag snart är tillbaka i arbetslivet. Det är ett val och inte ett krav.”

Här finns Anna Svalanders krönika: ”Varför är det så provocerande att jag vill vara hemmafru?”