Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Angelica tågluffade själv med barnen och besökte tio länder. På bilden till höger står Angelica och barnen precis på gränsen mellan Schweiz och Lichtenstien. ”Milton tyckte det var kul att jag lämnade honom helt själv i ett annat land” berättar Angelica.Angelica tågluffade själv med barnen och besökte tio länder. På bilden till höger står Angelica och barnen precis på gränsen mellan Schweiz och Lichtenstien. ”Milton tyckte det var kul att jag lämnade honom helt själv i ett annat land” berättar Angelica.Angelica tågluffade själv med barnen och besökte tio länder. På bilden till höger står Angelica och barnen precis på gränsen mellan Schweiz och Lichtenstien. ”Milton tyckte det var kul att jag lämnade honom helt själv i ett annat land” berättar Angelica.
1 AV 2
Se familjens egna filmer – skapar bildminnen tillsammans
2 AV 2
Angelica tågluffade själv med barnen och besökte tio länder. På bilden till höger står Angelica och barnen precis på gränsen mellan Schweiz och Lichtenstien. ”Milton tyckte det var kul att jag lämnade honom helt själv i ett annat land” berättar Angelica.
Foto: Privat/ Angelica Aspegren

Angelica tågluffade själv med barnen – besökte 10 länder på 16 dagar

En 6-åring, en 7-åring, 10 länder, 28 olika tåg, 15 tunnelbanor och 3 bussar på 16 dagar. Att tågluffa med två små barn är inte så svårt som det låter, berättar ensamstående Angelica Aspegren som i somras tog med sig sina två barn på ett riktigt äventyr.

– Jag är så glad att jag vågade ge mig i väg med barnen själv och detta är en resa vi kommer prata om lång tid framöver!

Ensamstående mamman Angelica Aspegren, 32, drömde om att ge barnen Alissa och Milton ett riktigt äventyr. När hon frågade om de ville ut och tågluffa och upptäcka olika platser i Europa blev svaret ett rungande JA! Och dottern Alissa kom med en specifik önskan: att få äta picknick vid Eiffeltornet i Paris. 

Angelica började planera. I januari köpte hon Interrail-kort och vid midsommar bar det i väg! Och snart satt de alla tre i franska huvudstaden intill Eiffeltornet och åt baguette, ost, yoghurt och hallon.

Barnen fick komma till drömresmålet Paris med tåg.Barnen fick komma till drömresmålet Paris med tåg.Barnen fick komma till drömresmålet Paris med tåg.
Barnen fick komma till drömresmålet Paris med tåg. Foto: Privat/ Angelica Aspegren

Angelica Aspegren

Ålder: 32

Familj: Alissa, 7 år, och Milton, 6 år

Bor: Vellinge

Gör: Redovisningskonsult

Instagram:  @mammaoch2barn 

Inte svårt att tågluffa med två små barn

Men var det inte svårt att tågluffa ensam med två så pass små barn?
– Nej, man får bara göra saker lite annorlunda. De har verkligen varit glada och pigga, och tyckt att det varit jätteroligt! De har i princip inte klagat någonting på hela resan, berättar Angelica, som nu är hemma i vardagen i Vellinge i Skåne igen.

Hur kommer det sig att ni åkte tåg och inte flyg?
– När det är så nära som Europa så tycker jag att det är bättre att ta tåget, förklarar hon.

– Det är bättre för miljön och billigare. Som ensamstående har man inte så stor ekonomi, man gör vad man kan! 

Efter Paris åkte familjen till Disneyland, och sedan fortsatte resan ner mot Nice och Menton, och Ventimiglia och Milano i Italien.

Mellan tumme och pekfinger, vad kostade resan totalt?
– Om man inte räknar med Disneyland, så kostade alla tåg, boenden och all mat ungefär 35 000 kronor. Resan till Disneyland blev vi bjudna på av min mamma så den ingick inte i resbudgeten. 

Angelicas 5 bästa tips inför tågluff med barn

1. Låt barnen vara med i planeringen, vi tittade i böcker, googlade och tittade på kartor tillsammans. 

2.  Packa lätt, vi hade 3 ombyten kläder och underkläder för 7 dagar. Vi tvättade på vägen.

3. Engagera barnen, ge dem uppgifter. Tex. tåget går från spår 4 – kan ni hjälpa mig att hitta spår 4? Vi ska sitta i vagn 12 osv. Då känner barnen sig viktiga och de går dit man vill.

4. Ha inget fullspäckat schema så att ni måste stressa runt, lämna gott om luft i schemat så att det finns tid att upptäcka saker man inte tänkte på när man satt hemma och planerade.

5. Våga! Det känns läskigt men vilka fantastiska minnen och upplevelser man bär med sig och så mycket barnen växer av en sådan här resa.

I Monaco.I Monaco.I Monaco.
I Monaco. Foto: Privat/ Angelica Aspegren

 

Tågluff med barn – så packade Angelica

Hur fick du med dig alla era grejer? Hade ni var sin ryggsäck? Orkade barnen bära?
– Jag hade en stor backpackryggsäck på 70 liter, för jag ville ha händerna fria till att hålla barnen i handen. Sedan hade barnen var sin liten ryggsäck, där de hade sitt egna pyssel.

Angelica berättade att hon hade med en kylväska och lunchlådor och egen bestick, så de kunde äta under tågresorna. 

– Vi är vana vid lite enklare levnadssätt från våra tidigare tältresor så vi är vana vid att ta tillvara på det vi har och att inte alltid ha tillgång till kyl. Så man blir lite påhittig. Det är väldigt dyrt att köpa mat och så på tågen så det gjorde vi faktiskt aldrig. Vi köpte alltid med oss mat från lite större mataffärer där priserna är bättre.

Var det något du packade ner som var onödigt?
– Jag ångrar att tog med mig en surfplatta, det var helt onödigt. Jag har gått och burit på den överallt och så använde vi den kanske två timmar totalt på 16 dagar! I stället för att kolla på den har vi spelat spel, läst böcker och haft verklig kvalitetstid tillsammans!

Jag ångrar att tog med mig en surfplatta, det var helt onödigt.

Hur var det med sitt- och sovplatser? Var det krångligt att boka?
– Vi sov aldrig på tågen och vi åkte inget natttåg. Men vi bokade sittplatser på de tågen där man var tvungen att göra det, till exempel i Danmark, Tyskland, Italien och Schweiz. Men de flesta tågen hade vi inte någon sittplats. 

På tågen spelade familjen ofta kort, ritade och byggde med Lego.På tågen spelade familjen ofta kort, ritade och byggde med Lego.På tågen spelade familjen ofta kort, ritade och byggde med Lego.
På tågen spelade familjen ofta kort, ritade och byggde med Lego. Foto: Privat/ Angelica Aspegren

Hur sov ni då?
– Det var lite blandat. Vi hade både Airbnb, hotell och vi sov också på något som var mer som ett hostel, där det inte fanns toalett på rummet. Vi har bott väldigt billigt!

Såg ni många andra familjer som tågluffade? Och umgicks ni med några andra?
– Tyvärr inte. Det var några som vi pratade med från Köpenhamn samtidigt, men det var lite äldre barn. Vi träffade faktiskt inte så många så små barn. På franska rivieran, i Menton, hade mannen som hyrde ut boende två barn och de lekte Alissa och Milton lite med.

Det måste ha varit mycket tid på tåg. Hur roade du barnen då?
– Barnen älskar att pyssla och hade själv packat sina ryggsäckar. Milton hade med sig lego, han älskar att bygga. Sedan hade de ritblock och pennor och allt sådant, och så hade vi med spel. Där var jag med och valde, för spelen tog så stor plats och var tunga. Så vi hade med Yatzy och Uno. Vi började också spela ”tre i rad”. Vi gjorde själva spelplanen på ett papper och tog legobitar som vi flyttade runt. Alissa blev riktigt duktig och vi hade långa matcher hon och jag. Vi kunde sitt länge och fundera på hur man kunde flytta!

Barnen väntar på tåget i Belgien.Barnen väntar på tåget i Belgien.Barnen väntar på tåget i Belgien.
Barnen väntar på tåget i Belgien. Foto: Privat/ Angelica Aspegren

Angelicas och barnens rutt

Malmö - Köpenhamn - Hamburg - Köln 1 natt

Köln - Bryssel (stopp i några timmar) -  Mouscron - Lille Flandres - Amiens - Paris 3nätter

Väl i Paris besökte vi Disneyland och enl. dotterns önskemål hade vi också picknick framför Eiffeltornet.

Paris - Nice - Menton 4nätter

Dagsutflykt till Monte Carlo.

Menton - Ventimiglia - Milano 2nätter

Milano - Zürich - Sargans - Sevelen härifrån gick vi till Vaduz i Lichtenstein - buss till feldkirch - Lindau insel - München 2nätter

München - Cheb - Prag 3nätter

Prag - Hamburg 1natt

Hamburg - Köpenhamn - Malmö 

Äter lunch på tåget på väg mot Milano från italienska rivieran. Här serverades pasta som blivit över från dagen innan med lite skinka som Angelica ”strimlade”. Sporken fungerade också bra för att dela frukt och grönsaker.Äter lunch på tåget på väg mot Milano från italienska rivieran. Här serverades pasta som blivit över från dagen innan med lite skinka som Angelica ”strimlade”. Sporken fungerade också bra för att dela frukt och grönsaker.Äter lunch på tåget på väg mot Milano från italienska rivieran. Här serverades pasta som blivit över från dagen innan med lite skinka som Angelica ”strimlade”. Sporken fungerade också bra för att dela frukt och grönsaker.
Äter lunch på tåget på väg mot Milano från italienska rivieran. Här serverades pasta som blivit över från dagen innan med lite skinka som Angelica ”strimlade”. Sporken fungerade också bra för att dela frukt och grönsaker. Foto: Privat/ Angelica Aspegren

Mixen av stad och strand härligt på tågluff

Fanns det någonting som du skulle göra annorlunda, när du tänker på det i efterhand?
– Vi stannade i München. Men jag hade valt en mindre ort nu. Vi hade ett tågbyte i Lindau och om jag valt i dag skulle vi stannat där i stället.

Blev det några missöden? Något som du minns särskilt?
– Vi hamnade på fel tåg en gång, i en liten håla i Frankrike. Det var det sista tåget innan vi kom till Paris. Som en galning skrek jag ”Vi måste gå av” när jag upptäckte att det var fel! Vi slängde ner alla saker i väskan och vi slängde oss av tåget. Det kan vi prata om nu i efterhand och skratta!

Ni var både i storstäder och vid stränder. Vad gillade barnen mest?
– Paris! Vi gillar att vara på språng och när det händer saker men det var skönt att också få lite paus för sol och bad i Menton. Jag tror att de gillade mixen! I de stora städerna kunde vi till exempel vara i timmar i legoaffärer.

Allt låter drömmigt! Men det måste funnits något som var jobbigt eller tråkigt?
– När vi var på väg hemåt började vi bli lite uttråkade på tågen. Då hade vi spelat alla spel så många gånger! Så den sista tågresan från Tyskland till Danmark var rätt lång, då ville vi bara hem. Annars tycker jag faktiskt inte att någonting har varit så jobbigt. 

Avslutningsvis, blir det någon mer tågluff?
– Ja! Redan under resan pratade vi om vad vi ville göra nästa gång. Nu är vi inne på att vi ska åka tåg ner till Grekland och båtluffa där!