Angelica Lagergren om valet att skippa alkohol. Foto: Privat/Angelica Lagergren

Angelica Lagergren: Därför avstår jag alkohol på midsommarafton

För många hör midsommarafton och alkohol ihop, skriver undersköterskan och influencern Angelica Lagergren i en krönika för mama. Men inte för henne. ”Jag tycker inte att barn ska behöva uppleva fulla vuxna. De ska få känna sig trygga, sedda, älskade och omhändertagna.”

mamaredaktionen

Små grodorna, blomsterkrans i håret, sill och små frostiga nubbeglas. Rosévin, bubbel och cider till lunch. En iskall eftermiddagsöl och rödvin till det grillade köttet på kvällen. Alkohol och midsommarafton är något som för många hör ihop. Det är en högtid som så många andra traditioner som är starkt kopplad till alkohol. 

Angelica Lagergren

Ålder: 36.

Familj: Förlovad med Pontus, barnen Alice, Philip, Nila och Loke.

Bor: I Åkersberga utanför Stockholm.

Gör: Arbetar som undersköterska på Danderyds sjukhus, bloggar på amelia.se och driver humorpodden Tvillingpodden.

”Jag var nykter i två år och nio månader. Sedan tänkte jag att jag kunde dricka lite, men det gick inte. Så nu har jag varit nykter i sju månader”, berättar Angelica Lagergren. Foto: Privat/Angelica Lagergren

Jag har valt att avstå alkohol helt i mitt liv. Dels på grund av att jag insåg att det inte räckte med ett glas vin eller en öl. Jag ville alltid ha mer och det gav mig ångest och en känsla av att tappa kontrollen. Jag har även valt att avstå alkohol helt på grund av midsommarfester som slutat med minnesluckor. De midsommarfester som borde ha slutat med att jag plockade sju sorters blommor och la under kunden, slutade i stället med uppskrubbade knän, tårar och kräks på min vita nyinköpta klänning. 

För mig hör inte barn och alkohol ihop

För mig har valet att inte dricka alkohol när jag är med mina barn alltid varit enkelt. För mig hör inte barn och alkohol ihop. Barn har en förmåga att känna av stämningar och trots att många vuxna människor som dricker när barn finns i sällskapet inte känner sig berusade, kan barnen ha en helt annan bild av situationen. En andedräkt som luktar ljummet vin. Några vinglande steg på en brygga. Högljudda samtal, diskussioner som leder till konflikter och lägg till en bakfylla dagen efter. 

Jag tycker inte att barn ska behöva uppleva fulla vuxna. De ska få känna sig trygga, sedda, älskade och omhändertagna. De ska kunna veta att deras mamma eller pappa kan hjälpa till och ta ansvar om någonting skulle hända. Jag skuldbelägger ingen, speciellt inte du som är mamma som läser den här texten. Alla får göra precis som de vill, men jag vill ändå ställa dig en fråga. Varför är det viktigt för dig att dricka alkohol på midsommarafton? Är det för att det är en tradition? För att det är gott? För att det blir roligare och mer lättsamt med några glas vin eller öl? Jag vill att du ställer dig själv frågan varför. 

Tvillingsystrarna Jessica och Angelica firar gärna midsommar tillsammans. Foto: Privat/Angelica Lagergren

Entreprenören, influencern och mamman Ditte Svanfeldt skrev ett inlägg på Instagram om just alkohol och barn som provocerade flera följare. Hon hänvisade till fakta från Nämndemansgården om barn som far illa av föräldrar som dricker alkohol. Var femte barn i Sverige har någon gång under uppväxten haft minst en förälder med alkoholproblem. Som svar till sitt inlägg fick Ditte kommentarer från ilskna människor som gick till försvar. 

”Jag har inte problem med alkohol bara för att jag dricker på helgerna.”

”Mina barn far minsann inte alls illa av att jag dricker i veckorna”. 

Om man blir provocerad av fakta om barn som far illa tror jag att man som förälder behöver ge sig själv tid för reflektion. Varför blir jag arg över detta? Om det inte berör mig, varför går jag då igång och vill hävda att jag minsann inte har problem? 

Jag tycker inte att jag är en bättre människa eller mamma för att jag har valt att inte dricka alkohol på midsommarafton. Men jag kommer minnas hela kvällen tillsammans med mina barn och vakna utan ångest eller spritsmak i munnen dagen efter. Därför avstår jag alkohol i midsommar.

Text: Angelica Lagergren 

Vill du ändra dina alkoholvanor? Här kan du få hjälp!

Du kan söka hjälp hos vårdcentralen eller, i många fall, din företagshälsovård om du är anställd.
Information, hjälp och digitalt stöd finns på Alkoholhjälpen.
Du kan även ringa Alkohollinjen på: 020-84 44 48.

LÄS MER: Malin Karim: Även en mamma behöver bäras
LÄS MER:
Vanja Wikström om sambons ME-diagnos: ”Jag är i praktiken ensamstående”