Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Andrea Lundquist med döttrarna Olivia, 7, och Cornelia, 4.Andrea Lundquist med döttrarna Olivia, 7, och Cornelia, 4.Andrea Lundquist med döttrarna Olivia, 7, och Cornelia, 4.
Andrea Lundquist med döttrarna Olivia, 7, och Cornelia, 4. Foto: Andrea Lundquist/privat

Artisten Andreas uppmaning: ”Våga vara lycklig på din barnfria vecka”

Artisten Andrea Lundquist, 31, separerade och började leva varannan-vecka liv när döttrarna var 2 och 5. Nu har hon skrivit en låt om sorgen och saknaden, men också om fördelarna som faktiskt finns.
– Varannan vecka-upplägget har lärt mig att vara mer närvarande, och att ta tillvara på tiden.

Musik och låtskrivande har alltid fungerat som terapi för Andrea Lundquist, som fick skivkontrakt när hon var gravid med sitt första barn, 2014. Därför var det självklart att det var genom musik hon bearbetade skilsmässan från sina barns pappa och det nya varannan vecka-livet. Nyligen släppte Andrea låten ”Varannan vecka”. 


– Att gå från att träffa sina barn varje dag, till varannan vecka, var för mig en stor sorg. Och där tror jag att i princip alla som är i den situationen kan hålla med. Att inte skriva en låt om det är för mig helt omöjligt, musiken har alltid varit min ventil när saker i livet händer.

Hör Andrea Lundquist sjunga ”Varannan vecka”: 

Hur länge har du och dina barn bott varannan vecka?
– Jag och barnens pappa skilde oss för ungefär två år sedan. Barnen var 2 och 5 när vi gick isär. I några veckor precis där i början körde vi ett 2-2-3 upplägg, där vi vuxna flyttade på oss och barnen hela tiden bodde kvar i huset. Men när jag hittade ett nytt boende så ändrade vi till varannan vecka ganska omgående. Och så har vi haft det nu i ungefär två års tid. Det är det bästa upplägget för oss helt enkelt.

Hur var det för dig i början?
– Det var jättetufft. Det var en stor sorg att inte träffa barnen varje dag, att inte få krama dom varje dag och rädslan av att missa massa ”första gånger”. Jag kämpade också med tankar och rädslor att dom inte skulle känna sig hemma i vårt nya hem, eftersom det var jag som flyttade medan deras pappa bodde kvar i huset. Det var massa tankar och rädslor som snurrade runt i huvudet helt enkelt. 

Andrea Lundquist med sina döttrar. Rädslorna Andrea hade i början av separationen, har hon insett var just rädslor.Andrea Lundquist med sina döttrar. Rädslorna Andrea hade i början av separationen, har hon insett var just rädslor.Andrea Lundquist med sina döttrar. Rädslorna Andrea hade i början av separationen, har hon insett var just rädslor.
Andrea Lundquist med sina döttrar. Rädslorna Andrea hade i början av separationen, har hon insett var just rädslor. Foto: Andrea Lundquist/privat

Och hur är det nu?
– Nu när det har gått ett tag så har jag insett att mina egna rädslor bara var just det, rädslor. Barnen har trivts jättebra i vårt nya hem och gör ingen skillnad på sina boenden alls. Vi har också setts en gång i veckan och ätit middag allihop, antingen hos mig eller hos deras pappa, vilket jag är så stolt över att vi fått till. Barnen har i det stora hela tagit skilsmässan väldigt bra måste jag säga och vi har hela tiden haft deras bästa i fokus, säger Andrea och berättar att även sorgen har ändrat skepnad. 

– Nu när det har gått ett tag så känns sorgen inte lika oövervinnerlig på något sätt. Den kommer nog alltid finnas där, men den har blivit lite lättare att acceptera och lära sig att leva med. Även fast vissa dagar fortfarande är väldigt tunga, så handlar tankarna och känslorna mer om att man vill ta tillvara på den veckan man har på bästa sätt, och verkligen uppskatta den tiden tillsammans.

Vi har setts en gång i veckan och ätit middag allihop

När det känns som tuffast, vad gör du då?
- Jag har en jättefin relation med barnens pappa idag, och vi har aldrig förbjudit den andra att ringa eller hälsa på om man saknar barnen. Vi provade precis i början att ringa barnen varje kväll men märkte ganska fort att dom inte riktigt hade det behovet. Det var inte så att dom inte saknade den de inte var hos, men det blev rätt ofta att man ringde mitt i en lek eller när dom höll på med något annat och inte hade tid att prata, barn lever ju verkligen i nuet. Så då bestämde vi att vi inte ringer barnen varje dag, utan att barnen istället får ringa om saknad skulle uppstå. Och det har fungerat jättebra för oss. Men när det är som tuffast så försöker jag hålla mig sysselsatt genom att träffa vänner, sätta mig med gitarren eller något annat. 

Låtskrivande har alltid varit en ventil för tvåbarnsmamman Andrea, som nu har skrivit en låt om varannan vecka-livet.Låtskrivande har alltid varit en ventil för tvåbarnsmamman Andrea, som nu har skrivit en låt om varannan vecka-livet.Låtskrivande har alltid varit en ventil för tvåbarnsmamman Andrea, som nu har skrivit en låt om varannan vecka-livet.
Låtskrivande har alltid varit en ventil för tvåbarnsmamman Andrea, som nu har skrivit en låt om varannan vecka-livet. Foto: Andrea Lundquist/privat

Vad är positivt med varannan vecka-upplägget?
– Det mest positiva är att det blir mycket mer kvalitetstid på något sätt. Jag försöker verkligen ta tillvara på varje ögonblick på min egen vecka och försöker leva i nuet tillsammans med barnen. Och även om det vissa veckor är långt ifrån friktionsfritt, med bråk om kläder och bortskurna mack-kanter, så känner jag mig lite mer levande när dom är hos mig. Varannan vecka-upplägget har lärt mig att vara mer närvarande, och att ta tillvara på tiden, och det är något jag försöker göra på mina barnfria veckor också, säger Andrea och berättar också om barnens bonusföräldrar.  

– I dagsläget har barnen även två fantastiska bonusföräldrar och jag vill verkligen höja alla bonusföräldrar där ute! Som torkar snoriga små näsor, läser godnattsagor och älskar våra barn som deras egna. Två trygga vuxna till, i våra älskade barns liv. Jag är själv uppvuxen med två bonusföräldrar och dom har gett mig så mycket genom livet, så jag är väldigt glad över att våra barn också får ha det så. Två lyckliga föräldrar under två tak, med dubbel kärlek från alla håll. Det är vackert att se.

Jag vill verkligen höja alla bonusföräldrar

Har du några tips eller råd till andra varannan vecka-föräldrar?
– Mitt tips är att försöka ha ett barnperspektiv på hela situationen. Även om kärleksrelationen är slut så har man, och kommer alltid att ha, en föräldrarelation. Och den måste fungera, oavsett vilket vatten som har runnit under broarna. Barnens mående måste komma först oavsett hur skilsmässan var. Hjälp varandra, ställ upp för varandra och visa barnen att det här kommer att fungera. Sen kan man på sidan ta tag i det som varit i kärleksrelationen, om det behövs för kunna gå vidare. Men det är ingenting som barnen behöver vara en del av, säger Andrea och kommer med ett ytterligare ett viktigt tips: 

– Våga vara lycklig på din barnfria vecka. Jag hade jättesvårt med det i början och kände nästan en skuld över det. Men mår vi bra, så mår barnen bra, tänker jag. Ta tid för dig själv, vila upp dig eller hitta på roliga saker. Det betyder inte att du saknar dina barn mindre för det.

Att våga vara lycklig på sin barnfria vecka betyder inte att du saknar dina barn mindre, menar Andrea Ludquist. Här tillsammans med dottern Olivia.Att våga vara lycklig på sin barnfria vecka betyder inte att du saknar dina barn mindre, menar Andrea Ludquist. Här tillsammans med dottern Olivia.Att våga vara lycklig på sin barnfria vecka betyder inte att du saknar dina barn mindre, menar Andrea Ludquist. Här tillsammans med dottern Olivia.
Att våga vara lycklig på sin barnfria vecka betyder inte att du saknar dina barn mindre, menar Andrea Ludquist. Här tillsammans med dottern Olivia. Foto: Andrea Lundquist/privat

Kloka ord! Vad hoppas du att de som lyssnar på din låt ska få med sig?
– Jag hoppas att min låt kanske kan hjälpa till att sätta ord på känslor man har. Att det finns någon annan som förstår hur det känns och att låten kan vara en tröst. Jag letade länge efter en låt om detta, då jag alltid vänder mig till musik när jag mår dåligt. Men jag hittade ingen riktigt, och då skrev jag en egen.

Andrea Lundquist

Ålder: 31.

Bor: Östersund.

Familj: Olivia, 7, Cornelia, 4, och sambon Mikael. (Och hunden Sigge)

Gör: Skolkurator och musiker.

Aktuell: Med singeln ”Varannan vecka” och nytt album.

”Varannan vecka går mitt hjärta sönder”, sjunger Andrea i låten som hon hoppas ska inge hopp hos andra föräldrar som har barnen hälften av tiden.”Varannan vecka går mitt hjärta sönder”, sjunger Andrea i låten som hon hoppas ska inge hopp hos andra föräldrar som har barnen hälften av tiden.”Varannan vecka går mitt hjärta sönder”, sjunger Andrea i låten som hon hoppas ska inge hopp hos andra föräldrar som har barnen hälften av tiden.
”Varannan vecka går mitt hjärta sönder”, sjunger Andrea i låten som hon hoppas ska inge hopp hos andra föräldrar som har barnen hälften av tiden. Foto: Skivomslag

LÄS ÄVEN: Emil, 31, om varannan vecka-livet: ”Min son behöver alltid sakna någon” 

LÄS ÄVEN: Barn varannan vecka – 5 anledningar att sluta känna skuld