Amningscravings - begäret du inte visste fanns
Amningscravings - begäret du inte visste fanns

Amningscravings - begäret du inte visste fanns

Det pratas inte lika mycket om amningscravings som det gör om gravidcravings. mamas egna undersökningar har dock visat att de är nästan lika vanliga och väldigt starka.

Det finns de som säger att jättemuffinsen borde kallas moderkakor eftersom nyblivna mammor är de enda som pallar att äta upp en hel sådan i en sittning/barnvagnspromenad.

Gemensamt för de flesta amningscravings är att de innehåller rejält med fett och socker. Deras kaloriinnehåll motsvarar heller aldrig den mängd man rekommenderas att äta för att täcka det ökade näringsbehovet som ammande. 

En trebarnsmamma som vi kan kalla Sarah erkänner att hennes längtan efter Frödinge chokladkladdkaka med grädde ibland fick henne att tappa all medkänsla för sin familj.
– Jag köpte bara till mig själv. Åt upp hela och bjöd ingen. Inte ens barnen! En kväll låg jag i sovrummet och halvsov med nyfödd bebis. Plötsligt hör jag hur min kille frågar barnen om de vill ha (MIN) kladdkaka.
– Undan med nyfödd bebis. Jag vrålar från övervåningen (med arg och upprörd röst): ÄT INTE UPP DEN! NI FÅR INTE ÄTA UPP DEN! 

En annan mamma delar med sig av sin fysiskt starka längtan efter små rosa paket:
– Jag blev helt psykstörd om det inte fanns choklad när jag skulle nattamma, allra helst Anton Berghs marsipanbrød. Jag var som en galen person. Eller heroinist, jag minns att jag skakade innan jag fick min marsipanfix.

Den ammande kvinnan drivs ofta av ett begär så starkt att inget kan stoppa henne. Cilla, mamma till tre små rara barn, springer flera gånger i veckan till en specialaffär för att få tag på isländsk chokladlakrits. Hon berättar också att hennes yngsta barn, en liten flicka som fortfarande ammas, avger en god doft av mild lakrits.

Har du drabbats av amningscravings?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!