Allt fler mammor väljer bort kött

Fler kvinnor i barnafödarålder väljer bort söndagssteken och barn växer upp på vegomat. "Jag blir ofta imponerad av vegoföräldrarnas ambitioner och kunskaper", säger nutritionisten Åsa Strindlund.
Ana Udovic

Nej, det är inte problemfritt att smaska i sig kött varje dag. Det börjar sakta gå upp för dem som är intresserade av sin hälsa – och jordklotets (det som våra barn ska ärva, ni vet). Särskilt är det hos just barnfamiljer som medvetenheten börjar öka – är det några som föredrar vegetarisk mat så är det kvinnor i barnafödarålder. Det visar en färsk undersökning som den matfokuserade reklambyrån Food & friends gjort på 1 000 slumpvis utvalda personer.– I genomsnitt är det bara tre procent av befolkningen som följer en vegetarisk diet, säger Lennart Wallander, projektledare och trend-spanare på Food & friends.– Men i gruppen kvinnor 25–39 år ökar det tydligt, tio procent av kvinnorna äter vegetariskt.

Och flest vegetarianer hittar vi i storstäder. Lennart menar att insikten i hur maten påverkar oss, och hur den påverkar jordklotet, har ökat på sistone, precis som intresset för mat blir allt större. Vi vill äta mat vi mår bra av. Så kallad ”brain food”, som är bra för hjärnan, kommer stort och är extra intressant för föräldrar – det pratas om att vissa neuropsykiatriska diagnoser, som adhd, går att behandla genom att lägga om kosten.

Få har missat att rött kött inte ligger på topplistan varken vad gäller hälsan eller klimatet (bara det att det krävs tio kilo foder för att producera ett kilo nötkött!) eller undgått ambitiösa vegomatkampanjer som ”köttfri måndag”. Nyligen kom ett politiskt förslag om att ha en speciell köttskatt, i mama efterlyste mama-bloggaren Kitty Jutbring vegandagis och på nätet finns massor av trådar med frågor kring barn och vegan- eller vegetarianmat. Allt fler snabbmatskedjor med veganmat öppnar i Europa och den hetaste Berlin-klubben just nu, Cookies cream, har inget kött alls på menyn, detsamma gäller Londons gourmetrestauranger Vanilla black och Orchard.– Här i Sverige har vi inte så många rent vegetariska restauranger, men det kan bero på att möjligheten att få vegetarisk mat ökat på de vanliga ställena, säger Lennart Wallander.

Skandaler som när man upptäckte hästkött i färdigmat förändrar också vårt konsumtionsmönster – vi tittar en extra gång på varifrån maten kommer.– Viljan att handla svenskt kött ökade efter hästköttskandalen, säger Lennart Wallander.

Trots att prognosen för 2012 visar en liten nedgång i köttkonsumtionen i befolkningen i stort, äter vi svenskar ändå mer kött nu än förr. Jordbruksverkets siffror visar att köttkonsumtionen ökat 40 procent sedan 1990.– Det finns ett problem med bristen på feedback – människor känner: om jag väljer kött i dag, vad betyder det i morgon? Miljöpåverkan ligger så långt fram i tiden, säger Lennart Wallander.

Nutritionisten Åsa Strindlund ser tydligt att småbarnsföräldrar är intresserade av att ge sina barn vegetarisk eller vegansk mat. Tillsammans med Elisabeth Kylberg har hon skrivit boken ”Grön barnmat” (Gothia förlag), som måste tryckas i nya utgåvor vart fjärde år (senast 2012). När mama ringer är hon precis på väg till bvc för att hålla en kurs i hur man fixar vegetarisk och vegansk barnmat. Hon får ofta frågan om barn som äter veganmat får i sig tillräckligt med protein. Men det är knappast ett problem.– Barn i rika länder som fått i sig tillräckligt med energi får i regel i sig tillräckligt med proteiner. Barn med proteinbrist lever oftast under svåra förhållanden med generellt dålig kosthållning. Vegetarianer är ingen riskgrupp, tvärtom – jag skulle säga att vegoföräldrar ofta har fantastiska ambitioner, god kunskap och vilja att laga nyttig mat, jag blir ofta imponerad, säger Åsa Strindlund.

Den största risken vad gäller näringsbrist är vitamin B12, som inte finns naturligt i växter.

 

– Det känner dagens veganer väl till, och de vet att man behöver välja berikade livsmedel och komplettera med B12-tillskott, säger Åsa Strindlund.

LÄS: Nutritionistens bästa råd till vegan- och vegetarianföräldrar