Aktivitetshets i höst – var går gränsen ­mellan skojig hobby och stress?

Fullt i kalendern? Jamen, det är ju så kul! Tennis, fotboll, dans, gitarr… Men hur många aktiviteter får det egentligen plats i ett skolbarns kalender? mamas skribent Eva Gussarsson funderar över när blir det för mycket.

Ditt lågstadiebarnsom spelar fotboll, tränar friidrott, och har börjat ta gitarrlektioner, kommer hem och säger att nu går alla kompisarna på dans. Samtidigt tröttnar mellanstadiesyskonet på allt och vill bara ligga hemma och spela.

Djupdyk i aktivitetshavet!

Det där med barns aktiviteter är inte helt enkelt. Du vill självklart att dina barn ska vara aktiva, att de ska röra på sig, hitta saker de gillar och inte bara fastna framför någon skärm. Men samtidigt kan alla aktivitetskrav bli stressande. Att hantera sina barns aktiviteter kan ibland kännas som ett deltidsjobb. Det är träningar det ska skjutsas till, gitarr som ska tränas, utrustning som ska tvättas och köpas, turneringar ochtävlingar som ockuperar både semestrar och helger. För att inte tala om alla vardagsmiddagar som stressäts i skift.

"Så kom kraven på matcher och turneringar"

Själv har jag alltid gillat att ha min fritid obokad, så när första barnaktiviteten dök upp i kalendern blev jag stressad. Simskolan gick hyfsat, men när det sedan dessutom blev fotboll ett par dagar i veckan – då började det kännas mycket. Och så kom kraven på matcher och turneringar, ibland nästan varje helg…

För vår familj blev det här för mycket. För andra är det säkert hur kul som helst.

Samtidigt vill jag att mina barn ska vara aktiva och röra på sig! Lösningen blev att de fick hålla på med en sport vardera, vilket också var vad de själva ville.

Josefin Sederlin jobbar som konsult och har fyra barn, Anton och Amanda, 16, Olivia, 13, och Hilma, 10. Både hon och hennes make Tommy är intresserade av idrott, men av olika sporter vilket gjorde att det i början blev väldigt många för deras barn, säger Josefin.

– Vi har velat ge barnen möjlighet att prova på många olika idrotter tidigt för att sedan kunna välja det som är roligast. Sedan har det visat sig att de tycker allt är roligt, så ibland har det varit alldeles för många aktiviteter. 

[adSpace placement="manual"]

– Stundtals är det kaos. En gång glömde vi att hämta Hilma i tennishallen, det var inte helt lyckat. Men vi har bestämt oss för att prioritera barnens aktiviteter. Tillsammans med våra föräldrar har vi ett logistikschema som skulle göra vilken taxichaufför som helst stressad, säger hon.

I perioder så har familjen totalt sex till åtta aktiviteter per kväll. Vilket ändå är helt okej, menar Josefin som ser fördelar både av att hennes barn får mindre tid framför olika skärmar och att de blir pigga av sin träning.

– Och även om det blir sena kvällar så finns energi över till läxor, säger hon.

"Det är viktigt att barnen får röra på sig"

Författaren och föreläsaren Hillevi Wahl gillar aktiviteter och har en aktiv familj, men när hennes barn var yngre sa de själva nej till att dras in i någon aktivitetsstress. När kompisarna försvann på fotbollsträningar, simning och handbollsträning redan i sexårsåldern ville de hellre hoppa studsmatta, cykla, klättra i träd, eller spela boll på egen hand. Nu när de är äldre har Elliot, 12, Movitz, 10, och Lykke, 7, ändå hittat aktiviteter de gillar.

– Det är otroligt viktigt att barnen får röra på sig, att de får glänsa och ha kul tillsammans med andra ungar. Ibland hör jag föräldrar klaga över att barnen bara sitter i spel-soffan. Men det är superlätt att få upp dem därifrån, fråga dem bara om de vill hänga med ut på äventyr!

Efter baletten blir det fotboll!

Hillevi går med Lykke på familjegympa på Friskis och svettis.

– Det älskar hon. Ibland får vi med oss hennes kompisar också. Supermysigt, opretentiöst och spontant, säger Hillevi.

Två till tre schemalagda aktiviteter per vecka och barn är dock absolut max i Hillevis familj. 

– Vi måste hinna umgås! Det måste finnas utrymme för spontanitet. Precis som vi vuxna behöver barn få slappa och ha tråkigt ibland. Det gör dem mer kreativa och nyfikna.

Ska man säga nej även om barnet vill?

– Jag tycker absolut att man kan låta barnen testa allt de vill, säger Hillevi. 

– Surfa på barnens nyfikenhet och entusiasm. Har de redan två, tre aktiviteter på gång kan de kanske testa en ny nästa termin. Vill de testa flera aktiviteter, låt dem hoppa över träning och aktiviteter när de inte orkar. Man måste vara lyhörd. Och förstå att vilan är minst lika livsviktig som rörelsen.

När vi väljer bort en sak säger vi ja till en annan

Hillevi menar att många föräldrar i dag är så ängsliga över att deras barn ska missa något, komma efter eller inte vara lika bra som alla andra barn. Men sanningen är att vi inte missar något. När vi väljer bort en sak säger vi ja till en annan. Vi måste verkligen inte göra allt som alla andra gör. 

– För att barnen ska hitta sina egna förmågor måste de få känna efter, välja själv, vila och fundera.

[adSpace placement="manual"]

Hon beskriver också att det finns ett statustänk i att vara uppbokad. 

– Precis som det för många vuxna är viktigt att ha en full kalender, kan det vara status att ha barn som har det. Både för de vuxna och för barnen själva. Förr lekte barnen i kvarteren med varandra efter skolan och spelade spontanfotboll. Då var det lätt att bara ringa på hos en kompis. Nu ska allt organiseras på bestämda tider och allt ska kosta en tusenlapp per termin, plus kläder och utrustning. Inte konstigt att man blir svettig som förälder, säger Hillevi.

Medlemskap i en idrottsförening kostar ofta minst en tusenlapp, en danskurs kan gå på uppåt 3 000 kronor och ridning och hockey är erkänt dyra sporter. Och ju äldre barnen blir, desto högre krav och kostnader blir det ofta.

– Många föräldrar berättar att aktivitetshetsen håller på att knäcka dem.De far runt mellan jobbet, barnens dans, fotbollsmatcher, träning, teater och pianolektioner som skållade råttor. Och då tänker man stilla att om det känns så för föräldrarna, hur ska det då inte kännas förbarnen, säger Hillevi.

Många, långa – och mysiga – kvällar i stallet.

Vilka aktiviteter passar ditt barn?

Fotboll, ridning och hockey i all ära, men det finns en uppsjö av andra roliga aktiviteter för ditt barn att testa. Är ditt barn nyfiken, energisk eller fysisk – vad passar just ditt barn?

Nyfiken och gillar att pilla:

Robotverkstad, spelutveckling, bygg din egen robot, keramik.

Äventyrlig och energisk:Cirkusträning, parkour, klättervägg, teater.

Gillar musik och dans:Showdans, breaking, hiphop/street, balett, cheerleading, bandverkstad.

Är väldigt fysisk:Amerikansk fotboll, brottning, taekwondo.

Text: Eva Gussarsson

Nu finns mama i nytt appformat! Missa ingenting från din favorittidning. Ladda ned mama nu!

Aktuellt just nu