Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Adiba, 43, lyser upp kända byggnader – för att få en chans att se sonen växa upp

Småbarnsmamman Adiba Barney lever med metastaserad bröstcancer. Nu vill hon synliggöra sjukdomen, som har 100 procent dödlighet. ”Metastaserad bröstcancer är allt annat än rosaskimrande och glammig, och vi som lever med denna sjukdom känner oss osynliga under rosa oktober”, säger hon till mama.

Att oktober kallas den ”rosa månaden” då man världen över uppmärksammar bröstcancer, är det många som känner till idag. Varje år samlas stora summor in till den viktiga forskningen kring bröstcancer, via donationer och kommersiella initiativ. 

mama har tidigare skrivit om svenska Adiba Barney, 43, mamma till Alex, snart 2. Hon har själv haft bröstcancer vid två tillfällen och blev efter tuffa behandlingar friskförklarad. Ett par år efter sin friskförklaring flyttade hon till USA, där hon träffade sin make Chris. I samband med en utredning för IVF upptäckte läkarna att cancern var tillbaka – och att den nu spridit sig till skelett, lungor och bäcken. Cancern hade därmed blivit obotlig, och idag måste Adiba ta 20 tabletter om dagen för att överleva, med svåra biverkningar som följd.

– Metastaserad bröstcancer är allt annat än rosaskimrande och glammig, vi som lever med denna sjukdom känner oss osynliga under rosa oktober. Och vi kommer tyvärr aldrig bli friska, för den här sjukdomen har 100 procent dödlighet, berättar Adiba för mama. 

Adiba hoppas på fler behandlingar som gör att hon kan leva längre

För att belysa just metastaserad bröstcancer (MBC) jobbar Adiba idag hårt för att väcka medvetande kring sjukdomen och påverka såväl politiker och beslutsfattare i både USA och Sverige för att se till att mer pengar går till forskning inom specifikt MBC.

– Ju mer pengar som går till forskning för just metastaserad bröstcancer, desto fler nya behandlingar får vi som gör att vi har chans att leva längre och med bättre livskvalitet.

Tillsammans med organisationen METAvivor och andra som lever med sjukdomen har hon med kampanjen #LightUpMBC bidragit till att lysa upp över 160 olika byggnader och landmärken i framför allt USA. Niagarafallen, Los Angeles flygplats LAX och kända skyskrapor i en mängd olika städer har belysts i turkost, rosa och grönt som är färgerna som representerar metastaserad bröstcancer.

Därför lyser rulltrappan på T-centralen i rosa, grönt och blått

I Sverige har många Stockholmspendlare under veckan kunnat se den rosa-grön-blå rulltrappan vid T-centralen, och det är bara början, tror Adiba. 

– Till nästa år hoppas jag att vi har ett stort antal landmärken från norra till södra Sverige med i kampanjen. Jag har också fått jättefin support i frågan från svenska Bröstcancerförbundet som också pratat mycket om MBC, vilket jag är väldigt tacksam för.

Adiba Barney har nu levt med sin sjukdom under ständig behandling i över fem år sedan hon fick sin diagnos. Endast omkring 25 procent av MBC-patienter lever längre än fem år, enligt Bröstcancerförbundet.

Läs även mamas intervju med svårt sjuka Adiba: ”Min sons skratt förlänger mitt liv”