Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 snygga förvaringslösningar som skapar ordning i leksakskaoset

Visst har vi en tanke om att barnens leksaker ska ha sin plats i barnkammaren. Men det är bara att inse – dockorna, skallrorna och legobitarna ligger över hela hemmet. Ta det lugnt, vi har några tips på snygg förvaring att gömma alla prylar i!

1. Bokhylla med skåp

En stilren bokhylla med både öppen och dold förvaring passar perfekt i vardagsrummet, köket eller matrummet. Vad som döljs i lådan vet bara du. Och barnen. Satsa på en variant där lådan eller skåpet sitter lågt så att barnen lätt kan hjälpa till (we wish!) att städa undan leksakerna. Och glöm inte att förankra den, särskilt om du har knoddar som älskar att klättra!

Bildkälla

2. Portabla vagnar

En färgglad rullvagn, som Ikeas underbara Råskog, är fin i sig men också perfekt att ösa ned utspritt pyssel i. När den är fylld är det bara att rulla in den bakom närmsta dörr eller draperi. Se till att ha burkar och lådor i varierande storlekar inuti så att det åtminstone blir någorlunda sorterat när du häller ned pennorna, pärlorna och legoarmarna.

Bildkälla

3. Koffertar

En gammal koffert duger både som soffbord och till att gömma leksaker i. Eftersom ni förmodligen sällan öppnar den glöms dessutom leksakerna bort och blir som nygamla presenter den dag ni öppnar kistan. Win-win!

Bildkälla

4. Trälådor i retrostil

Sockerlådor eller läskbackar i trä är perfekta att ställa ned böcker i. Sticker de upp lite gör det inget, eftersom barnböckernas omslag ofta är som små konstverk i sig. Om de har hjul kan de dessutom rullas in i barnrummet för tömning. Och det lär ju behöva göras typ varje dag!

Bildkälla

5. Sideboards med hylla

Den nedre hyllan på ett sideboard blir sällan använd på ett smart sätt. Ställ dit några vackra rottingkorgar som du sedan kan städa undan leksakerna i. Bortsett från att det är praktiskt blir korgarna dekorativa.

Bildkälla

6. Förvaringspåsar i tyg

Stilrena förvaringspåsar sväljer det mesta. Satsa på en diskret variant som smälter in med den i övrigt vuxna inredningsstilen (om ni har en sådan!). Istället för att bara ha en kan du placera ut två stycken som du endast fyller till hälften, så syns knappt de röda, gula och blå leksakerna alls.

Bildkälla

7. Stilrena korgar

Korgar med lock är ännu bättre än öppna, och det finns så många varianter. Allt ifrån färgglada till dessa neutrala, det är bara att välja en som passar just din inredningssmak. Tack vare locken syns ingenting av röran inuti, och inte ett enda hopprep hänger utanför. Förmodligen kommer det mesta som ligger i korgen dessutom snart att vara bortglömt skräp, så efter några veckor kan du tömma den på närmaste soptipp!

Bildkälla

8. Bokhyllor med många fack

Det finns otaliga varianter av bokhyllor med kvadratiska fack, som Ikeas Expedit. Arrangera hyllan så att det både finns plats för böcker, vackra stilleben och ett par boxar som du kan gömma barnens prylar i. När du tröttnat på en lådvariant är det bara att byta ut den mot en annan färg.

Bildkälla

9. Tvättkorgar

Tvättkorgar gömmer så mycket mer än smutsiga kalsonger, t-shirts och sparkdräkter. Här kan du kasta ned legobitar, bilar och dockkläder till exempel. Låt tvättkorgarna blanda sig med den övriga inredningen och bär sedan in dem till barnens rum när de är fulla (korgarna alltså, inte barnen :).

Foto: Paulina Arcklin

Bildkälla