9 mammor avslöjar: "Det tycker jag är svårast med föräldraskapet"

En del mammor älskar att vara föräldralediga länge, andra tycker att förskolan är toppen eftersom de gärna vill jobba. mama lät 9 kvinnor svara på fem frågor för att belysa att mammor är – och gör – olika.

I mamas bloggares kommentarsfält och på Facebook blir det ofta långa debatter kring förskola, föräldraledighet, vabb och uppfostran. Trots att tonen ibland är hätsk visar det också på vilket engagemang mammor känner och hur många som vill föra just sin livsfilosofi vidare.

mama ställde fem frågor till nio mammor, och trots att de är och gör olika, har de alla samma mål – att få sina barn (och sig själva) att må bra. Så låt oss stötta och inspirera varandra!

Det roligaste med att vara mamma är att man kan gunga och leka hur mycket man vill!

Diana Goncalves Fragueiro, 31. Har Gabriel, 3,5 år och Matilde, 5 månader. Är gift, bor i Göteborg och jobbar som kontorsadministratör för ett relocationföretag.

Vad tycker du om förskolan?

– Vi har vår son på ett daghem som vi fick i väntan på förskoleplats. Det har fungerat bra eftersom de delar upp det mellan mindre grupp i daghemmet måndag till onsdag och sedan i förskolelokalen med större grupper. Han får båda världarna.

Hur har du och din partner delat upp föräldraledigheten?

– Vi har faktiskt inte delat så mycket på föräldraledigheten. Tyvärr på grund av stora ekonomiska skillnader mellan våra löner. Det är jag som är hemma och har tagit det mesta. Min man har tagit en månad efter dotterns födelse och en månad med sonen.

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Det roligaste är att du har skapat dig två nya vänner för livet. Att se dem utvecklas, komma in i deras personligheter och du kan gunga och leka hur mycket du vill utan problem!

Vilken är största utmaningen med att vara mamma?

– Att se till att man inte "förstör" sina barn. Att man vet att alla beslut man tar påverkar ens barn. Och att kunna dela sig mellan två och inte drunkna i skuldkänslor för att den ena får mindre uppmärksamhet...

Vad innebär ”egentid” för dig?

– Egentid är att ta hand om förhållandet med sig själv, så att man inte brakar ihop av alla måsten. Dottern hade kolik så ibland behövde jag fysiskt lämna mitt hem. Något så enkelt som att handla mat själv eller fika hos en vän kunde göra skillnad.

Blir det fler barn kommer vi dela upp föräldraledigheten mer jämnt!

Therese Krupa Syllner, 35, bloggar på mama under namnet Hormoner & Hemorrojder, är gift med Johan och mamma till Mira, 5, och Morris, 2, bor i södra Stockholm.

Vad tycker du om förskolan?

– Jag älskar den! Pedagogerna, upplägget, kompisarna – allt! De små, små stolarna, allt stolligt pyssel, regler som efterlevs (till skillnad från hemma) – så urgulligt alltihop. Och otroligt mycket lärdomar, såväl socialt som intellektuellt. Ett fett minus är att förskolan är en konstant smitthärd där bakterier och virus florerar fritt. Extra påtagligt i januari, heh.

Hur har du och din partner delat upp föräldraledigheten?

– Jag har tagit klart större del, typ 80-20. Blir det fler barn kommer vi dela upp det mer jämnt!

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Att få leva och verka med små växande minivarianter av sig själv. Att få garva åt deras stolligheter, lyssna till deras tankar och farhågor och att se dem utvecklas och lära sig saker. Och att vara en så otroligt viktig del i andra människors liv är ju onekligen mäktigt.

Vilken är största utmaningen med att vara mamma?

– Att bemästra ett redan bristande tålamod. Att orka vara pedagogisk och förklara hur man menar och varför man säger saker i tid och otid. Att upprätta och hålla på regler och rutiner tycker jag är jättebökigt och rentav tråkigt. Och att våga lita till sin magkänsla och köra på sitt spår. Det är lätt hänt att tro att ens eget sätt är fel eller sämre när man ser vissa i ens omgivning agera annorlunda i olika situationer. Och slutligen – att hantera det många gånger övermäktiga ansvaret! Det är ju trots allt jag som mamma (tillsammans med pappan) som har i uppgift att fostra fram härliga, fina och civiliserade människor. DET känns inte plättlätt alla dagar.

Vad innebär ”egentid” för dig?

– Att få tänka i lugn och ro och vila huvudet utan tjat och gnat om diverse gosedjur eller liknande. Sedan kan det ske i stort sett var som helst – i duschen, på en promenad, i stan på ett fik – där är jag inte så knusslig så länge jag får stillheten.

Jag känner inte att jag har behov av något som heter egentid

Emma Ernemar, 30 år, mamma till Bella 7,5 månad. Bor i Oxie och jobbar som säljare på Twilfit.

Vad tycker du om förskolan?

– Den är bra i sig men jag hade gärna sett att det fanns fler dagmammor att välja på. Jag tycker att det är för stora barngrupper till för lite personal tyvärr.

Hur har du och din partner delat upp föräldraledigheten?

– När Bella var fem månader gick jag tillbaka och jobbade i två månader. Nu är jag hemma igen tills hon är elva månader och då tar hennes pappa över. Vi hade även turen att pappan var hemma i cirka åtta veckor när Bella föddes.

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Att följa Bella i hennes utveckling och att man upptäcker mer saker att göra.

Vilken är största utmaningen med att vara mamma?

– Jag ser det inte som en utmaning på så sätt, jag tycker inte att livet förändrats något speciellt sedan Bella föddes. Utmaningen är väl att få in vagnen i bilen och allt som ska med när man ska iväg och när man har åkt på influensa och försöker få allt att funka ändå. Annars tycker jag inte det är någon utmaning med att få barn.

[adSpace placement="manual"]

Vad innebär ”egentid” för dig?

– Att få duscha ifred. Jag anser inte att man har någon egentid när man skaffar barn. Det är ett val man gjort och då finns inte egentid. Sedan kan man såklart hitta på saker utan barn, men jag känner inte att jag har behov av något som heter egentid.

Inför nästa barn är det min tur att förverkliga mig själv det första halvåret

Cissi Wallin, 31, bloggar på mama, är gift med Linus och mamma till Helmer, snart 2. Bor i Stockholm.

Vad tycker du om förskolan?

– En fantastisk uppfinning för både föräldrar (som inte bara vill leka "björnen sover" hela dagarna utan även dra in cash till hushållet och göra karriär eller vad man nu kallar det) och för barnen som får lära sig att bli samhällsmedborgare, bra kompisar och känna sig inkluderade i ännu ett sammanhang.

Hur har du och din partner delat upp föräldraledigheten?

– I slutändan blev det 50/50, tack och lov. Men första halvåret drog jag tyngre lass eftersom Linus fick kaos på jobbet. Vi tog igen det sedan, och inför nästa barn är det min tur att tuta och köra och förverkliga mig själv det första halvåret så att han får vara hemma mer, komma dit jag är med bebis och så vidare.

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Att se en ljuvlig och mångfacetterad liten avbild av sig själv växa upp och bli sin "egen". Att vara kär som man aldrig varit kär förut. Att se honom upptäcka världen!

Vilken är största utmaningen med att vara mamma?

– Att typ aldrig få sova en hel natt sådär ORDENTLIGT. Att ibland känna att man går sönder av oro och katastroftankar. Att barn är små marodörer med noll självbevarelsedrift…

Vad innebär ”egentid” för dig?

– Det har väl degraderats från typ "en heldag på spa" till "15 minuter inlåst på dass, ignorerandes att viss person version mindre som drar i handtaget och ropar 'mammamamaa hallååå!'".

Jag har varit hemma i 1,5 år med båda barnen och älskar det!

Alexia Kafkaletos, 30, mamma till Naomi, 4, och Corinne, 1. Är sambo, bloggare på mama och bor i Stockholm.

Vad tycker du om förskolan?

– Älskar den! Vi har tur som har våra barn på en förskola med fantastisk personal, som verkligen älskar att vara där. Det smittar av sig på barnen och på oss.

Hur har du och din partner delat upp föräldraledigheten?

– Jag har varit hemma 1,5 år med båda. Älskar det!

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Att jag varje dag får hänga med de coolaste tjejerna jag vet, och skratta åt, och med, dem varje dag. Det ger mig livsglädje.

Vilken är största utmaningen med att vara mamma?

– Att jag ständigt försöker stilla mitt dåliga samvete. "Varför sa jag så?", "Varför lämnade jag idag på förskola, kanske var hon lite sjuk?", "Varför si, varför så...". Och att försöka lära dem saker och samtidigt låta dem göra egna misstag. Ibland kanske man försöker putta dem i en riktning som man själv tycker är bra, men som de själva inte skulle välja.

Vad innebär ”egentid” för dig?

– Det behöver inte vara mer speciellt än att få ett par timmar själv på kvällen i soffan framför en bra serie. Eller att äta frukost ensam innan de har vaknat, det är magiskt.

Jag gillar inte idén om att föräldralediga ska få ha barn på förskolan

Jenny Loman Allali, 43 år, mamma till tre barn på 2, 14 och 17 år. Gift, bor i Borensberg och jobbar som lärare.

Vad tycker du om förskolan?

– Förskolan har för mig alltid varit ett nödvändigt ont. Jag gillar inte att lämna bort mina barn på det viset. Nu när jag har börjat om med en liten igen ,som måste gå till förskolan när vi jobbar, så känner jag att läget på förskolan är ännu värre än när mina äldsta barn gick där. Barngrupperna är större och det är för lite personal. Inte alls bra för små barn! Vi försöker att ha honom där så lite det går. Barn ska först och främst vara med sina föräldrar. Jag gillar inte idén om att föräldralediga ska få ha barn på förskolan på nästan heltid. Tycker inte barn till föräldralediga ska få vara där alls.

Hur har du och din partner delat upp föräldraledigheten?

– Vi delade ganska lika nu med yngsta sonen. Jag var hemma först men började jobba några månader innan Adam fyllde ett, och då tog min man över. De två äldsta har jag med min före detta man.

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Allt är roligt med att vara mamma! All kärlek man både känner och får!

Vilken är största utmaningen med att vara mamma?

– Den största utmaningen tycker jag är att inte oroa sig för mycket över allt som kan hända. Är så otroligt rädd att något hemskt ska hända mina barn. Så min största utmaning är att inte oroa mig.

Vad innebär ”egentid” för dig?

– Jag har inte så stort behov av egentid. Mina barn har alltid fått vara med överallt. Det är så jag själv har växt upp. Mina föräldrar lämnade nästan aldrig bort oss eller skaffade barnvakt utan vi var med dem i stort sett jämt. Det är så jag vill att mina barn ska ha det också. Jag tror att barn lär sig mycket av det och blir trygga. Skulle jag nu ta lite egentid så blir det en långpromenad med hundarna eller så går jag ut till våra fina höns och pysslar om dem lite.

Det är utmanande att sätta sig själv och sitt ego så långt bak på priolistan nu

Kitty Jutbring, 39, gift med Per och har barnen Nikki-Lo, 4, och Kimmie-Kid, snart 2. Bloggar på mama och bor i södra Stockholm.

Vad tycker du om förskolan? 

– Överlag är jag imponerad. Men jag tycker att det finns mycket att göra. Mer resurser, högre löner, bättre villkor, högre status. Det är ju för fasen ett av de viktigaste jobben i världen! Dessutom behöver vi jobba mer på genus- mångfald- och giftfri förskola.

Hur har du och din partner delat upp föräldraledigheten?

– Vi har delat hälften hälften. Vi bestämde att vi måste leva som vi lär och att det inte går att mäta i pengar. Den tid du investerar i dina kids är ovärderlig, och om jag och Per ska hålla på och snacka jämställdhet och att det inte finns nånting som heter ”förstaförälder” så får vi fasen visa det för våra barn också.

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Att få lära sig så mycket från sina barn varje dag och att dessutom få lära känna de här personerna. Vi kan bara forma våra barn lite, de är så himla mycket färdiga personer redan från start. Det är en lyx att få bevittna avslöjandet av den lilla människan från dag ett! Men också att få ifrågasätta, bryta normer, skapa nya traditioner och vanor tillsammans med barnen.

Vilken är största utmaningen med att vara mamma?

– TÅLAMODET! Och att behöva sätta sig själv och sitt ego så långt bak på priolistan så att det nästan inte får plats på pappret längre. Fast, såklart att vi ibland drar fram egot ändå för att må bra. Att inte ha sin släkt i samma stad är också jobbigt. Släkt som i barnvakter, vill säga, det är tufft!

Vad innebär ”egentid” för dig?

– Va?! Vad hette det sa du? Skämt å sido, det innebär att få göra någonting samtidigt som jag totalt kopplar bort ansvaret för kidsen. Jag behöver inte vara ensam, men jag behöver göra något jag gillar som laddar upp och ger och skapar energi, inte bara tar.

Småbarnsåren går så fort och jag tänker verkligen ta tillvara på all tid jag kan få med det bästa jag har

Linda Kristensen, 34, är sambo och har tre söner på 5, 3 och 1 år, bor utanför Varberg och är utbildad förskollärare men är nu föräldraledig sedan juli 2013.

Vad tycker du om förskolan?

– Jag ser förskolan som ett bra komplement till hemmet. Tyvärr är barngrupperna alldeles för stora och personalen för få så det är svårt för många att få en fungerande pedagogisk verksamhet. För att citera barnmorskan och psykoterapeuten Louise Hallin angående barns vistelsetid på förskolan: "Ju mindre tid, ju senare i livet, desto bättre".

Hur har du och din partner delat upp föräldraledigheten?

– Med vårt första barn delade vi på föräldraledigheten; jag var hemma första året och min man i åtta månader efter det. Sedan vårt andra barn föddes 2013 har jag varit hemma hela tiden. Tanken var att min sambo skulle vara föräldraledig hösten 2015, men eftersom jag blev gravid med vårt tredje barn som var beräknad till december det året fortsatte jag att vara hemma. Tanken är att vara hemma till hösten 2018 och då får sambon ta vid.

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Det bästa med att vara mamma är att uppleva en villkorslös kärlek. Jag känner mig så lyckligt lottad som har fått livets bästa gåva vid tre tillfällen. Att få följa mina barns vardag, att få se och dela deras glädje och framgång, det är en obeskrivlig känsla.

Vilken är största utmaningen med att vara mamma?

– Det är att bli lika god förebild som mina föräldrar varit under min uppväxt. Att fostra barnen till bra medmänniskor och hjälpa dem att få bra självtillit för att klara sig i livet. En annan utmaning är även att kunna hantera och bemöta barnens "icke-önskvärda-beteenden" på ett vuxet sätt.

Vad innebär ”egentid” för dig?

– Egentid för mig var när vår hund levde; att gå ut en långpromenad med honom när sambon kom hem från jobbet. Det senaste halvåret har jag försökt att en kväll i veckan umgås med mina systrar eller vänner. Egentid för mig är även på kvällarna när barnen lagt sig. Den egentiden räcker gott och väl för mig. Småbarnsåren går så fort och jag tänker verkligen ta tillvara på all tid jag kan få med det bästa jag har i mitt liv – mina barn.

Innan jag själv fick barn hade jag aldrig kunnat tro att något så "naturligt" som att vara förälder kunde vara så utmattande

Sofia Falk, 39, bloggar på mama under namnet Hormoner & Hemorrojder, är gift och har sönerna Malte, 5, och Harry, snart 2, bor i norra Stockholm.

Vad tycker du om förskolan?

– Att den är världens bästa grej. Jag har själv jättefina minnen från när jag gick i förskola så för mig har det aldrig varit någon tvekan om att den är fantastisk. En oväntad bonus är att förskolan även har stärkt mig som förälder, det vill säga vi päron får ju också lära oss ordning-och-reda-knep eller kanske bättre sätt att kommunicera med barn på.

Hur har du och din partner delat upp föräldraledigheten?

– Med första barnet tog jag den allra största delen och med andra barnet var vi föräldralediga samtidigt, men på olika veckodagar, efter några månader. Magnus var hemma tre dagar i veckan och jag två. Asbra!

Vad är det roligaste med att vara mamma?

– Att få barnsla sig och dansa loss! Rita! Att göra sådant jag slutade med för länge sedan för att jag inte tyckte att jag var bra på det. Och helt enkelt att få vara någons bästa lekkamrat, kudde och sjukvårdare. Och – KLYSCHVARNING – att få älska någon ovillkorligen.

Vilken är största utmaningen med att vara mamma?

– Tålamodet, utan tvekan. Jag är en vulkan av rabies minst en stund varje dag, när de tjatar, gnäller, kastar och skriker. Innan jag själv fick barn hade jag aldrig i min vildaste fantasi kunnat tro att något så "naturligt" som att vara förälder kunde vara så fruktansvärt utmattande.

Vad innebär ”egentid” för dig?

– Ro i tanken. Energigivande. Behöver inte vara så avancerat, bara att få sitta stilla hemma och höra kaffebryggaren puttra medan jag läser tidningen. Och att vakna långsamt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!