6 saker alla måste sluta säga till mammor – NU!

Har folk åsikter om din amning och tycker pappan är duktig som ”barnvaktar”? Hävdar de att du är känslig när du säger ifrån? mamas roliga LISA ERIKSSON listar 8 saker mammor inte orkar höra mer.

1. ”Var är barnet?”

Har du gått utanför dörren utan bebis när hen är under ett halvår? Då har du troligtvis träffat människor med jätteförskräckt uppsyn, som säger ”VAR HAR DU BEBISEN?!”, som att hen ligger kvar i kundvagnen på Coop. Detta brukar nog inte hända pappor, för många verkar nämligen tro att pappan är helt oduglig under barnets första tid. Det finns till exempel de som säger ”Jahaaa, bebisen är med din mamma eller syster? Eller en kompis?” när de insett att bebisen inte är på Coop.

2. ”Du måste ju fortsätta amma/Du måste sluta amma nu.”

Att vilja sluta amma ”för tidigt” är bland det mest provocerande man kan göra. Det är även provocerande att amma för länge. Är det inte fruktansvärt komiskt? Finns det någon PK-gräns som alla tycker är okej? Runt 10 månader kanske? Lite som grejen med avokador. Ät den inte, ät den inte, ät den inte – ÄT NU – sorry nu är det för sent för nu är den övermogen. Lita på att bröstinnehavaren har en bra anledning. Det är inte som att hon ba ”WOW vilket otroligt smart lifehack att man kan använda sitt eget bröst för att mata barnet, det hade jag aldrig kommit på om det inte var för dig hjärtögonsmiley!”

3. ”GUD vilken snäll och duktig man du har som tar barnen så att du kunde komma iväg på fest.”

Otroligt vanligt beteende bland folk. Pappor är inte snälla som vaktar sina barn, de gör bara något helt självklart. Det är GANSKA irri för mamman att höra detta, i alla fall när det aldrig är någon som säger att hon är snäll och duktig när pappan är på Fifa-kväll.

4. ”Jag skulle ALDRIG lämna mina barn så länge på förskolan.”

Okej. Men nu är det ju så att barnen ÄR så länge på förskolan. Så då blir det ju ganska taskigt att säga så. En sak som kanske kommer som en överraskning är att alla som har barn VILL vara med dem. Samvetssköljningen sköter sig själv när barnet sitter där ensamt och pärlar med en pedagog fast man har sprungit för livet från jobbet. Om det är så att du har ett fett arv som gör att du inte behöver jobba, KUL FÖR DIG, VERKLIGEN, men alla har inte det och det betyder *surprise* inte att de älskar sina barn mindre.

5. ”Du är så känslig. Sluta lyssna på andra.”

Oavsett vilka råd man får så kan det ju verka objektivt självklart att man inte behöver lyssna, utan göra det som är bäst för en själv. Problemet är att man ÄR känslig som nybliven mamma. Man vill göra rätt och kan känna sig världssämst av att någon säger att man gör fel, ÄVEN om man innerst inne inte håller med. Därför är det så viktigt att folk inte är cocky och säger HUR SAKER SKA VARA. Tycker man att man har the ultimate svar behöver inte det betyda att det är rätt för alla, och vill man ge råd finns det tusen sätt att göra det på som inte är dömande och nedlåtande.

6. ”Åh lilla vän NUUUUU kommer mamma.”

Alltså, barnet gråter inte för att det längtar efter mamman och hatar att vara i sin pappas famn. Barnet är förmodligen bara allmänt barnargt. Eller möjligtvis argt för att det står en främling och klappar det på huvudet och förolämpar dess far.

Du kanske även vill se vackra bilder på Charlotte Perrelli och tre andra kändismammor som ammar sina barn?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!