8 saker du vill veta innan BB!

8 saker du vill veta innan BB!

Tjena kontrollfreaket! En del saker är bra att ha fixat innan förlossningen sätter igång. Checka mot vår ”På väg till bb!”-lista.

Packat väskan?

För många själva symbolen för den där magiska åkturen som för alltid ska förändra ditt liv. (På sidan 120 får du sköna och snygga och praktiska tips!)

Föräldra­ledigheten

Fyll i jobbiga papper så du slipper hålla på med det när du ska koncentrera dig på att få fason på blöjbytning, amning, föräldrafika och annat viktigt – då vill du att pengarna ska rulla in så du kan köpa den där retrobodyn. Kontakta Försäkringskassan i dag (www.forsakringskassan.se)! Föräldraledigheten är 480 dagar. 390 av dessa är ersättningen enligt sjukpenningsnivå (SGI). Man får 80 procent av inkomsten och taket är 33 000 kronor. Resten av dagarna, 90 stycken, kallas lägstanivådagar och ger 180 kronor per dag. Har man låg SGI eller ingen alls får man ersättning enligt grundnivån. Vissa arbetsplatser betalar 90 procent av lönen under några månader, kolla om det gäller din!

Vem tar du med?

Om din partner blir hispig i dramatiska situationer (eller om du är ensam mamma), kanske du hellre har med dig din mamma, syster,  kompis eller en stöttande doula. hitta en egen på www.doula.nu! 

Smärtlindring? 

Ja, vilken ska du ha? Den saliga epiduralen eller ingen alls? All smärta är indivduell, men det är nog bra att
sondera terrängen.   

Bilbarnstolen?

Ni ska hem också och där ska ert lilla knyte, hur osannolikt det än verkar (bebisen kan ju knappt hålla upp huvudet!), sitta i en bakåtvänd bilbarnstol
 

Kameran? 

Tänk om du glömmer kameran. Konsultera din partner om var (underlivsförevigande
eller ej) och när klickandet ska pågå. Men efteråt brukar alla vara redo för en nöjd pusta-ut-bild. 

Testat för Strep B? 

Grupp B-streptokocker (GBS) bärs av var tredje kvinna i fertil ålder och är en bakterie som finns i
tarmen och därför ofta på huden i underlivet. Närheten till analöppningen gör att GBS kan ta sig in i slidan
eller urinröret. Om man är gravid och får infektionen märks oftast ingenting, dock kan man drabbas av
urinvägsinfektion. GBS kan överföras till barnet under graviditeten, men det är vanligast att bebisen
smittas – om den gör det – under förlossningen, och det är inte så bra. Prata med din barnmorska och be att få testa dig för GBS om du är orolig. Har du infektionen behandlar man med antibiotika (penicillin) under
graviditet och förlossning.
 

Telefonboken? 

Nuförtiden hinner man knappt landa i chocken att man överlevt förlossningen, innan en stressad barnmorska nästan knuffar ut en från bb. Således inte så mycket tid att ta emot besök i den trånga sjukhussalen (som därtill kan ha restriktiva tider för främmande). Dock kan man passa på att ringa släkt och vänner och meddela den glada nyheten, så de kan börja baka bullar för uppvaktning på hemmaplan. Men låt dem veta att det för all del kan dröja, först lugn och ro för lilla nya familjen!

Publicerad i mama Gravidbibel 1, 2008.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!