Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vem ska vabba?

Vem ska vabba? Kanske farfar? Här är 7 tips från föräldrarådgivare Ingegerd Gavelin för dig som ofta hamnar i bråk om vabb! 

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Ingegerd Gavelin är föräldrarådgivare och socionom. Ingegerd är också mindfulnesslärare och står bakom appen Mindfulness för föräldrar.

”Vem ska vara hemma? Jag tog förra gången!” När febertermometern visar 38 grader är det lätt att temperaturen stiger även i förhållandet. Att man hamnar i en konflikt är inte konstigt. Vabb-dagarna dyker ofta upp plötsligt, och det är obönhörligt; någon måste vara hemma. Vi frågade föräldrarådgivaren Ingegerd Gavelin om hennes tips för att minska bråken mellan dig och din partner (och förhoppningsvis göra vabbandet mer rättvist).

Läs också: Vabba eller inte – så vet du

1. Planera veckan i förväg ”Titta i kalendrarna. Bestäm, om det är möjligt, i förväg vem som tar eventuell vabb dag för dag.”

2. Se det från den ljusa sidan ”Om det går, se det som att ni fått en mysig dag utan måsten!”

3. Om barnet hört er bråka om vem som ska vara hemma ”Barn har lätt att ta på sig skuld; ’jag har feber, därför bråkar mamma och pappa’. Sådant känner även en 2-åring. Prata med barnet: Vad hörde du att jag sa? Vad tänkte du då? Visa på kvällen att ni är vänner igen. Barn måste inte leva i ett konfliktfritt hem men mår bra av att se att konflikterna blir lösta.”

4. Gör det som funkar bäst för er ”Det måste inte vara dåligt att en förälder tar allt vabb. Men man måste prata, så man inte fastnar i mönster som leder till att en av er känner sig bitter.”

5. Tala med din arbetsgivare ”Berätta för din chef hur ni tänker kring vabbandet i familjen, till exempel om ni kör varannan dag eller varannan vecka.”

6. Vobba – att jobba och vabba ”Om det är något våra barn önskar så är det att vi ÄR med dem, men att kolla jobbmejlen en kort stund några gånger är ingen fara.”

7. Engagera ditt nätverk ”Är du ensamstående blir nätverket extra viktigt. Kanske kan en vän eller släkting ta över den tillfälliga föräldrapenningen och vabba i ditt ställe någon gång ibland.”

Här kan du läsa fler artiklar av och med Ingegerd Gavelin.

Om Ingegerd Gavelin

Ingegerd Gavelin är föräldrarådgivare, socionom och mindfulnesslärare. Senast var Ingegerd verksam på Klarahusets föräldramottagning i Stockholm. Ingegerd Gavelin har skrivit flera böcker, bland annat Att möta sitt barn och sig själv och Lita på din tonåring – om trots och tillit, och står också bakom appen Mindfulness för föräldrar som finns att ladda ner i App Store. Ingegerd Gavelin bloggar på Vardag & Förundran.