Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Johanna Hagbard/Rebecca Martyn

7 bästa tipsen för att lyckas med barnrummet

Vi har samlat sju smarta tips på hur du lyckas skapa ett riktigt härligt barnrum – där kidsen faktiskt vill leka. 

Idétorka till barnrummet? Ta hjälp av sju prima tips!

1. Smart förvaring

Gör förvaringen till en del av rummet och slipp fula garderober (och fallrisken!) Foto: Johanna Hagbard

Hand upp den som någonsin upplevt ett städat barnrum (i mer än fem minuter…)? Men det går att i alla falla underlätta städningen en aning – genom bra förvaring och härliga korgar som gör det lätt att i alla fall försöka få barnen att hjälpa till. Som hemma hos Axel, 2. Där består förvaringen bland annat av fina tygpåsar och inbyggda garderober.

Här hittar du fler tips och bilder från Axels rum.

2. Inred efter olika teman

Inred efter ett specifikt tema som barnet gillar. Leta på loppis och blanda leksaker med "riktiga" prylar för bästa känslan. Foto: Rebecca Martyn

Utgå från barnens intresse när ni planerar inredningen. Hemma hos Ville, 2, och hans syskon är rummen inredda efter olika teman. I Villes rum är temat "resa" med flygmaskins-tapet och jordglober. Färgerna i rummet går i mörkblått med metallinslag, och den stora världskartan förstärker inte bara temat utan blir en perfekt motpol till den mörka och detaljrika tapeten.

Här kan du få fler tips från Ville och hans syskons rum.

3. Låt barnen vara med och påverka

Ta hjälp av barnen! Det är deras rum så låt dem vara med och fynda inredning de verkligen gillar. Foto: Johanna Hagbard

Involvera barnen i inredningen – det är ju deras rum det handlar om. Mira, 3, får ofta hänga med mamma på fyndjakt – oavsett om det är på loppisar eller i vänners garage. Enligt Miras mamma Ruta är det viktigt att ett barnrum inspirerar till lek och att allt i rummet får lekas med.

– Jag tycker om gamla, riktiga saker som Mira får leka med. Jag fyndade en gammal telefon på loppis som hon älskar. Samma sak med riktiga köksprylar, hon älskar att laga och bjuda på mat!

Här kan du se få fler tips från Miras rum.

4. Förvandla sängen till koja

Bygg in sängen i en koja – behöver varken vara dyrt eller krångligt. Foto: Johanna Hagbard

Dubbla användningen! Gör sängen extra mysig (och inbjudande) genom att bygga en egen sängkoja – som hemma hos Alexius, 2,5.

Här kan du hitta fler tips och bilder från Alexius rum.

5. Tänk på golvet!

Tänk på golvet! 90% av leken sker ju där. Heltäckningsmatta är mjukt att vara på och dämpar ljudet från slamriga saker. Foto: Johanna Hagbard

Utgå från barnen: var leker de? Fokusera nedåt och inred med lekvänliga mattor och sköna material. Hemma hos Mira, 3, har hennes föräldrar valt att lägga in en heltäckningsmatta för en varmare känsla i rummet – men också för att den dämpar ljudet från slamrande prylar otroligt bra.

Här kan du få fler tips och bilder från Miras rum.

6. Lek med spännande detaljer

Var kreativ! I den här familjen har man gjort lampor av olika bokstäver – perfekt för att öva på alfabetet. Foto: Rebecca Martyn

Inred med roliga prylar som uppmanar till nyfikenhet och interaktion. Hemma hos syskonen Ville och Charlie pryds ena väggen av en massa udda, hemmagjorda bokstavslampor.

– Barnen gillar verkligen bokstavsväggen, och samtidigt som den är kul och snygg är den också väldigt bra att använda när man vill öva på både färger och alfabetet, säger mamma Malin.

Här hittar du fler tips och bilder från Ville och Charlies rum.

7. Våga mönstermixa

More is more! Blanda mönster och figurer hej vilt – ju mer desto roligare! Foto: Cecilia Möller

Ett barnrum ska vara kul! Är det någonstans i hemmet du verkligen kan ösa på med lek och kreativitet så är det i barnrummet. Som hemma hos Millie, 3 som har en helt egen magisk liten värld full av fantasifigurer och olika mönster!

Här kan du få fler tips och bilder från Millies rum.