6 saker jag lärde mig efter att ha arrangerat mitt första barnkalas

mama-medarbetaren Lisa Nylén ställde till med 5-årskalas – och fick nya erfarenheter.

Sedan min son fyllde ett år har vi bjudit in släkt och vänner på tårtkalas, men i år var det dags för en ny erfarenhet – barnkalas för kompisar från förskolan.

Efter att ha arrangerat mitt första riktiga barnkalas har jag nu lärt mig saker som jag ska ta med mig till nästa år – och som kanske kan inspirera andra kalasnoviser!

1. Två timmar är extremt lång tid

När jag trodde att kalaset hållit på i en timme tittade jag på klockan. Det hade gått en kvart. Nästa år kör vi 90-minuterskalas.

2. Barn glömmer

Strax innan kalaset skulle starta började min son prata om tårta (som vi kommit överens om att skippa), lekar (som vi inte förberett) och en tröja som visade sig vara försvunnen. Panik! Så fort gästerna anlände hade han dock glömt alla omöjliga önskemål.

3. Lek går före fika

Att försöka få åtta femåringar att sitta ned för att fika är tydligen omöjligt. Barn har uppenbarligen inget behov av socker när det väl serveras. De vill hellre leka. Varför sa ingen det innan vi köpt sju sorters kakor?!

4. Vindruvor bräcker småkakor

Och på tal om kakor – vad åt barnen? Vindruvor. VINDRUVOR! och marschmallows. Nästa år blir inköpslistan väääldigt kort.

5. Barn vill inte bli styrda

Att försöka få födelsedagsbarnet att inte öppna alla Legoförpackningar under själva kalaset var lönlöst och det fanns inget intresse av uppstyrda jippon. Ungarna var som nöjdast när de fick leka fritt och dessutom är femåringar grymma på att bygga Lego (inga bitar försvann!).

6. Föräldrafritt är en hit

Vi rekommenderade alla föräldrar att lämna sina barn eftersom min teori lyder "färre föräldrar – lugnare kalas". Dessutom slipper man koka kaffe! Ingen slog sig och det uppstod inga bråk – men jag och min man kontrollräknade ungarna ungefär en gång i minuten!

Sååå… Bara 365 dagar kvar till nästa kalas alltså…

Vill du läsa fler krönikor om föräldraskap? Följ mama på Facebook, så missar du inget!

Läs mer på kalastemat:

Sofie Sarenbrant: ”Sluta kalasmobbas!”

21 härliga minnen från våra barnkalas (innan vi behövde fixa något själva)

13 stadier du går igenom varje gång du fixar barnkalas

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!