Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: Liderina

4 mammor som startade eget under mammaledigheten: "Barnen är med på allt"

Många drömmer om det – och ­några ­vågar. mama har träffat fyra ­inspirerande mammor som tog steget och satsade på sina drömmar under föräldraledigheten.

Lisa Nylén

Kristin grundade barnklädesmärket Gardner and the Gang: "Mitt jobb är mer än ett jobb, det är en livsstil"

KRISTIN NYSTRÖM

Ålder: 38.Familj: Maken Fredrik, 41, döttrarna Ava, 6, och Florence, 4. 

Bor: I Dubai.

Gör: Designer och grundare av barnklädesmärket Gardner and the Gang.

Tidiga morgnar och sena kvällar – att det är slitsamt att starta eget mitt under småbarnsåren är inget Kristin Nyström, designer och grundare av framgångsrika barnklädesmärket Gardner and the Gang, sticker under stol med. Men mitt i livspusslandet har hon också hittat sin drömtillvaro.

Kristin Nyström är grundare av Gardner and the Gang.

– Allt började med att min lärare i grafisk formgivning sa att jag borde göra något med mina illustrationer. Själv tyckte jag inte att jag ritade tillräckligt fint, men han pushade på. Ava var tio månader då och det pågick en ständig jakt efter snygga leggings till henne. Jag har alltid varit intresserad av mode, så när läraren fixade en tryckkontakt tog jag chansen och testade att designa några leggings och t-shirtar.

Vad är tanken bakom karaktärerna du illustrerar?

– Jag vill att barn ska förstå att det är okej att vara precis som man är. Alla karaktärer är lite ”goofy”, lite annorlunda, just för att visa att det blir coolt när man vågar vara sig själv.

Du blev snabbt en snackis i bloggar och sociala medier, hur gjorde du?

– Jag tror att det var helt rätt tid. Instagram var inte lika stort för sex år sedan, det var lättare att nå fram. Sedan tror jag att den omedelbara reaktionen för många var – och är – att kläderna är lite knäppa. I dessa minimalistiska och avskalade tider sticker vi ut.

Det är full fart på yngsta dottern Florence!

Hur mycket betyder det att Victoria och David Beckhams dotter går i dina kläder?

– Svårt att säga, men den gången då det florerade en bild på David med Harper som var klädd i regnjacka och stövlar från Gardner and the Gang sålde de slut på tre dagar.

Ni fick två barn på kort tid, hur gick familjepusslet?

– Jag insåg tidigt att vi skulle behöva hjälp. I början hade vi barnvakt tre timmar om dagen i tre dagar, men det dröjde inte länge förrän vi fick utöka det. När jag blev gravid igen var företaget i ett läge då jag behövde ta ett expansionssteg om jag verkligen skulle satsa på det. Jag åkte till Kina när jag var i vecka 30. Det var så här i efterhand helt vansinnigt.

Vad är fördelen med att driva eget under småbarnsåren?

– Trots att jag har jobbat mycket har jag varit väldigt nära och delaktig i mina barns liv i många år. Jag har alltid arbetat hemma.

Har du fått försaka något?

– Jag har aldrig suttit och njutit fullt ut av bebistiden, det har alltid funnits en liten inre stress som pockat på. Florence var bara sex veckor när hon följde med till modeveckan i Paris. Hon låg i vagnen och jag tänkte att "gud, jag är galen…".

Hur ser en vanlig dag ut?

– Jag går upp runt kvart i fem och jobbar tills Ava och Florence vaknar. Vid sju, när min man kör dem till skolan och förskolan, fortsätter jag jobba tills jag hämtar dem vid 13. På eftermiddagen försöker jag ha tid med barnen, jobbet tar jag på kvällen. Visst är det slitsamt emellanåt, men så är det nog för många småbarnsföräldrar.

Gardner and the Gang kännetecknas av sina härliga prints.

Ditt bästa minne hittills?

– Ett är såklart när jag blev utnämnd till Årets barnklädesdesigner 2014 av mama. Ett annat är när jag gjorde en kollektion med skådespelerskan Jaime King. Hon skrev ett direktmeddelande till mig på Instagram, att hon älskade mina kläder och frågade om jag kunde skicka lite till hennes barn. Hon har ju varit modell och jag hade precis följt hennes serie "Hart of Dixie", så jag visste mycket väl vem hon var, men jag trodde först inte att det kunde vara hon på riktigt. Efter några Skypesamtal träffade jag henne i LA och frågade om hon ville göra något ihop. Jag tänkte en t-shirt, men hon ville göra en hel kollektion. Superkul!

Vad har varit din största utmaning?

– Att inte ta saker personligt. Om det så bara är en knapp som ramlat av kan jag bli helt nedslagen och grotta ner mig i det. Jag vill att det ska vara hundra procent perfekt och då får man lätt prestationsångest. Nu har jag fler personer omkring mig, vilket hjälper mycket.

Har du något tips om man vill förverkliga sin företagsidé?

– Om du tror på det – satsa! Det är en fördel att ha en investerare i början, vilket jag inte hade. Var beredd på att jobba mycket. Jag räknar inte med semester eller ledigt på helger, men mitt jobb är mer än ett jobb, det är en livsstil.

Två framtidsdrömmar för Gardner and the Gang?

– Fler samarbeten och en butik i Stockholm.

Aysha Jones startade normkritisk modellagentur: "Mina barn hänger med på allt!"

AYSHA JONES

Ålder: 32.

Familj: Barnen Nasir, 12, Sohna-Selam, 7, och Pa-Sulayman, 6.

Bor: Tensta, Stockholm.

Gör: Stylist, makeupartist och grundare av modellagenturen LeNoir Agency (före detta Africa Fashion Week Stockholm), nätbutiken L'Imperatrice & L'Homme, Ious och kaféet Kerr Jollof.

När Aysha Jones, grundare av modellagenturen LeNoir Agency, fick sitt första barn blev de kvar på sjukhuset i ett halvår. Där hann hon tänka – och hitta mod att ta nästa steg i karriären och starta eget. I dag slåss hon mot normer genom en rad initiativ inom den svenska och gambiska modevärlden.

Aysha Jones

– När jag var liten drömde jag om att bygga ett hus med vitt staket till min mamma, jag drömde om ett bättre liv för min familj. Jag är född i Gambia, uppvuxen i en förort till Örebro och sedan Tensta, och det har gjort mig till en typisk förortstjej, kaxig och med mycket skinn på näsan. Jag modellade som ung, så efter studenten åkte jag till London för att bli nästa Naomi Campbell, men det slutade med att jag blev på smällen.

Du var bara 20 när du fick barn, hur var det?

– Omtumlande. Min son föddes med autism, asperger, adhd och en lättare utvecklingsstörning. Nu tackar jag honom för allt han lärt mig. Tidigare hade jag alltid näsan uppe i vädret, nu vet jag att vem som helst kan brytas ned. Det handlar om att plocka upp livet igen och vara ödmjuk inför vad det ger och tar ifrån en.

– Jag fick gå igenom många tuffa saker som ung, men det har gjort mig oövervinnerlig. Nu kan jag ta att en affärsidé spricker eller att jag förlorar på tok för mycket pengar på en "genialisk idé" som inte höll. Jag vet att jag alltid reser mig om jag bara fortsätter att knata.

Redan på BB bestämde du dig för att bli egenföretagare, berätta!

– Min son föddes med tarmvred så vi bodde på sjukhus i ett halvår. Då hinner man tänka. Kan jag något annat än att se söt ut? Det skulle bli svårt att få jobb eftersom jag bara klarat gymnasiet med nöd och näppe. Jag insåg att enda chansen att fortsätta jobba inom mode, men inte som modell, var att starta eget.

– Efter den tuffa starten som mamma åkte jag till Gambia för att hitta mig själv. Där la jag grunden för vad som sedan blev Gambia Fashion Week och startade landets första modellagentur. Där träffade jag också mina barns pappa, och på grund av min sons komplikationer flyttade vi hit igen.

LeNoir agency fokuserar på minoriteter och är normkritiska när de väljer modeller. Foto: Fredrik Karumo

Och då fortsatte du företaget i Sverige?

– Ja. Jag blev gravid igen nästan direkt när vi kom hit. Då hade jag redan kickat igång företaget här, bland annat fröet till Africa Fashion Week Stockholm, numera LeNoir Creative Week, där vi fokuserar på minoriteter och är mer normkritiska kring valet av modeller, designers och varumärken. Jag startade modellagenturen jag driver i dag.

Vad är fördelen med att starta eget som föräldraledig?

– All tid! Du har ingen annan att konversera med förutom dig själv och dina tankar. Då hinner du tänka igenom, göra research och lägga upp en plan. Jag satte alla grunder, gjorde hemsida och nätverkade på sociala medier – sådant man hinner när man ammar.

Vad driver dig?

– Normkritik och mångfald. När jag fick min dotter ställdes jag plötsligt inför allt som jag själv fick gå igenom som ung: att alltid vara ensam svart eller ensam icke normativ i alla konstellationer. Hur ska hon hantera sådant som sätter spår? Nu när min son är äldre ser jag också vilka svårigheter han ställs inför. Mångfald handlar inte bara om hudfärg, utan om att alla ska få vara den de är.

Vad är fördelen med att vara mamma och företagare?

– Att allt du lär dig av dina barn – nyfikenheten, frågvisheten och äktheten – tar du med dig i din business, vare sig du är medveten om det eller inte. Du blir mer ödmjuk när du är mamma, du förstår andra bättre, att alla har sin historia och sitt vardagspussel. Samtidigt gör mammalivet dig mer alert, du måste få saker gjorda och kan inte tacka nej till ett uppdrag – du har barn att försörja.

Ayshas dotter ­Sohna-Selam hjälper gärna mamma på jobbet! Foto: Baraka Yamato Bakati

Hur involverade är barnen?

– De hänger med mig på allt. Min dotter är min lilla stylistassistent. Hon var nyligen med mig och stylade till en föreställning på Stadsteatern i Stockholm.

Vad har du på gång just nu?

– Nu jobbar jag med nästa års LeNoir Creative Week. Jag håller också på med en normkritisk modelltävling som heter Queen of the Runway. Tidigare har vi rört oss mycket i förorten, men till nästa år vill vi vara i city. Vi satsar på Grand Hôtel eller något av Stockholms slott.

Läs också: Dags för ny karriär? Uppfyll din dröm och byt jobb under föräldraledigheten

Josephine och Caroline startade Cotton Stories: "Barnenär alltid med oss på jobbet"

JOSEPHINE EKLUND

Ålder: 30.

Familj: Sambon Joakim, 32, och barnen Joy, 5, och Jolie, 10 månader.

Bor: Trångsund, Stockholm.

CAROLINE EKLÖF

Ålder: 29.

Familj: Sambon Robert, 32, och dottern Filippa, 2.

Bor: Stockholm.

Caroline Eklöfs och Josephine Eklunds Cotton Stories – som gör akvarelltavlor av ultraljudsbilder – föddes ur deras värsta mardröm. Ett år senare firar de framstegen med alkoholfri champagne mellan amningarna.

– Vi träffades på vår förra arbetsplats, som var enormt inspirerande. Men plötsligt blev vi båda uppsagda. Jag hade precis gått på mammaledighet och Carolines dotter var ett år. Mitt i den här krisen hittade vi varandra, berättar Josephine.

– Vi ville vara kvar i en miljö med drivna tjejer som rattar barn och karriär samtidigt. Det var då vi bestämde oss för att starta något ihop. Jag kan måla, Josephine har hjärnan och kan PR – en perfekt kombination, säger Caroline.

Caroline Eklöf och Josephine Eklund.

Hur kom ni på idén att måla ultraljudsbilder?

– När jag var gravid gjorde jag ett tidigt ultraljud. På skärmen såg jag min bebis ta upp handen, som att hon vinkade. Jag fick inte med mig någon bild, men jag blev så tagen att jag var tvungen att snabbt måla det jag sett när jag kom hem. Ett år senare, när Josephine var gravid med Jolie, målade jag av hennes ultraljudsbild, säger Caroline.

– Den var så fin och jag tänkte att det här måste vi göra något av. En ultraljudsbild bleknar ganska snabbt, på det här sättet kan den förevigas och bli en bebis första selfie, säger Josephine.

Hur fick ni igång försäljningen?

– Vi la upp målningen av Jolies ultraljudsbild på Instagram och responsen sköt i taket direkt, säger Josephine.

– Många hörde av sig och ville beställa målning på sina bilder. Vi hade inte ens hunnit registrera företaget, säger Caroline.

Bebisens första selfie!

Vad är styrkan i att starta något som föräldraledig?

– Tiden och tillfället. Vi är inte typiska mammaledighetsmammor som är hundra procent med barnet. Jag blev rastlös efter fyra, fem månader, säger Caroline.

– När jag sitter ensam är jag sällan kreativ, men när jag är vid köksbordet, dottern ritar och jag ammar – då föds idéerna. Kanske för att man slappnar av och sänker kraven, säger Josephine.

Känner ni att ni fått försaka något?

– Nej, inte alls. Jolie är snart ett år, men hon har varit med mig dygnet runt. Ibland kanske huvudet har varit någon annanstans, men jag har varit så mycket lyckligare tack vare Cotton Stories. Mitt mål är att kunna leva på det här, vara flexibel och mer närvarande som mamma, säger Josephine.

Hur ser era dagar ut?

– Just nu är Josephine hemma med Jolie och jag jobbar deltid på ett bageri. Antingen åker jag till henne efter jobbet eller så hörs vi på telefon mellan 23 och 02, då vi båda har tid. En dag i veckan jobbar vi enbart med företaget, säger Caroline.

Hur involverade har barnen varit?

– De är alltid med. Ibland målar jag Pippi med Joy, samtidigt som jag målar en ultraljudsbild, medan Josephine ammar och lägger ut något på Instagram. Allt går, det tar bara lite längre tid, säger Caroline.

Caroline och Josephine med alla barnen.

Vad är fördelen med att driva företag ihop?

– Du har alltid någon i ryggen. Någon att fira med och någon att ta motgångar med, säger Caroline.

– Jag är egentligen ganska blyg och får ofta höra att jag måste ta för mig mer. Nu vågar jag så mycket mer. Vi pushar, peppar och hoppar tillsammans.

Vad drömmer ni om för Cotton Stories?

– Att skapa ännu fler magiska tavlor och prints. Och att bli en plattform där mycket annat också kan få plats, säger Josephine.

Ert råd om man vill förverkliga en idé?

– Ha tålamod i starten, men fira de små framgångarna. När vi fick hundra följare korkade vi upp en alkoholfri champagne. Och jag har fortfarande aviseringar på Instagram för att se varenda ny följare, säger Josephine.

Caroline fyller i:

– Förra hösten var den värsta tiden i våra liv, men mardrömmen fick en mening. Och det är sjukt hur mycket man kan klara bara man bestämmer sig och vågar.

Text: Elin Liljero ErikssonFoto: Instagram/privat