3 kokbokspappors bästa grilltips

3 kokbokspappors bästa grilltips

Införskaffa en riktig kolgrill och testa att grilla det oväntade som mörkokt fläsklägg eller högrev är några av grilltipsen från tre riktiga proffs.

Markus Aujalay: "Det ska vara en riktig kolgrill"

– Vänta inte till helgen! Man kan grilla vilken veckodag som helst, för vardagslyx. Har du bråttom, grilla skivat kött eller mindre bitar. Annars är mitt bästa tips att investera i en klotgrill – lägger du på locket, får du en ugnsfunktion som gör att grillsmaken bevaras i köttet. Lägg det du ska grilla på sidan, inte rakt på glöden.  – Ett annat tips är att inte diska grillgallret. Om det är fullt med gamla rester från senaste grillningen, ska du bara sätta igång grillen och låta gallret bli varmt, sedan borstar du bort resterna med grillborste. Sist smörjer du in gallret med en inoljad trasa, ta en neutral matolja. Köp en riktig kolgrill, ingen gasolgrill – sånt är bara för dem som inte vågar, vill eller kan grilla. Lite som att köpa en ­japansk sportbil.

Paul Svensson: "Testa gärna det oväntade"

– Om jag ska grilla större råvaror, som en hel bit kött eller fågel – eller om jag vill grilla olika saker samtidigt – brukar jag tillaga råvarorna på förhand i ugnen, för att sedan grilla vid själva måltiden, då får de både grillsmaken och blir varma. Plus att man slipper en massa bekymmer med att maten inte blir klar samtidigt, med tanke på att alla råvaror har olika stektemperaturer.  – Ett annat tips är att satsa på grönsaker som också är goda kalla, som grillade morötter i ­citrondressing, till exempel. Det vanligaste misstaget folk gör är att de grillar allt direkt på glöden. Fetare råvaror ­kräver en indirekt grillning, ett tips är att skjuta ut kolbädden mot kanterna, som en ring. Och sätt på locket – annars förlorar du mycket av grillsmaken. Godast att grilla är välmarmorerade råvaror och späda grönsaker. Testa gärna oväntade saker, som en bit mörkokt fläsklägg eller högrev som du sedan glaserar med en god sötsyrlig glaze.

Börje Salming: "Se till att ha allt redo"

– Gör det enkelt, ha inte så många såser. Alltför många såser kan ta bort smaken från köttet. Försök också att hitta magert kött eller mager fisk, annars rinner fettet ner i grillen och fattar eld, och bränner det du vill grilla. Köp gärna bra kött, det är värt att gå en omväg, tycker jag.  – Ett annat tips är att bära ut ­allting så det finns kring grillen – för så fort du går iväg, för att svara i telefonen eller hämta något, riskerar du att komma tillbaka till en intorkad kolbit. Ta med ett glas vin eller öl ut, så du kan stå där en stund. Duka färdigt innan du börjar grilla, och se till att alla är redo kring bordet när du grillat klart, så de hinner äta medan det är varmt. Det blir alltid godast så!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!