19 barnböcker du INTE vill läsa för dina barn

Det finns fantasifulla, roliga barnböcker. Och så finns det barnböcker man bara inte förstår. Här är 19 barnböcker som är knäppa, helgalna eller bara extremt märkta av tidens tand.

Anne Kolehmainen

1. "It hurts when I poop. A story for children who are scared to use the potty." Bara titeln gör att tarmarna vrider sig i ångest.

2. "It's just a plant". En barnbok om marijuana. Ja, ni läste rätt.

3. "I wish daddy didn't drink so much". Diskbänksrealism för de små.

4. "Joined at birth. The lives of conjoined twins". En barnbok, rekommenderad från 10 år, om vedermödorna med att födas med en siamesisk tvilling. Inget ämne är för smalt för den här barnboksförfattaren.

5. "Kan man?" Barnböckernas motsvarighet till splatter-film. Blodet forsar boken igenom. Bokens huvudperson Estelle borrar sig i huvudet, petar näsan med en kniv och får armen uppäten av en haj. Aj!

6. "Latawyna The naughty horse, learns to say 'no' to drugs". Vi önskar att författaren lärde sig samma läxa.

7. "Lilla Anna - Kom och hjälp!" Lilla Anna får stoppa ned handen i Långa farbrorns byxor – och hittar en snok. Eh, va? Nej, lilla Anna, gå inte på den!

8. "Mommy, Why is there a server in the house? Helping your child understand the stay at home server". Kanske den bästa barnbokstiteln i historien. Men helt obegriplig.

9. "My beautiful mommy". En bok för barn om plastikoperationer. Så att de inte blir rädda när mamma kommer hem och inte går att känna igen.

10. "Sprätten satt på toaletten". Som många andra barnböcker som släpptes på 70-talet så är denna djupt politisk. Den kapitalistiske sprätten bajsar ner sjön och förstör för folket.

Foto: Pressbild

11. "Tummens mamma slutar röka". Tummens mamma röker och blåser rök på Tummen. Klart Tummen tröttnar och ger sig den på att få mamman att sluta. Ett tidsdokument från en tid då det inte var ovanligt att röka inomhus och till och med i bilen. Utan neddragna fönster.

12. "Sometimes my mommy gets angry". Ibland är lilla Annies mamma snäll och glad. Men ibland är hon så arg att Annie får göra sin egen frukost och gå och lägga sig sig själv på kvällen. Den perfekta godnattsagan om man vill att barnen ska somna med en klump i magen.

13. "Santa Claus goes on a diet". Låt inte barnen njuta av julgodiset utan dåligt samvete. Nej, servera godiset med lite vikthetsning i bokform.

14. "Maggie goes on a diet". Knubbiga Maggie börjar banta, går ner i vikt. Och vips så är hon populärast i skolan! Ett sådant budskap kan väl knappast ha några negativa effekter på våra barn?

15. "Flowers are pretty - bud we'd make more money growing weed". Redaktionen har inte plockat upp hakan från golvet ännu.

16. "If you give a cyclops a kitten". Ingen kommentar. Eftersom det inte går att kommentera något man inte förstår.

17. "Mommy needs to go to detox". En. Helt. Annan. Typ. Av. Flaskmatning. (Men alla som har småbarn vet att tanken "nu tar jag fan till Explorern" inte är långt borta ibland.)

18. "My first little boob job". Det här är roligt för att det nästan är sant – men vi ställer oss tveksamma till valet av sjukvårdspersonal. Omslaget hade varit mer realistiskt om det i stället för sjuksköterskan varit en solariebränd 50-årig doktor vid namn Micke.

19. "The big book of drownings". "Another accidents can happen adventure". Framkallar gåshud i tennisbolls-storlek.

P.S. Ni kan andas ut. Litegrann i alla fall. Nummer 15-19 finns inte på riktigt utan är verk av den kända, amerikanska barnboksillustratören Bob Staake. Staake tröttnade på den käcka, glättiga barnbokskulturen och gjorde en serie fiktiva, satiriska barnboksomslag som inte riktigt lämpar sig för barns ögon