Vad skulle förskolepersonalen vilja säga till dig som förälder – EGENTLIGEN? Foto: Shutterstock

14 saker en förskolelärare stör sig på hos oss föräldrar

Vad stör sig förskolepersonalen på hos oss föräldrar – egentligen? Fyra förskollärare listar sina ”föräldravärstingar” (och uppmuntrar även till sådant de vill se mer av!)

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. Tror du inte att vi märker att hen är sjuk?

Lämna inte ditt barn på förskolan med en påhittad historia om varför hen är lite hängig, när du i själva verket har gett honom eller henne alvedon på morgonen. Vi är inte dumma. Är du osäker? Låt ditt barn stanna hemma för säkerhets skull. Då håller de andra barnen – och personalen – sig friska.

2. Nej – din dotter kan INTE ”ta det lite lugnt”

Be oss inte att ditt barn ska få ta det lite extra lugnt på förskolan eftersom han eller hon har varit sjuk. En dag på förskolan har högt tempo och det blir jättejobbigt för ditt barn (och nej, även om vi är tre pedagoger kan vi inte låta en stanna inomhus med ditt barn). Om ditt barn inte orkar följa med i tempot är hon eller han helt enkelt inte tillräckligt frisk och behöver vara hemma.

3. Låt ditt barn slippa smaljeansen

Smala jeans är trendigt, men i dem kan ditt barn knappt lyfta på benen för att klättra upp till rutschkanan. så snälla, lämna smaljeansen hemma. Däremot har vi ingenting emot att ditt barn kommer i pyjamas eller prinsessklänning – om det är vad hen vill ha på sig – så länge kläderna får lekas i!

4. Följ med oss på utflykter (om du vågar!)

Tycker du att vi gör för lite utflykter med ditt barn? Väl- kommen att följa med oss ut i naturen! Det kan verkligen behövas ett par extra ögon, händer och fötter när vi ska hålla reda på tjugo 1-åringar, 2-åringar, 3-åringar, 4-åringar och 5-åringar som vimlar omkring i skogsbrynet.

5. Klaga (gärna!) hos chefen

Är du missnöjd med något, till exempel att vi har för få torkskåp (se punkt 14), att vår gård är tråkig eller att det borde finnas mer personal? Snälla, säg det till vår chef! Många gånger gör du oss en tjänst när du gör det; som förälder kan du säga saker som vi anställda inte kan. Är det en kommunal förskola: vänd dig till politikerna!

6. Stäng av mobilen när du kommer hit!

Ditt barn har längtat efter dig! Genom att lägga undan telefonen visar du också att du respekterar vår kompetens och vårt arbete med ditt barn och barngruppen.

En skylt som sattes upp på en förskola – och som väckte reaktioner.

Läs också: Skylt på förskola väcker känslor

7. Ett tack betyder SÅ mycket...

Räkna med att vi får höra när någon förälder är missnöjd – så du som tycker att vi gör ett bra jobb: visa det gärna! Det räcker att säga ”Tack för att ni tar så bra hand om Pelle” eller att baka en kaka, det blir vi jätteglada för.

8. Stäng dörren!

Låt inte vår dörr stå på glänt med motiveringen att ”lillebror sover utanför i vagnen”. Hur skulle du känna det om ditt barn rymde en morgon? (PS. Haspa grinden!)

9. Visa att du bryr dig!

Att du är intresserad av vad som har hänt under dagen betyder jättemycket för ditt barn. Visa det! Låt inte heller ditt barns teckningar, pärlplattor och trolldegsklumpar ligga kvar på hyllan vecka efter vecka.

10. Det här är vår arbetsplats!

När du hämtar ditt barn; stanna inte kvar en halvtimme och titta på när ditt barn leker. Varje gång en förälder kommer blir de andra barnen påminda om sina föräldrar (och ledsna!). Det är särskilt känsligt på en småbarnsavdelning. Dessutom är förskolan vår arbetsplats. Hur skulle du känna om det kom en strid ström av människor till ditt jobb och bara hängde där medan du försökte arbeta?

Förskola, ja, det är klart du ska visa uppskattning som förälder! Foto: Getty Images/iStockphoto

Läs också: Anknytning i förskolan – så funkar det

11. Vi är inte dina barnvakter

Lämna inte ditt barn på förskolan för att sedan ta en ledig dag på stan med dina vänner. Förskolan är till för barn vars föräldrar jobbar, söker jobb eller är hemma med syskon.

12. Nej det är inte okej att äta lunch först

Om vi ringer dig för att ditt barn har blivit sjukt. Svara då inte ”Är det okej om jag äter lunch först?”. Kom med en gång.

13. Nej, vi kan inte göra allt för ditt barn

Är det viktigt för dig att ditt barn ska få gå på museum och konstutställningar eller teater? Gör det då – på helgen!

14. Snälla, sluta skälla!

När du varje dag skäller på oss för att ditt barns overall inte har torkat när det är dags för ditt barn att gå hem – då kan inte vi bli arga tillbaka och säga att vi också önskar att förskolan skulle ha råd att köpa ett torkskåp till. Istället biter vi ihop och hänger i fortsättningen alltid ditt barns overall överst i torkskåpet. Vi måste helt enkelt vara professionella i vårt bemötande. Snälla, var det du också.

 Artikeln publicerades 2012.