Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

12 goda alkoholfria drycker för alla vuxna – här är mamas favoriter

Utbudet av festliga alkoholfria drycker har fullkomligt exploderat de senaste åren. Att hitta god måltidsdryck som passar minst lika bra till maten som en alkoholhaltig, är inte längre ett problem. Den som föredrar alkoholfritt kan nu välja mellan öl, must, vin och bubbel. mama har listat sina favoriter.

Visst vill vi dricka gott även när vi inte kan eller vill konsumera alkohol? Det är sällan kul att dricka vatten eller barnens läsk när alla andra skålar i gott vin. mama har provat några av de alkoholfria drycker som finns i Systembolagets sortiment och blev positivt överraskade. Här är några av våra favoriter.

Fördrink och bubbel

Sanbitter Rosso, nr 1999, 42 kr för 6 flaskor à 100 ml

Sanbitter är en typisk italiensk aperitivo. Söt och bitter med en fin, klarröd färg. Servera med lite is och en skiva apelsin för den perfekta fördrinken.

Rabarbernektar,nr 1942, 39 kr, 350 ml

Rabarber är smaken av sommar! Den här rabarberbaserade drycken har en fin och fruktig smak med liten sötma och tydlig karaktär av rabarber. Garnera med en fin jordgubbe och servera kall som välkomstdryck.

 

GodDryck No 1,nr 1959, 86 kr, 750 ml

Det här bubbliga vinet är gott på flera sätt. Utöver att vara ekologiskt kommer företagets framtida vinst att gå till välgörenhet. Fruktig, ungdomlig smak med inslag av honungsmelon, gula äpplen, örter och citron. Gott som sällskapsdryck men även till fisk, skaldjur och sallader.

 

Richard Juhlin, Non-Alcoholic Sparkling Wine Rosé nr 1983, 89 kr, 750 ml

Champagneexperten Richard Juhlin har tagit fram den här alkoholfria mousserande drycken inspirerad av fin champagne. Här i en rosa tappning. Bärig, mycket frisk smak med inslag av smultron, röda vinbär och citrus. Gott till allt!

Vitt vin och alternativ

 

Leitz Eins Zwei Zeronr 11901, 69 kr, 750 ml

Även här har vi ett riktigt bra exempel på gott alkoholfritt vin. Druvsorten är riesling och smaken är ungdomlig, fruktig med liten sötma, inslag av päron, gröna äpplen, citrus och krusbär. Underbart gott till skaldjur!

 

Äppelmust Ingrid Marie, nr 1863, 40 kr, 375 ml

Varför gå över å efter vatten? I Sverige är vi experter på äpplen och fler och fler har börjat göra must av riktigt bra kvalitet. Den här skåningen är tillverkad av sorten Ingrid Marie och har en tydlig karaktär av röda äpplen, inslag av kanel, citrus och örter. Serveras kylskåpskall som sällskapsdryck eller till lättare rätter av fisk, kyckling eller fläskkött.

Rött vin och alternativ

 

Domaine de la Pradenr 19000, 89 kr, 750 ml

Minns ni de alkoholfria vinerna som var helt platta och smakade saft? Nu har kunskapen om produktionen förfinats och det här är ett bra exempel på det. Smak med inslag av plommon, blåbär, örter och smörkola. Jättegott till både kyckling och stekt fisk.

 

Roomi, nr 1923, 71 kr, 750 ml

Här är en dryck som tillverkats av pressade svarta vinbär och aroniabär, balanserad med vanilj, fransk ek och svartpeppar och sedan försiktigt spetsad med granskottssirap. Ett utmärkt alternativ till ett rött, lätt vin. Smaken är torr med hög syra och påminner om mörka, mogna bär med en viss pepprighet.

Öl

 

Backyard Brew High-Wheeler nr 1981, 12,40, 33 ml

Vissa maträtter kräver ett gott öl och det finns idag många goda alkoholfria alternativ. Det här är en lager med maltig smak med inslag av knäckebröd, aprikos, örter, honung och apelsinskal. Passa utmärkt till både tacos och pizza.

 

Mikkeller, Hallo Ich Bin Berliner Weisse, nr 1943, 18,20 kr, 330 ml

Ett gott tyskt veteöl kan ibland vara det godaste som finns. Fruktig, syrlig smak med liten sötma, inslag av citron, ljust bröd och örter. Funkar utmärkt som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Till desserten och osten

 

Golden Ganjal nr 1904, 101 kr, 200 ml

Denna dryck görs på kallpressade hjortron från norra Sverige. Fruktig, söt smak med tydlig karaktär av hjortron, inslag av örter, nypon och apelsin. Godast är den serverad till ostbrickan, mandelskorpor eller till söta desserter.

Maglehem n:o 4 nr 1958, 48 kr, 630 ml

Den här musten från Maglehems musteri i är både ekologisk och KRAV-märkt. Den tillverkas av en blandning av äppelsorter såsom: cox pomona, ingrid marie, cox orange, ribston m.fl. Även här känns en tydlig karaktär av röda äpplen med inslag av torkade kryddor, halm och apelsin. Servera den kylskåpskall till rätter av ljust kött eller till en inte alltför söt dessert.