12-åriga Thea ska gifta sig på lördag – här är hennes viktiga blogg

Norska Thea är tolv år, går i sjuan och älskar hästar och One Direction. I sin blogg berättar hon om sitt liv, sina klasskompisar och att hon den 11 oktober ska gifta sig med en 25 år äldre man.

"Hej! Jag heter Thea och jag är 12 år och om cirka en månad ska  jag gifta mig!!! Så välkommen till den här bloggen som från och med nu  ska bli min bröllopsblogg". 

Så börjar Theas Bröllopsblogg som senaste månaden har fått stor uppmärksamhet i Norge.

I den får vi veta att 12-åriga Thea lördagen den 11 oktober ska  gifta sig med 37-årige Geir. Det är något hennes mamma har bestämt.

Vi får ta del av Theas tankar om att sluta skolan och tvingas flytta hemifrån; om förberedelserna med ringar, menyer, kyrkor och dekorationer.

Thea skriver också om ontet i magen över att inte få bjuda sina vänner på bröllopet och rädslan när mamma säger att hon måste växa upp, eftersom hon snart ska bilda en egen familj.

Det sista inlägget är en inbjudan att närvara på bröllopet via Facebook.

Men just den här flickan, tolvåriga Thea, finns inte.

Bloggen är en kampanj från biståndsorganisationen Plan, för att hjälpa alla de flickor i världen som gifts bort utan att själva ha bestämt det.

– Varje dag står 39 000 flickor barnbrud. Det här är en ohyggligt  verklighet som vi måste göra något mot. För att öppna norrmännens ögon  för de här tragiska händelserna har vi helt enkelt flyttat planeringen  av ett barnbröllop hem till Norge, säger Olaf Thommessen,  generalsekreterare för Plan Norge till tv2.no.

Enligt Unicef har 700 miljoner av världens nu levande kvinnor gifts bort som barn. 250 miljoner var yngre än 15 år.

Den 11 oktober, dagen för Theas bröllop, är den FN:s internationell dag för flickor. Här kan du läsa mer om Plans kampanj.

***

Äktenskap under 18 års ålder är möjligt i Norge, med målsmans tillstånd och med särskild dispens. Så var det tidigare även i Sverige. Mellan 2005 och 2010 beviljade landets länsstyrelser 15 sådana dispenser, enligt FN. Sedan den 1 juli 2014 är det dock förbjudet enligt svensk lag att ingå äktenskap om någon av parterna inte är myndig.

Korrektur: Tidigare stod att äktenskapsdispens fortfarande var möjligt i Sverige. Detta var felaktigt och har korrigerats.

Vill du läsa mer sådant här?Följ Mama på Facebook så missar du inget.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!