Har du en bestämd 5-åring där hemma? Då kanske du kan känna igen dig i de orimliga krav som kan dyka upp. Foto: Istock

10 sjuka krav du fått från din 5-åring

Din 5-åring kan ibland ha en väldigt tydlig bild av hur saker och ting ska gå till. Vissa av åsikterna kanske är logiska, men så finns det de där kraven som inte ens är en gnutta rimliga. Vi listar tio sjuka krav – som vi mamas behövt tackla på riktigt.

mamaredaktionen

1. ”Vad får jag för det då?”

Alla som lever med en 5-åring är vana vid den ständiga förhandlingen. ”Nu är det dags att borsta tänderna!”, ditt barns svar: ”Bara om du bär mig till badrummet!” eller ”Kom, nu är det mat” och ditt barn kontrar med ”Bara om jag får gå skottkärra till matbordet!”. Det finns inte EN ENDA situation som möts av ett enkelt ”Okej” utan ALLT ska förhandlas in absurdum. Gah!

2. ”Jag gillar inte spagetti längre”

En maträtt som ditt barn tidigare har velat äta till frukost, lunch och middag är nu svartlistad. På listan finns även alla ingredienser som den tidigare maträtten innehållit.

https://giphy.com/embed/l46Cbqvg6gxGvh2PS

3. ”Den tröjan är FUL!”

Inget i garderoben går längre ihop med ditt barns nya stil. Även de kläder som inhandlades under gårdagens utbrott är i dag passé.

4. ”Vill ha, vill ha, vill ha!”

För din 5-åring är det fullt rimligt att förvänta sig ett Barbiehus i namnsdagspresent och en hundvalp för att fira att det är höstlov. När du säger nej är det självklart du som är DUM.

5. ”BLÄ, skinnet smakar jätteäckligt!”

Tydligen är skinnet på korven djävulens påfund och att ditt barn ska tvingas äta detta tycker hen är på gränsen till barnmisshandel. Så, helt plötsligt hittar du dig själv vid middagsbordet, skalandes en kokt korv.

6. ”Jag har lovat mina kompisar att vi ska hem och leka”

Du ska hämta upp ditt barn på förskolan men möts av fem barnansikten som blivit lovade (av ditt barn) att få följa med hem och leka. Att bilen bara rymmer tre extra barn eller att du redan har planerat kvällen är för ditt barn en bagatell i sammanhanget.

7. ”Jag vill läsa Bamse igen”

Du kan numera citera den senaste Bamse-tidningen. För ditt barn kräver att du läser EXAKT den VARJE KVÄLL.

https://giphy.com/embed/WfyP9ebBuovu0

8. ”Jag ska sminka dig, mamma. NU!”

När din 5-åring vill sminka dig måste du alltid ställa upp. Såklart ska alla föremål i sminkväskan användas – ”less is more” är inget som finns i ditt barns vokabulär. Tackar du nej till behandlingen kan du räkna med efterföljande drama.

9. ”Det är ditt fel att traktorn är trasig!”

Gick leksaken sönder när ditt barn lekte med den? Ditt fel. Hamnade din telefon i ett vattenbad efter att någon ”lånat den ”? Ditt fel. Ni förstår principen. Ditt barn har sönder något men kräver att du tar på dig skulden för olyckan.

10. ”Jag vill ha en drönare. Alla andra har en”

Ditt barn ser någon med en drönare. Nästa sekund går tjatet om att få en egen på repeat. Ibland till den grad att det mest använda ordet i ditt hem är just ”drönare” (eller ”nej”, från ditt håll).

https://giphy.com/embed/26xBDWBTJZxUGHzXy

Läs även om ett trotsbarns 10 budord (vi har alla behövt genomlida detta)
Kanske är du också intresserad av den här roliga listan: 15 gånger ditt barn inte borde ha fått låna din telefon

Av: Hanna Carlsson