10 saker mammor måste sluta be om ursäkt för

Enligt studier ber kvinnor om ursäkt mer frekvent än män. Ofta helt i onödan. Du behöver till exempel inte be om ursäkt för…

1. …att det står disk framme när vänner kommer på besök.

Du gör helt rätt som tittar på tv i stället för att diska när du ska få besök. Ingen vettig person BRYR sig om det är stökigt hemma hos någon som har småbarn (eller någon annan heller, för den delen).

2. …att du nickar till i soffan eller att du lägger mobiltelefonen i kylskåpet.

Det är snarare vansinne att förvänta sig någon form av smarthet från människor som sovit två timmar.

3. …att du går tidigare från jobbet.

Känns det typ alltid som att du sätter folk i skiten för att du lämnar jobbet för att hämta, även om du kommer jobba in det på kvällen? Har du dessutom dåligt samvete för att du hämtar sent? Det är vi ganska många som har. Men det är en klassisk lose-lose-situation, så det finns ingen anledning att ha dåligt samvete åt något håll, eftersom inte ens gud skulle kunna göra rätt.

[adSpace placement="manual"]

4. …att du är ett vabbmonster.

Förlåt betyder typ ”Jag är ledsen för det jag gjorde och lovar att försöka att inte göra om det.” Såvitt vi vet är det inte ditt fel att barnet ha 39 graders feber och öroninflammation. Igen. Så du behöver alltså inte be om ursäkt till någon överhuvudtaget.

5. …att du inte rakat benen, tvättat håret, eller somnat med sminket för tredje kvällen i rad.

Du FÅR ju raka benen och perfektionssminka dig om du vill det, men det är extremt befriande att veta att det inte förväntas av dig. Och om alla instagrammade hur de EGENTLIGEN ser ut klockan 10.30 en föräldraledig dag skulle du nog känna att du var i gott sällskap, så att säga.

MISSA INTE: Kom på mamas karriärsevent med Isabella Löwengrip

6. …att du är känslig.

Det finns förmodligen inget som är så känslomässigt ångvältande som att bli förälder. Gråt allt du kan så mycket du vill. Åt gulliga djurklipp, åt att du tappar limpan i golvet, åt att din bebis är förkyld. Inget att be om ursäkt för.

[adSpace placement="auto"]

7. …att du kollar ner i mobilen medan barnet gungar.

Standardfrasen när du scrollar Instagram medan du ”ignorerar” ditt barn, och andra tittar snett. Din smartphone är fantastisk så njut av den med gott samvete de små stunder det faktiskt går. All övrig tid lägger du ju faktiskt på barnet.

8. …att du inte svarar direkt när folk vill dig något.

Okej, det är inte så kamratligt att låta det gå en evighet om någon vill ha svar på sms, men att inte svara på några timmar är HELT OKEJ. Folk får fatta att du pysslar med annat. Och gör du inte det är du fullt upptagen med att göra ingenting.

9. …att du ammar offentligt.

AMMA NÄR OCH VAR DU VILL UTAN ATT BE OM URSÄKT. PUUUNKT.

10. …att du bett om ursäkt.

Du FÅR ju säga och göra precis som du vill, så länge du inte typ stjäl saker eller dödar någon, så strunta i alla punkter om du känner för det.

Läs mer om studien här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 3 nr av mama för endast 99 kr. Köp nu!