10 nya hälsotrender att hålla koll på

Möten på yogamattan, buljongbonanza och en japansk städmetod… Har du koll på de hetaste wellnesstrenderna? Oroa dig inte – mama guidar dig genom de hetaste hälsotrenderna att ha koll på just nu!

1. Det nya mötesrummet

Tidigare var sena kvällar på olika event (med tillhörande bakfylla) ett sätt att göra karriär i de branscher där man fokuserar på att knyta kontakter.

I dag samlas i stället likasinnade karriärister på yogamattan, i meditationsrummet eller på inspirerande frukostseminarier. Hälsa är en kult för Generation Y (födda 1982–2003) och studier visar att intresset för alkohol är relativt lågt.

2. Testa Nootropics

Nootropics betyder på svenska ”verkan på sinnet” och innefattar växter och örter som ökar fokus, hjälper mot trötthet och ökar prestationen. De finns att ta som pulver, tabletter och teer. Mest känd är örten ashwagandha som länge använts inom den indiska läkekonsten ayurveda.

3. Klä dig athleisure

Athleisure är träningskläder vi gärna bär utanför gymmet. Nu satsar allt fler designer och klädkedjor på trenden. En är artisten Beyoncé, mamma till Blue Ivy, 4, som tillsammans med Topshop nyligen lanserade Parkwood Topshop Athletic ltd, ett helt eget, sportigt varumärke.

4. Koka buljong

Är du intresserad av hälsotrender och kost har du kanske redan tjuvstartat med buljong, som hör till den nya supermaten. Supermattrenden rör sig från smoothies och juicer (fortfarande hett!) till mer lagad mat. På superstylisten Rachel Zoes, mamma till Skyler, 5, och Kaius, 2, hemsida The Zoe report berättar tvåbarnsmamman Elina Fuhrman, grundare av veganska företaget Soupelina och författare till boken ”Soupelinas soup cleanse”, om soppans helande egenskaper och inspirerar att experimentera framför puttrande grytor.

5. Mer mamma-träning

Många träningstrender startar i hälsomeckat Los Angeles där mammaträning, speciellt utformad träning för mammor, har exploderat. mamas PT Olga Rönnberg gör succé med sin mamma fitness-träning här på hemmaplan, och från och med slutet av augusti kan mammor också löpträna med mama och grundarna bakom löpargruppen Runday, i nya mama bootcamp.

– Hälsomedvetna kvinnor vill veta på vilket sätt de bör träna under och efter graviditeten. Vi har verkligen märkt en ökad efterfrågan, säger mamman Hélène Barkman, grundare av träningsstudion Becore i Stockholm, som erbjuder klassen megaformer pregnancy – specialanpassad för gravida.

6. Städa japanskt

Kanske har du överhört någon i mammagruppen som passionerat förklarar storheten med en metod som heter något med ”Maria”? Den japanska rensningsmetoden KonMari är superhet! Boken ”The Life-changing magic of tidying up”, har sålts i mer än 5 miljoner exemplar och lär ut efter devisen ”Does it spark joy?”. Om inte så är det dags att säga hej då till prylen eller plagget. Att rensa upp sitt hem sägs ge dig ett mer harmoniskt vardagsliv och gör det lättare att fatta hälsosamma val. En del anhängare hävdar till och med att deras hy fått ny lyster! mama har plöjt bästsäljaren och rekommenderar den till alla mammor som känner att hemmet (och livet) svämmar över.

7.  Duka med skålar

Skålar, eller ”bowls” som de kallas på bloggarna, gjorde entré 2015 då vi frossade i smoothie- och frukostbowls. Nu tar vi det steget längre och serverar i stort sett all mat i skålar – från asiatiskt inspirerade sallader till varianter med nyttigt spannmål.

8. Träna för hälsan

Trendigast i år är att fokusera på det mentala – träningens positiva effekt på oro och ångest. (Får vi dessutom en starkare mage på köpet så tackar vi så klart inte nej.)

9.  Balans är ledordet

Sökandet efter mening och balans visar sig nu även på arbetsmarknaden. Enligt Wall Street Journal har till och med amerikanska bankjättar som Goldman Sachs insett och anammat detta. Resultatet: nya, utformade arbetsavtal, med lättare arbetsbörda, som ska tilltala unga talanger.

10. Ät reko restaurangmat

Krogar som inte gör stor sak av att vara hälsosamma blir vanligare. Som krögaren och tvåbarnspappan Melker Anderssons krog Mother, med hållbarhetsfokus, ekoviner, gluten i undantagsfall och noll raffinerat socker. Andra exempel är Stockholms matmarknad, som serverar frukostar med cashewyoghurt, samt Omakase köttslöjd och Fotografiska – som båda låter köttet vara kryddan, inte huvudråvaran.

Text: Lisen Sundberg

Foto: Bulls

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + Meraki body wash & lotion för 199 kr. Köp nu!