Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
På Universal Orlando Resort och Epcot finns något för hela familjen. Här är 10 utvalda favoritattraktioner.På Universal Orlando Resort och Epcot finns något för hela familjen. Här är 10 utvalda favoritattraktioner.På Universal Orlando Resort och Epcot finns något för hela familjen. Här är 10 utvalda favoritattraktioner.
1 AV 2
Se familjens egna filmer – skapar bildminnen tillsammans
2 AV 2
På Universal Orlando Resort och Epcot finns något för hela familjen. Här är 10 utvalda favoritattraktioner.
Foto: Universal Orlando Resort/Doris Cain/Disney

10 bästa attraktionerna på Epcot och Universal Orlando

Det är inte utan skäl som Orlando kallas för världens temaparkshuvudstad – det lär finnas över 30 parker i olika format i staden i Florida. Vi besökte två av de bästa: Universal Orlando Resort samt Epcot, som är en del av Walt Disney World Resort. Här är våra favoriter i respektive park.

Universal Orlando Resort består av tre mindre parker (var och en av dem givetvis större än en normal svensk nöjespark): Universal Studios Florida, Islands of Adventure och Volcano Bay.

Universal Studios Florida har attraktioner som oftast är kopplade till film och tv, som ”Shrek”, ”Transformers”, ”Dumma mig”, ”Men in black”, ”Fast & furious” och givetvis Harry Potter. Islands of Adventure är utformad som en upptäcktsfärd på sju olika öar, och även här finns förstås kopplingar till kända filmer som ”Kong”, ”Hulken”, ”Spider-Man” och ”Jurassic Park”. Delar av Harry Potter-världen fortsätter på Islands of Adventure, och det går att ta tåget Hogwarts Express mellan Hogsmeade på Islands of Adventure och King’s Cross i Londondelen av Universal Studios Florida – bara det en attraktion i sig, med olika överraskningar beroende på åt vilket håll man reser. Volcano Bay slutligen är en vattenpark med allt man kan önska sig av vattenrutschbanor, vågpooler, floder där man åker i en badring och lekområden.

Pris: Från 1 900 kronor för en Park-to-Park ticket för en vuxen, vilket ger inträde till både Universal Studios Florida och Islands of Adventure samt Hogwarts Express.

Fem favoriter från Universal Orlando Resort

1. THE BOURNE STUNTACULAR

Actionfyllt stuntäventyr med Jason Bourne.Actionfyllt stuntäventyr med Jason Bourne.Actionfyllt stuntäventyr med Jason Bourne.
Actionfyllt stuntäventyr med Jason Bourne. Foto: Universal Orlando

Man behöver inte vara ett fan av filmerna om Jason Bourne för att uppskatta denna show, även om det underlättar. Före showen får man en introduktion till Bournes bakgrund, och vi får reda på att han är på flykt och är farlig. Sedan är det bara att gå in i nästa rum, sätta sig ner och njuta av en stuntshow som tar oss till platser som Marocko och Dubai i ett halsbrytande tempo med en blandning av förinspelad action och levande stuntmän, där du aldrig är säker på vad som är vad.

2. RACE THROUGH NEW YORK STARRING JIMMY FALLON

Pratshowvärden Jimmy Fallon tar dig med på en minst sagt fartfylld resa genom New York.Pratshowvärden Jimmy Fallon tar dig med på en minst sagt fartfylld resa genom New York.Pratshowvärden Jimmy Fallon tar dig med på en minst sagt fartfylld resa genom New York.
Pratshowvärden Jimmy Fallon tar dig med på en minst sagt fartfylld resa genom New York. Foto: Universal Orlando pressbild

Komikern Jimmy Fallon har varit programledare för ”The Tonight show” sedan 2014, men trots det är det knappast självklart att förvandla en pratshow till en fartfylld nöjesparksattraktion. Men Universal har verkligen lyckats. Efter att ha gått igenom en lobby fylld med tv-historia sätter man sig i en salong med 72 platser som förvandlas till en ”flygande teater” och som med hjälp av 3D-teknik tar en på en fartfylld och skakig resa genom New York. Riktigt kul!

3. HARRY POTTER AND THE ESCAPE FROM GRINGOTTS

Den imponerande lobbyn till Gringotts Trollkarlsbank.Den imponerande lobbyn till Gringotts Trollkarlsbank.Den imponerande lobbyn till Gringotts Trollkarlsbank.
Den imponerande lobbyn till Gringotts Trollkarlsbank. Foto: Kevin Kolczynski/Universal Orlando

Visst kan man kalla detta för en bergochdalbana, men den är definitivt av det mildare slaget. Liksom i den förra attraktionen är kön en attraktion i sig – du går in genom bankkontoret där sura svartalfer jobbar i banken. Du får även en introduktion av Rons storebror (i hologramform) innan det är dags att sätta på 3D-glasögonen. Under åkturen hotas du av Bellatrix och Voldemort, känner puffar av varm eld och stänk av vatten, och räddas av Harry och hans vänner. En åktur blir inte bättre än så här.

4. THE SIMPSONS RIDE

Häng med familjen Simpson på ett besök i Krustyland.Häng med familjen Simpson på ett besök i Krustyland.Häng med familjen Simpson på ett besök i Krustyland.
Häng med familjen Simpson på ett besök i Krustyland. Foto: Universal Orlando

Ett måste för alla ”Simpsons”-fans – här följer man med Homer, Marge, Bart, Lisa och Maggie när de ger sig av på ett eget nöjesparksäventyr till Krustyland. Under åkturen möter man massor av karak- tärer från serien och mycket humoristiska inslag som gör att man inte har tråkigt en sekund. Själva åkturen görs i Krusty-formade vagnar med plats för åtta personer som befinner sig i en IMAX-teater, och vagnarna rör sig i synk med handlingen som visas på den enorma skärmen.

5. HARRY POTTER AND THE FORBIDDEN JOURNEY

Ett besök på Hogwarts är en dröm för många Harry Potter-fans.Ett besök på Hogwarts är en dröm för många Harry Potter-fans.Ett besök på Hogwarts är en dröm för många Harry Potter-fans.
Ett besök på Hogwarts är en dröm för många Harry Potter-fans. Foto: Universal Orlando

En inomhusåktur där man sitter i en vagn för fyra personer som åker runt i Hogwarts mitt i en quidditchmatch som har gått fel. Redan i kön finns det – som ofta i Orlandos parker – massor att titta på, i synnerhet om man kan sin Harry Potter. Räkna med att se såväl de välkända karaktärerna från filmerna som drakar och dementorer.

Det här är Epcot

Epcot är en del av Walt Disney World Resort (som också innefattar Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios och Disney’s Animal Kingdom). Epcot består av fyra områden: World Celebration, World Discovery, World Nature och World Showcase, med olika inriktning – World Discovery handlar mycket om vetenskap och teknologi, medan World Nature hyllar skönheten i naturen. World Showcase kan man enklast beskriva som ”en permanent världsutställning” där elva länder från Norge och Tyskland till Japan och Marocko får visa upp sina traditioner, arkitektur och mat i olika områden byggda runt en konstgjord sjö.

Pris: Från 1 200 kronor för en endagsbiljett.

5 favoriter på Epcot 

1. TEST TRACK PRESENTED BY CHEVROLET

Skapa din egen racerbil och upplev en provkörning på Epcots testbana.Skapa din egen racerbil och upplev en provkörning på Epcots testbana.Skapa din egen racerbil och upplev en provkörning på Epcots testbana.
Skapa din egen racerbil och upplev en provkörning på Epcots testbana. Foto: Matt Stroshane/Disney

Har du alltid velat designa och provköra en racerbil är detta attraktionen för dig. Du börjar på Chevrolet Design Center där du skapar din egen virtuella bil och välja tillbehör och färg på pekskärmsdatorer. Du får tips om hur man balanserar designfaktorer som kapacitet, effektivitet och kraft. Sedan är det dags för den fartfyllda åkturen som simulerar en testbana som delvis går uppe på taket av byggnaden. Väldigt kul, och efteråt kan du se hur din bil stod sig i konkurrensen.

2. REMY’S RATATOUILLE ADVENTURE

Filmen ”Råttatouille” blir verklig i ett häftigt 4D-äventyr.Filmen ”Råttatouille” blir verklig i ett häftigt 4D-äventyr.Filmen ”Råttatouille” blir verklig i ett häftigt 4D-äventyr.
Filmen ”Råttatouille” blir verklig i ett häftigt 4D-äventyr. Foto: Matt Stroshane/Disney

Efter en kö som bland annat bjuder på en utsikt över Paris takåsar är det dags att kliva in i den råttformade vagnen som rymmer fyra personer, och eftersom vagnen inte går på ett spår utan styrs av magneter kan nästan vad som helst hända: den snabbar på, saktar in, går i sicksack och så vidare medan du passerar olika delar i stjärnkrogen Gusteau’s restaurangkök. Allt är i 4D – du kan känna doften av nybakat bröd, värmen från ugnen och vatten som stänker från en golvmopp.

3. MISSION: SPACE

Testa att göra en rymdfärd i Mission: Space på Epcot.Testa att göra en rymdfärd i Mission: Space på Epcot.Testa att göra en rymdfärd i Mission: Space på Epcot.
Testa att göra en rymdfärd i Mission: Space på Epcot. Foto: Doris Cain/Dynamite Films/Disney

Här är chansen att leva ut dina astronautdrömmar! Du kan välja mellan två uppdrag: orange, som är mer intensivt, och grönt, som är lite mildare. Varje uppdrag har fyra roller: navigatör, pilot, befälhavare och ingenjör. Innan du ger dig ut på något av uppdragen besöker du International Space Training Center för specialutbildning. Sedan är det bara att spänna fast sig, se luckan stängas och invänta uppskjutningen. Räkna med en skakig färd där allt kanske inte går som planerat.

4. SOARIN’ AROUND THE WORLD

Flyg över kända platser i Soarin’ around the world.Flyg över kända platser i Soarin’ around the world.Flyg över kända platser i Soarin’ around the world.
Flyg över kända platser i Soarin’ around the world. Foto: Disney

Det här är ett slags flygande teater där du sitter fastspänd i stolar medan golvet försvinner under dig – känslan är ungefär som att sitta i en skidlift i en IMAX-teater. Sedan drar filmen i gång och du bjuds på en resa till några av Jordens mest spektakulära platser som Matterhorn, Kinesiska muren, Taj Mahal och pyramiderna i Egypten. Du färdas över öknar, städer och hav och känner ibland vinddraget och dofter från platserna – det är aldrig läskigt, men häftigt och mycket vackert.

5. GUARDIANS OF THE GALAXY: COSMIC REWIND

Åk en bergochdalbana med tema från filmen ”Guardians of the galaxy”.Åk en bergochdalbana med tema från filmen ”Guardians of the galaxy”.Åk en bergochdalbana med tema från filmen ”Guardians of the galaxy”.
Åk en bergochdalbana med tema från filmen ”Guardians of the galaxy”. Foto: Kent Phillips/Disney

Fjolårets stora nyhet på Epcot var också den första bergochdalbanan någonsin i parken – men den är så mycket mer än en bergochdalbana. Som så ofta är köandet en stor del av attraktionen, med flera förshower med filmkaraktärer innan det är dags för själva åkturen. Ingen bergochdalbanefan blir besviken – såväl explosioner (!) och plötsliga fall som 360-gradersspinn ger valuta för pengarna, allt till en bakgrund av storyn från ”Guardians of the galaxy”.

LÄS ÄVEN: Johanna ordnar dancehallresor för mammor och barn  

LÄS ÄVEN: Tacoparet Sofia och Anton lever vanlife med ettåriga Liv: ”Njuter”