Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mammornas delar med sig av sina bästa tips för att få pengarna att räcka längre.Mammornas delar med sig av sina bästa tips för att få pengarna att räcka längre.Mammornas delar med sig av sina bästa tips för att få pengarna att räcka längre.
1 AV 2
Energiexperten Lasse Ejeklint förklarar
2 AV 2
Mammornas delar med sig av sina bästa tips för att få pengarna att räcka längre.
Foto: unsplashed/Getty Images/iStockphoto

Här finns tusenlappar att spara för barnfamiljer – mammornas egna bästa tips

För många barnfamiljer är de stigande priserna ett hårt slag mot en redan ansträngd ekonomi – och enligt nya siffror från Novus / Länsförsäkringar säger nästan hälften av alla hushåll att de kommer skippa semesterresan och att köpa nya kläder. Men få inte panik! Med rätta knepen kan man spara tusenlappar. Vi på mama går igenom:

■ Experternas och vanliga mammornas bästa tips för att få pengarna att räcka längre.

■ Hur de höga priserna slår mot hushåll i olika delar av landet.

■ Bästa knepen för att sänka kostnaderna och sparar pengar.

Elpriser och räntor rusar och många barnfamiljer är desperata. Hur gör man egentligen för att få pengarna att räcka? Det kan kännas hopplöst. Mat och blöjor ska handlas, urväxta kläderna ersättas och bilen tankas. Men du är inte ensam. Nya siffror visar att 45 procent av hushållen drar ner på semesterresor, 37 procent på nya klädinköp för att få det att gå ihop, över hälften ska försöka sänka elförbrukningen och var tänker tredje handla i lågprisbutik.

En grupp som drabbats extra mycket är ensamstående föräldrar. Christina Olsson, generalsekreterare för intresseorganisationen Makalösa föräldrar, säger till TT att de senaste månadernas skenande matpriser slagit hårt mot just denna grupp.
– Det här är en grupp som redan har dragit in på allt de kan. De har slutat dricka kaffe, lagar olika måltider till sig själva och till barnen och de åker redan runt till tio olika affärer varje vecka för att försöka hitta extrapriser, säger hon.

Så drar hushållen ner för att klara vintern

Jag/vi skulle försöka sänka vår elförbrukning: 51 %

Jag/vi skulle dra ner på semesterresor den

kommande tiden: 45 %

Jag/vi skulle köpa mindre nyproducerade kläder: 37 %

Jag/vi skulle handla mer mat i lågprisbutiker: 35 %

Jag/vi skulle äta annan mat: 29 %

Jag/vi skulle köpa mindre ekologisk mat: 23 %

Jag/vi skulle köpa mer på second hand: 18 %

Jag/vi skulle installera solceller eller bergvärme: 16 %

Jag/vi skulle inte förändra något i min/vår

konsumtion: 7 %

Jag/vi skulle sälja bilen: 5 %

Annat: 3 %

Vet ej: 3

KÄLLA: Novus / Länsförsäkringar som i september frågade 1594 svenskar om hur de ska klara vintern

Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket högre utgifterna kan bli för en familj med två vuxna och två barn i januari 2023 jämfört med december 2020. Här visas hur kostanden för bland annat el slår mot hushållens ekonomi i olika delar av landet. För en familj i Malmö kan det handla om drygt 22 000 kronor mer i månaden. Källor: Konsumentverket (mat), Nasdaq – spotpriserna för el i december2022 (el), Tanka.se (bensin), Mäklarstatistik (Bostad).Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket högre utgifterna kan bli för en familj med två vuxna och två barn i januari 2023 jämfört med december 2020. Här visas hur kostanden för bland annat el slår mot hushållens ekonomi i olika delar av landet. För en familj i Malmö kan det handla om drygt 22 000 kronor mer i månaden. Källor: Konsumentverket (mat), Nasdaq – spotpriserna för el i december2022 (el), Tanka.se (bensin), Mäklarstatistik (Bostad).Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket högre utgifterna kan bli för en familj med två vuxna och två barn i januari 2023 jämfört med december 2020. Här visas hur kostanden för bland annat el slår mot hushållens ekonomi i olika delar av landet. För en familj i Malmö kan det handla om drygt 22 000 kronor mer i månaden. Källor: Konsumentverket (mat), Nasdaq – spotpriserna för el i december2022 (el), Tanka.se (bensin), Mäklarstatistik (Bostad).
Länsförsäkringar har räknat ut hur mycket högre utgifterna kan bli för en familj med två vuxna och två barn i januari 2023 jämfört med december 2020. Här visas hur kostanden för bland annat el slår mot hushållens ekonomi i olika delar av landet. För en familj i Malmö kan det handla om drygt 22 000 kronor mer i månaden. Källor: Konsumentverket (mat), Nasdaq – spotpriserna för el i december2022 (el), Tanka.se (bensin), Mäklarstatistik (Bostad).

Hur ska man som barnfamilj klara sig i vinter då? Vi på mama har gått igenom de största kostnaderna och tipsar om var man kan spara. Vi har även bett mammorna i vår egen stora Facebook-grupp mamapower (du är väl med?) att dela med sig av sina bästa tips för att få pengarna att räcka längre.

Mat till vuxna och små - fyll frysen med extrapriser

Laga egen barnmat är bäst för plånboken.Laga egen barnmat är bäst för plånboken.Laga egen barnmat är bäst för plånboken.
Laga egen barnmat är bäst för plånboken. Foto: iStock / Getty images

Prisökningar slår extra hårt mot hushåll med små marginaler men det går att laga god och mättande mat som inte gör stora hål i plånboken. Det låter kanske tråkigt men - att planera sina matinköp är en av grunderna för att lyckas sänka matkostnaderna. När det gäller småbarn är ett bra tips att sluta med färdigköpta ”klämmisar”, eftersom en enda påse är dyr och tar slut på några sekunder. Skaffa refillpåsar och mosa egen frukt i stället. Även när det gäller småbarnsmaten är det bäst för plånboken att laga eget.

LÄS ÄVEN: Är en barnmatsburk bättre än hemlagat? 

Mammorna i vår grupp hade fler smarta tips:

”Vi har satt i gång en extra frys i källaren (ger lite värme som bonus i det rummet) och fyller med extrapriser. Mer matlådor för oss vuxna till lunch! Och båda har börjat cykla i stället för bil till jobbet.”
Malin

”Har börjat titta mycket mer noggrant på priserna på senaste tiden, grönsaker har höjts jättemycket vilket är trist. Om jag har plats i frysen så brukar jag kolla in affärens fyndlåda med produkter son snart har passerat bäst före.”
Sofie

”Jag har börjat baka i stället för att köpa bröd/bullar och kakor. Lagar mer mat i stället för att köpa färdiglagat eller äta ute/hämtmat. Framförallt har vi minskat vårt matsvinn och försöker ta till vara på allt (det har vi sparat ganska mycket på).”
Aleese

Köp billiga varor och fyll frysen, tipsar många om.Köp billiga varor och fyll frysen, tipsar många om.Köp billiga varor och fyll frysen, tipsar många om.
Köp billiga varor och fyll frysen, tipsar många om. Foto: Adobe Stock / Adobe Stock/Mitt kök

”Köper mycket kort datum produkter, handlar i den butik som har bäst kampanjer för veckan, ibland besöker vi flera. Handlar på matsmart när de har mycket billigt. Sparar och fryser in små slattar av tex köttfärssås/tacofärs/falukorv och har på varma mackor i stället för att slänga. Köper grädde på kort datum och fryser in, funkar bra i matlagning men inte att vispa”
Veronica

Hallå Bregott 75 kr liksom

”Köpa mycket när det är extrapris (hallå Bregott 75 kr liksom). Laga så mycket man äter. Spara små bitar kött/korv/whatever till pytt i panna. Välj middag utefter vad som är billigast just den veckan. Ta med egna påsar till affären. Baka bröd och laga mer från grunden. Använd mindre tvättmedel (lovar att du överdoserar). Kolla kilopris - alltid. Byt till billigare märken.”
Eva 

Välj middag efter vad som är billigast i butik den veckan – och baka eget bröd.Välj middag efter vad som är billigast i butik den veckan – och baka eget bröd.Välj middag efter vad som är billigast i butik den veckan – och baka eget bröd.
Välj middag efter vad som är billigast i butik den veckan – och baka eget bröd.

SÅ MYCKET HAR PRISERNA ÖKAT

Milda margarin: 45 procent

Arla lättmjölk: 39 procent

Bregott margarin: 36 procent

Arla mellanmjölk: 35 procent

Arla vispgrädde: 35 procent

Arla smör- och rapsolja: 34 procent

Arla hushållsost: 32 procent

Ostbågar (veganska): 30 procent

Garant spagetti: 23 procent

Nötfärs: 18 procent

Skogaholmslimpa: 12 procent

Siffrorna avser prisutvecklingen från årsskiftet och kan variera beroende på butik.

Källa: Matpriskollen

Blöjor – jämför (och sluta med dom om det går)

Blöjor är en stor utgift för alla småbarnsfamiljer. I snitt använder ett barn fem till sex blöjor per dygn under sina första levnadsår och i början fler än så. Jämför priser, köp på extrapris, och glöm inte kolla på hur många det är i paketet och vad priset blir per blöja. Många bäckar små… I vår Facebook-grupp mamapower delade många mammor tips om tygblöjor, babypotta – och även att försöka sluta med blöja helt.

LÄS OCKSÅ: Vårt barn vill inte sluta med blöja – hur ska vi göra?

”Vi använde tygblöjor, vilket inte var pga ekonomi men det är mycket billigare. Och att sluta med blöja vid 18-24 månader i stället för att invänta att barnen själva vill som många verkar göra. Plus babypotta! Vem vill ha bajsblöjor egentligen? Det finns inga nackdelar med att slippa. Man märker om barnet är redo för det eller inte. Sonen var 3,5 år när han blev blöjfri dag som natt, så släppte han båda. Gick som en dans, men året innan gick inte alls. För barn i allmänhet kan tipset potträning tidigare än vad som nu är norm vara ett bra tips för att spara pengar och miljö.”
Jessica

För barn i allmänhet kan tipset potträning tidigare än vad som nu är norm vara ett bra tips för att spara pengar och miljö

”Om barn har blöjor (minst) 1,5 år längre än nödvändigt så är det kanske 10 000 kronor att spara PER BARN. Att ignorera det känns inte så smart. Eller bra för varken barn eller miljö. Det är inget individuellt val. Om du kör en onödigt bensinslukande bil så drabbar det oss alla. Samma med (särskilt) engångsblöjor.” Frida

Blöjor är en stor kostnad för många småbarnsfamiljer.Blöjor är en stor kostnad för många småbarnsfamiljer.Blöjor är en stor kostnad för många småbarnsfamiljer.
Blöjor är en stor kostnad för många småbarnsfamiljer. Foto: skynesher / Getty Images/iStockphoto / skynesher

 

”Hämtat gratis/köpt billiga blöjor av privatpersoner som deras barn vuxit ur (tack och lov kan sonen använda alla märken)”
Veronica

Se över streamingabonnemang

Här finns ofta hundralappar att spara! I stället för att ha flera abonnemang så kan man ha en åt gången och byta lite då och då. I gruppen tipsade en mamma:

”Jag och sambon har familjeabonnemang på mobilen och internet hemma på samma. Sparar närmare 800 kronor jämfört om han hade haft eget abonnemang”
Veronica

El – planera över dygnet (och börja med tofflor)

Alla pratar om de skyhöga elpriserna! Inte så konstigt. Men det finns riktiga elskurkar i hemmet och mycket pengar att spara på att duscha kortare, stänga av apparater i stället för standbyläge, och diska och tvätta när maskinen är full. Genom att laga storkok, utnyttja ugnens eftervärme för att värma mat, laga flera saker samtidigt på en plåt och alltid använda lock när du kokar upp vatten kan du också spara en hel del pengar.

Förutom att använda mer el så finns det även en del man kan göra för att sänka själva priset på elen. 

– Jämför de elpriser som finns på marknaden. De är tyvärr höga, men det är ingen idé att stoppa huvudet i sanden. Vill man inte binda sig finns det ju möjlighet att välja rörligt timpris, men då är det viktigt att ha koll på att det är så låga påslag från elhandlarna som möjligt, säger Ann-Catrin Dahlbom, partner manager på jämförelsesajten Elskling, till Expressen. 

Tofflor i stället för golvvärme? Ja, det kan spara pengar.Tofflor i stället för golvvärme? Ja, det kan spara pengar.Tofflor i stället för golvvärme? Ja, det kan spara pengar.
Tofflor i stället för golvvärme? Ja, det kan spara pengar. Foto: Henrik Isaksson / IBLTeri Urwin / TUImages.co.nz

Så här tänker mammorna i vår grupp:

”Planerar när på dygnet man ska tvätta, sätta på ugnen osv. Bor i Skåne där elpriserna går bananas.
Vi sätter på diskmaskinen och tvättmaskinen/torktumlaren oftast på natten el tidig morgon då det brukar vara billigare. Laddar bilen på natten. Planerar in matlagning om ugnen ska användas länge då det brukar vara dyrast på sen eftermiddag då man normalt sett behöver laga mat…”
Anita

”Förra vintern när elpriset gick upp stängde vi av golvvärmen i badrummen samt drog ner värmen inomhus med några grader (och började använda tofflor inomhus i stället.” 
Isabelle

”Torktumlar mindre, letar efter lägsta pris på varor i butiken, köper mer frysvaror, fryser in all mat som blir över. Går och cyklar till tåg och förskola för det mesta. Sänker temperaturen i hemmet med en grad.”
Stephanie

Laga mat på induktionsspis - mest energieffektivt

Använd ugnens varmluftsfunktion

Välj Eco-disk

Diska med maskinens Eco-program

Tänk på att varje extra grad kallare i frysen ökar energianvändningen med 5 procent

Frosta av kyl och frys

Låt maten svalna innan den åker in i kyl eller frys

Tina fryst mat i kylen så tar du tillvara kylan

Glöm ej stänga av fläkten

Använd inte fläkten mer än nödvändigt

Välj kranar med omsorg

Byt till effektiva kranar - spara cirka 40 procent av varmvattnet i kök och badrum

Källa: Energimyndigheten

Det sparar du på att duscha kortare

Att duscha motsvarar en effekt på cirka 25 kWh. Duschar du i 3 minuter går det åt ca 1,25 kW. Duschar du i 10 minuter går det åt ca 4,2 kW. Duschar du 3 minuter varje dag gör du av med 456 kW/år. Duschar du 10 minuter varje dag gör du av med 1 521 kW/år

Besparingspotential om EN person duschar 3 minuter varje dag i stället för 10 minuter:

● Elområde 1: 1 270 kronor per år.

● Elomårde 2: 1 750 kronor per år.

● Elomårde 3: 4 210 kronor per år.

● Elområde 4: 5 390 kronor per år.

Källa: Christina Sahlberg vid Compricer har för Expressens räkning räknat på vad man kan spara in genom att undvika de värsta energitjuvarna i hemmet. 

Slopa semesterresan – gör något gratis

På Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm kan barnen känna sig som arkeologer (gratis).På Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm kan barnen känna sig som arkeologer (gratis).På Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm kan barnen känna sig som arkeologer (gratis).
På Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm kan barnen känna sig som arkeologer (gratis). Foto: Martin Stenmark / Martin Stenmark / Pressbild

I Novus nya undersökning svarade hela 45 % att de skulle dra ner på semesterresor den kommande tiden. En mamma i gruppen tipsade om vad man kunde göra istället:

”Hälsa på vänner och släkt i andra städer/ställen i stället för att köpa resor. Det blir några dagars äventyr och miljöombyte utan att man måste betala dyra flyg och hotell. Aktiviteter med barn som är gratis, till exempel besök bibliotek och utställningar, lekparker och grönområden/cykelturer med picknick/skattjakt.”
Cecilia

LÄS OCKSÅ: 38 roliga saker att göra med barn i Stockholm (många är gratis!)

Sociala matbutiker

Många ensamstående föräldrar vänder sig till så kallade sociala matbutiker, som drivs av hjälporganisationer, för att klara matbudgeten. I de butiker som drivs av Matmissionen, som i sin tur drivs av Stadsmissionen, kan medlemmarna, som antingen får försörjningsstöd eller har en månatlig snittinkomst strax över 11 000 kronor efter skatt, köpa donerade varor med exempelvis korta datum till en tredjedel eller mindre av kostnaden i vanliga butiker. 

Mamman Helena, som tillsammans med sina två barn bor i Bagarmossen i Stockholm, säger till TT att Matmissionens butik nödvändig för att matbudgeten ska gå ihop: ”Den gör så mycket för min plånbok – och hittar man exempelvis ett paket kycklingfiléer känns det som att ha vunnit på lotto. Visserligen finns inte allt på hyllorna, och alla varor i butiken har kort datum, men eftersom man kan frysa maten kan jag handla så mycket i affären att det räcker i en vecka.”

Var fjärde ensamstående har låg ekonomisk standard

24,4 procent av ensamstående mammor har låg ekonomisk standard

Siffror från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att 8,8 procent av befolkningen lever under det som kallas varaktig låg ekonomisk standard.

Vad gäller gruppen ensamstående mammor med barn landar siffran på 24,4 procent.

Varaktigt låg ekonomisk standard avser personer som lever i ett hushåll vars ekonomiska standard är mindre än 60 procent av medianvärdet i befolkningen under referensåret samt under minst två av de tre föregående åren.

Källa: SCB

Transportkostnader 

Vissa måste ta bil, men för andra kan det löna sig att ställa bilen och cykla eller ta bussen.Vissa måste ta bil, men för andra kan det löna sig att ställa bilen och cykla eller ta bussen.Vissa måste ta bil, men för andra kan det löna sig att ställa bilen och cykla eller ta bussen.
Vissa måste ta bil, men för andra kan det löna sig att ställa bilen och cykla eller ta bussen. Foto: UNSPLASHED

Räkna på vad din bil kostar i underhåll, parkering, däckbyten, värdeminskning, försäkring och skatter och bränslekostnader. Här finns pengar att spara! 

Så här tänker några av mammorna i gruppen:

”Jag är mammaledig och ställer av/på min bil då vi inte är i behov av två så ofta. Har nog sparat uppemot 10k på 15 månader på försäkring och skatt.”
Veronica

”Bil måste vi ta. Maten tänker vi mer på och samma med elen. Torktumlar mindre. Gör mat för fler dagar än tidigare. Extrapriser kollade vi redan innan mycket på.”
Frida

”Bilen är billigare än busskort för mig. Försöker dock cykla överallt som är nära.”
Caroline

Näthandla smartare

Det finns pengar att spara när man näthandlar och flera digitala verktyg där man kan hålla koll på budget, prisbevaka och hitta rabattkoder. Ett tips är appen ”Matpriskollen” som kan hjälpa dig att hålla koll på veckans extrapriser i matbutikerna nära dig. En smart funktion som många jämförelsesajter erbjuder är att du kan se hur priset har utvecklats över tid. Det kan hjälpa dig att avgöra om ett tidsbegränsat erbjudande verkligen är en bra deal.  Om du shoppar på nätet så har du enligt lag även 14 dagars ångerrätt. Glöm inte det! 

Mamman Veronica tipsar i gruppen mamapower:”Jag använder appar som... Too good to go (svinnkassar), Rabble (cashback), Refunder (cashback), Karma (utvalda varor billigare), Bower (scanna förpackningar o få pengar).”

Köp second-hand istället för nytt

Minst 22 000 kronor beräknar författarna till boken ”Klä barnen” att du kan spara under barnets första år genom att välja second hand i stället för nytt.Minst 22 000 kronor beräknar författarna till boken ”Klä barnen” att du kan spara under barnets första år genom att välja second hand i stället för nytt.Minst 22 000 kronor beräknar författarna till boken ”Klä barnen” att du kan spara under barnets första år genom att välja second hand i stället för nytt.
Minst 22 000 kronor beräknar författarna till boken ”Klä barnen” att du kan spara under barnets första år genom att välja second hand i stället för nytt. Foto: Emilia Bergmark-Jiménez

Hållbarhetsprofilerna Jennie Dahlén och Johanna Leymann har räknat ut hur mycket pengar det går att spara genom att undvika att köpa nya plagg under ett barns uppväxt. I en tidigare intervju med mama berättade de att det kostar cirka 24 000 kronor att införskaffa basutrustning till en bebis, och förklarade:

– En kan lätt spara in minst 22 000 kronor genom att köpa allt second hand, bara på det första levnadsåret. Om en är lite om sig och kring sig går det att komma undan ännu billigare!

Många mammor i ”mamapower”-gruppen tipsade om hur man kan skänka och låna ut tillvarandra och vårda det man har:

”Det mesta begagnat även sedan tidigare. Allt från leksaker till kläder och skor. Dessutom köpa färre saker.”
Anya 

”Köpa allt man kan second hand/skänka till varandra/låna ut till varandra. Vårda det man har så man inte måste slänga/köpa nytt hela tiden. T ex köpa rejäla skor och behandla läder varje säsong.”
Cecilia

LÄS OCKSÅ: Sparandet till barnen har minskat: ”Tvingas prioritera bort”

LÄS OCKSÅ: Spartips – 69 tips för barnfamiljer 

 

SE OCKSÅ: Anna fick elräkning på 20 000 – orolig inför vintern