Foto: Stina-Lee Berg

Vi följde med svenska förlossningsfotografen Stina-Lee en natt på jobbet!

Allt fler vill ha fina bilder från sin förlossning. mama fick exklusivt följa med förlossningsfotografen och bloggaren Stina-Lee Berg, 29, när hon dokumenterade hur Malmö-paret Amanda och Håkan välkomnade sin lille son Fabian till världen.

Intresset för förlossningar fick Stina-Lee Berg – för många känd som bloggare på stinalee.se – med sig från uppväxten på familjens gård där hon med stor spänning fick bevittna när djurungarna kom till världen.– Intresset har följt mig genom livet! Efter att jag fick mitt första barn, samt äran att närvara vid min systers förlossning, fick jag blodad tand och utbildade mig till doula. Jag har alltid älskat att fotografera, så när jag fick frågan om jag kunde fotografera en födsel gick det upp för mig att det går att kombinera en passion med en annan, säger Stina-Lee.

Fångar förväntan, glädje och smärta

Eftersom Stina-Lee är utbildad doula och undersköterska kan hon också erbjuda en hjälpande hand under förlossningen – om föräldrarna vill.

– Rent praktiskt går det till så att när förlossningen är i gång kontaktar paret mig, och väl på plats är mitt mål att vara ”flugan på väggen”, som diskret fångar förväntan, glädje, smärta och samspel på ett stämningsfullt och vackert sätt, säger hon.

Men räcker det inte med att ens partner eller personalen tar bilderna?

– För många är det självklart att anlita en bröllopsfotograf, ändå kan bröllopsdagen inte mäta sig med dagen då du får träffa din bebis för första gången. Utan bilderna kommer du aldrig att få se hur din partner pussat din panna när du haft som ondast, hur hen med ömhet och stolthet sett på dig, uttrycket i era ansikten när ert barn lagts på ditt bröst… Första skriket. Glädjetårarna. Lyckan. Minnen bleknar snabbt, med hjälp av bilder får ni minnas för alltid.

"Papporna är ofta skeptiska först"

Blir det vanligare med förlossningsfotograferingar?

– I Sverige är det fortfarande nytt och därför kanske lite konstigt för många, men allt fler får upp ögonen för det vackra i att föreviga sitt barns enda riktiga födelsedag. Så, ja, det tror jag absolut!

Vad har du fått för respons från de som valt att ha med dig på sina förlossningar?

– Jag har fått så fin respons från alla! Framför allt från papporna, som ofta är de som varit mest skeptiska innan.

Stina-Lees foton från när Fabian kom till världen

Stina-Lee Berg var på plats när Amanda Holm Strandqvist, 26, och Håkan Hedin, 28, välkomnade sonen Fabian för drygt ett år sedan.

– Det var ett av våra bättre beslut att ha med Stina-Lee! Jag har förstått att folk tvekar inför att ha någon utomstående i rummet, men jag tänkte inte ens på att hon var där. Min favoritbild är den där Stina-Lee fångat min och Håkans reaktion när vi ser Fabian för första gången. Så mycket känslor! säger Amanda.

Klockan 00.00: Förlossningsfotografen Stina-Lee Berg har precis gått och lagt sig när sms:et kommer. De blivande föräldrarna, Amanda och Håkan, har åkt in till förlossningen! Stina-Lee går upp för att förbereda sig för att så småningom möta paret på plats.

Foto: Stina-Lee Berg

Klockan 06.00: Amanda har fått morfin och epidural för att kunna vila och hämta ny kraft. I fyra timmar har både hon och den blivande pappan fått sova innan en undersökning görs som visar att Amanda har öppnat sig från fyra till tio centimeter. Stina-Lee beställer en taxi och åker mot förlossningen!

Foto: Stina-Lee Berg

Klockan 06.20: Stina-Lee är på plats. Amanda har fått i sig lite frukost och är uppe och rör på sig för att få fart på värkarbetet som stannat av.

Foto: Stina-Lee Berg

Klockan 06.40: Förlossningens mest intensiva fas närmar sig. Stina-Lee har ingen tid att förlora utan plockar fram kameran direkt för att fånga förloppet på bild. Barnet har legat högt upp fram tills nu.

Foto: Stina-Lee Berg

Klockan 06.55: Amanda har det tufft, men är ändå vid gott mod och stämningen är fin och positiv. Håkan finns hela tiden nära och peppar.

Foto: Stina-Lee Berg

Klockan 07.45: Krystningsarbetet är i gång! Snart, snart är barnet här!

Foto: Stina-Lee Berg
Foto: Stina-Lee Berg

ANNONS

Klockan 08.56: Välkommen till världen Fabian! Detta är Amandas favoritbild.

Foto: Stina-Lee Berg
Foto: Stina-Lee Berg
Foto: Stina-Lee Berg
Foto: Stina-Lee Berg

Hej mamma och pappa!

Foto: Stina-Lee Berg
Foto: Stina-Lee Berg

Stina-Lee tipsar om hur du går till väga om du vill anlita en förlossningsfotograf

Kolla om det krävs tillstånd

På en del förlossningskliniker i landet råder fotoförbud vid förlossningar, så kolla upp i förväg vad som gäller på sjukhuset du planerar att föda på.

– Om allt är okej enligt sjukhusets regler brukar jag be föräldrarna skriva i sitt förlossningsbrev att jag ska närvara, eller i alla fall berätta för personalen när de kommer in, så att de känner sig informerade. Det har hittills inte varit några problem, säger Stina-Lee.

Välj rätt fotograf

Vissa känner sig mer bekväma med bara personer de känner i rummet, andra föredrar motsatsen. Hör dig för i din umgängeskrets efter någon som är fotovan, låt annars Google vara din vän, men be om referenser!

Boka ett möte

Fundera på vad du förväntar dig för resultat från fotografen. Vill du ha många bilder under utdrivningsskedet, eller inga alls? Vill du ha bilder på omgivningen, eller bara på er i familjen? Hur länge vill du att fotografen stannar efter att barnet är fött? Bestäm i förväg så att du slipper tänka på detaljer när det väl är dags.

Så mycket kostar en förlossningsfotograf

Stina-Lee tar 8 000 kr för ett fotouppdrag, men det kan kosta uppemot det dubbla beroende på vem du anlitar.

Av: Josefin Knave  

Foto Stina-Lee Berg, Förlossningsfotograf.se 

Denna artikel är tidigare publicerad i mama nr 10 2016.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!