Tara Moshizi berättar för mama om nya graviditeten och livet med sonen Frans.

SVT-profilen Tara Moshizi: Terapin har gjort mig till en lugnare mamma

SVT-profilen Tara Moshizi är gravid med barn nummer två, ett litet syskon till sonen Frans, 3.

Nu berättar hon för mama om varför hon började gå i terapi när hon blev förälder och om alla kommentarer om magen. 

– Varför tror folk att det är fritt fram att kommentera en kvinnas kropp, bara för att hon är gravid?

Hej Tara och stort grattis till graviditeten! Hur mår du just nu?
– Tack, snälla! Jag har lite foglossning och är rätt trött, men annars mår jag bra och gläds åt att våren snart är här och man kan promenera till lekparken utan att frysa ihjäl på vägen. 

Hur taggad är Frans på att få ett syskon?
– Oväntat peppad! Han är mallig över att få bli storebror och berättar det gärna för exakt alla han träffar, vänner som främlingar. Dessutom frågar han varje dag om det inte är dags för bebisen att komma ut snart. ”Det är så trååååkigt att vänta!”

Blivande storebror Frans. Foto: PRIVAT

Tara Moshizi

Ålder: 38.

Familj: Fästmannen David och sonen Frans, 3.

Bor: Vasastan i Stockholm.

Gör: Kulturjournalist och programledare på SVT (har bland annat lett Kulturnyheterna, Morgonstudion, Världens barn-galan och Nobel), samt redaktör för Bokmässan i Göteborg.

BF: Slutet av juli.

Gravidvecka vid intervjun: 23.

 

Hur tror du att han kommer reagera när bebisen väl är här?
– Jag tror att Frans kommer bli lite sur över att inte längre få all uppmärksamhet, men också vara väldigt gosig och kramig mot lillebror. Och han längtar efter att få visa bebisen alla sina leksaker och köpa en snuttis till honom. 

”Hur ska tiden räcka till för två barn?”

Hur går dina tankar i stort om det kommande tvåbarnslivet?  Är det liksom HJÄLP eller YES SUPERPEPPAD?
– Jag tyckte väldigt mycket om bebistiden med vårt första barn, och längtar efter att få ha en mini hemma igen. Samtidigt förstår jag inte hur tiden ska räcka till, redan med ETT barn känner jag mig ofta otillräcklig - hur ska det gå med TVÅ? Men barnen har ju även en jättebra pappa och vi kommer klara det här tillsammans.  

När Tara var gravid med Frans fick hon svåra foglossningssmärtor. Den nya graviditeten känns lite ”snällare”, berättar hon. Foto: PRIVAT

Hur skiljer sig den här graviditeten från din förra?
– Jag känner mig inte lika orolig, första gången kastade jag mig över 1177.se för minsta lilla. Dessutom hade jag så svåra foglossningssmärtor att jag behövde gå på kryckor, men lyckligtvis har jag (än så länge) inte lika ont nu. På det stora hela känns den här graviditeten lite snällare, även om det kan vara tufft med tröttheten när man redan har ett barn. 

Vad är du orolig över den här gången?
– En rädsla som jag tror att jag delar med de flesta föräldrar: Ibland är jag orolig för att barnet ska vara sjukt eller ha en skada, trots att ingenting tyder på det. Och så är jag förstås lite nervös inför förlossningen. 

Om du skulle ge barnet ett namn baserat på din största craving, vad skulle hen heta?
– Chèvreost Chablis. 

Tara Moshizi dras till allt som glimrar

Hur stylar du bebisbulan?
– Jag har knappt köpt några gravidkläder, utan traskar mest runt i färgglada bomullsskjortor, kavajer och sköna klänningar. Alltid med glitter i öronen eller något maffigt halsband. Tv-stylisterna brukar kalla mig ”skata” för att jag dras till allt som glimrar, ha ha. 

Tara och sonen Frans. Foto: PRIVAT

Vilken kommentar kring graviditeten är du mest trött på att höra?
– Alla kommentarer om magens storlek. Varför tror folk att det är fritt fram att kommentera en kvinnas kropp, bara för att hon är gravid?

Nu när du har varit med om en förlossning. Har du några tankar kring hur du vill föda?
– Jag gjorde ett planerat kejsarsnitt sist på grund av förlossningsfobi. Det blev en väldigt lugn och fin förlossning, även om jag hade ont efteråt. Jag skulle gärna föda på samma sätt igen. 

Vad har du lärt dig sedan du fick ditt första barn?
– Att uppskatta vardagen lite mer. Tidigare fyllde jag gärna kvällar och helger med jobb eller sociala aktiviteter, men nu tycker jag att det är superskönt att bara äta en enkel middag med familjen och mysa framför Netflix eller någon bra bok.

Din familj kom till Sverige från Iran när du var fyra. Vad från den iranska kulturen tycker du är viktigt att föra vidare till dina egna barn?
– Vi har nyligen firat nyår, eller norouz som det heter på persiska. Det blev en dundermiddag följt av presentutdelning hos min mamma, och Frans älskade det förstås. Andra iranska saker jag gärna låter gå i arv är den stora omtanken om sina medmänniskor och modet att våga drömma stort. Och förstås: kärleken till poesi och saffran! 

Mammalivet har gjort henne mer lättrörd

Du är högkänslig, hur påverkar det dig som mamma och i föräldraskapet?
– Trodde knappt det var möjligt, men mammalivet har faktiskt gjort mig ännu mer lättrörd och emotionell. Som förälder bidrar högkänsligheten till att jag försöker låta alla barnets känslor ta plats och pratar ofta med Frans om hur han reagerar i olika situationer och varför. 

Tara Moshizi längtar efter att få ta långa promenader med barnvagnen. Foto: PRIVAT

Hur hanterar du din högkänslighet i din vardag? Vi tänker speciellt på småbarnsåren med allt vad de innebär...
– När jag blev förälder började jag reflektera mer över min bakgrund och mina känslor. För att förstå mig själv bättre och bryta oönskade mönster började jag gå i terapi. Det har varit väldigt nyttigt. Terapin har också gjort mig till en lugnare mamma. 

I din roll som journalist har du haft många spännande roller. Vad drömmer du om jobbmässigt just nu?
– Jag skulle vilja leda ett kulturprogram i tv eller radio och intervjua spännande kreatörer. Och så vill jag att Bokmässan i Göteborg, där jag också jobbar just nu, ska nå nya höjder. 

Till sist, vad längtar du mest efter att göra när bebisen tittat ut?
– Jag vill pussas och gosa och ta långa barnvagnspromenader i sensommarvackra Hagaparken utanför Stockholm. 

LÄS OCKSÅ: Poddprofilen Klara Doktorow: Pizzabagaren avslöjade att vi skulle få en flicka

LÄS OCKSÅ: Cissi von der Esch: 3-åringen tycker det är roligt när jag dansar på tv